Po co dzielić pliki?
|
To prawdopodobnie najgłupsze pytanie na świecie chodzi o pliki w kilku partach wcześniej nie zwróciłam na to uwagi dopiero dziś (blondynki tak mają ).rozpakowywałam Photoshop CS5 Extended Full był w 5 patrach po 200 mega i co się okazuje że wszystkie są identyczne to znaczy że program waży 200 mega a ja mam to razy 5 czyli prawie 1 giga .Poco są więc patry danego programu,filmu,czy gry ?chodzi o punkty czy o co bo nic z tego nie rozumiem ?
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
08.02.2011, 22:44
Dla punktów jeżeli są to takie same pliki :/Ktoś po prostu wykonał kopie pliku :/
Ja bym to zgłosił to do administracji …
08.02.2011, 22:57
no są te same bo winrar informuje że taki plik już istnieje i pyta czy chcę go zastąpić
08.02.2011, 23:03
a może być tak że ktoś nazwał foldery z każdym partem tak samo i Win rar chce je zastąpić
![]() ![]()
09.02.2011, 00:29
(08.02.2011, 22:17)Beata napisał(a): [...] Ja chomikuję filmy w partach ale tylko powyżej 1GB, dlatego, że przez przeglądarkę nie można nic zachomikować pow. 1GB a chomikbox ma za niską prędkość wysyłania 14-17 kb/s przeglądarka 450kb/s. Nazwy części (partów) nie powinny mieć takich samych nazw. Powinny kolejno mieć nazwapliku.part1.rar nazwapliku.part2.rar nazwapliku.part3.rar i tak dalej. Zależy to od wielkości pliku i od teko ile partów chcemy utworzyć. Dzielenie plików na części (party) jest przydatne wtedy, gdy chcemy np. wysłać pliki w wiadomości e-mail a plik przekracza dopuszczalną wielkość załącznika - wtedy dzielimy taki plik i wysyłamy go jako dwa pliki (lub więcej)a nie jeden. Takie dzielenie przydaje się też na hotfile rapidshare itp. gdzie rozmiar wysyłanego pliku nie moze przekraczać np 400mb
الرمال والشمس والعطش
09.02.2011, 00:36
Jest dobre z mojego punktu widzenia z dwóch powodów:
1. Jeśli powiedzmy mamy plik, który ma 7GB, osoby z wolniejszymi łączami mogą sobie pobierać po kawałku, a nie całość na raz. 2. Można z takiego pliku zamiast 200pkt zebrać 2000pkt dzieląc go na 10 partów po 700MB. Ot, cała filozofia ![]()
09.02.2011, 00:44
no dobra zrozumiałam choć nie zupełnie do końca
![]() ![]()
10.02.2011, 00:53
Przy słabych połączeniach internetowych bezpieczniej jest podzielić plik na wypadek przerwania łącza.
Dodatkowo są hostingi, które nie pozwalają na upload większych plików niż ileś tam MB.
15.02.2011, 14:29
Kiedyś gdy nie było jeszcze płyt DVD to dzielono programy lub gry na płyty CD i potem miało się grę na 8-miu płytach CD.
Dzisiaj dzieli się duże pliki na mniejsze kawałki dla szybszego wysyłania i pobierania. Dwa pliki o rozmiarach 700MB są wysyłane szybciej niż jeden plik 1400MB. Tak samo dwa pliki 700MB są szybciej pobierane niż jeden plik 1400MB. Niestety nie wiem o ile procent szybciej ale to nie jest ważne. Łącze internetowe jest mniej obciążane gdyż szybciej pobiera/wysyła się dane równolegle niż szeregowo jeden za drugim. Pozostaje sprawa punktów. No właśnie system punktowania jest no fair. Nie ważne jak duży będzie plik bo za wszystkie plik większe niż 1000MB dostajemy zawsze 400 punktów. To jest chyba nowość bo pamiętam że punktacja kiedyś była mniejsza. Zatem jeśli podzielisz duży plik na części (ang. parts) to dostaniesz więcej punktów za pobranie ich wszystkich. A żeby uruchomić zawartość dużego pliku trzeba pobrać wszystkie części. Niestety nie ustrzeżemy się przed oszustwem. Jednak podczas pobierania akcelerator pobierania powinien cię poinformować o nazwie archiwum RAR. Z doświadczenia wiem że gdybym pobierał duży plik podzielony na części to po pobraniu każdy miałby podobną nazwę ale inną końcówkę - .part1, .part2, .part3 itd. Inna sprawa gdy pobierasz pliki które maja identyczne nazwy. Wtedy akcelerator pobierania podmienia nazwę na identyczna z liczbą na końcu - (1), (2), (3), (4) itd. Wtedy wiadomo że każdy z tych plików jest taki sam. Prawdopodobnie jesteś ofiara oszusta. Trzeba by poinformować o nim naszą i nie naszą społeczność. Spakował program do pięciu identycznych archiwów, potem pozamieniał nazwy na part1, part2 itd. i wysłał na chomika z myślą że ktoś wpadnie i się nabierze. Potem program WinRAR wypakowywał wszystko i tylko podmieniał pliki na identyczne. Masakra. Pozdrawiam. |