Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

"Podrasowanie" samochodu
Samochód stał się obecnie dobrem powszechnie dostępnym. Chociaż modele znajdujące się w salonach są wciąż dość drogie, to jednak ceny pojazdów używanych cały czas idą w dół. Za niewielkie pieniądze można kupić dość przyzwoite auto. Żeby sprawnie funkcjonowało przez kilka lat, niektórzy kierowcy decydują się na rasowanie samochodu. Celem jest poprawienie osiągów, wyglądu wewnętrznego i zewnętrznego. Tuningiem zajmują się specjalne firmy, wykonują go tez samodzielnie pasjonaci motoryzacji i samochodów. Dzięki zastosowaniu różnych trików można znacznie poprawić osiągane prędkości, ilość obrotów silnika. Jednak szczególną wagę przykłada się do wyglądu samochodu. W porównaniu z najnowszymi modelami z salonu, nawet kilkuletni samochód wygląda blado i pospolicie. Tuning optyczny może mu nadać atrakcyjny i indywidualny wygląd. Umiejętnie przeprowadzony tuning jest sztuką. Poddany mu samochód pozytywnie wyróżnia się na drogach, wygląda przy tym ciekawie i oryginalnie. Eksperymentować można również z wnętrzem. Estetycznie wykonane znacznie poprawia komfort jazdy.

Felgi

[Obrazek: felgib.jpg]

Obecnie prawie każda rodzina posiada własny samochód. Nierzadko zdarza się również, że na gospodarstwo domowe przypada więcej niż jeden pojazd na czterech kołach. Samochody są niezbędnym elementem w pracy, wiele osób pokonuje w celach zawodowych wiele kilometrów każdego dnia. W samochodzie spędza się coraz więcej czasu, nic też dziwnego, że kierowcy starają się jak najbardziej uatrakcyjnić wygląd swojego pojazdu. Nie wszystkich stać na regularną zmianę samochodu na nowszy model. Pozostaje więc możliwość unowocześniania go na własną rękę. Coraz popularniejszy staje się tuning optyczny. Poprzez zastosowanie różnych akcesoriów można znacznie zmienić wygląd auta. Dobrym pomysłem jest również zmiana felg. Eleganckie obręcze do kół potrafią zmienić charakter samochodu, dodać mu klasy i szyku. Producenci wypuszczają na rynek felgi o różnych wzorach i parametrach. Należy odpowiednio dobrać je do modelu samochodu, ponieważ źle dobrane felgi mogą zablokować pewne mechanizmy i znacznie przez to utrudnić jazdę. Felgi mogą mieć różne wzory i rozmiary. Za każdy komplet jest odpowiednio wysoka cena.

Indywidualizacja samochodu

[Obrazek: wygldg.jpg]

Współczesny człowiek spędza w samochodzie coraz więcej czasu. Dojeżdża nim do pracy, odbywa rozmaite podróże służbowe, jeździ na szkolenia często do bardzo odległych miejscowości. Nic też dziwnego, że zależy mu, żeby auto cały czas było sprawne oraz atrakcyjnie wyglądało. Zakup nowego samochodu co jakiś czas to kosztowna inwestycja. Ci, których nie stać na regularne zamiany mogą zdecydować się na o wiele tańszy tuning. Zwykle za jego pomocą można znacznie poprawić osiągi samochodu. Zastosowanie odpowiednich akcesoriów może też znacznie poprawić wygląd auta. Decydując się na poddanie samochodu tuningowi, właściciel może mieć różne cele. Zazwyczaj chce unowocześnić auto, zakłada więc nowe alufelgi i eksperymentuje ze światłami. Częstym celem jest też indywidualizacja samochodu. Właściciel, najczęściej pasjonat chce odróżnić swój pojazd od innych aut tego samego modelu. Samodzielnie więc tworzy koncepcje i zgodnie z nią modyfikuje wygląd. Nie ma ścisłego przepisu na idealny tuning optyczny. Należy tylko uważać, żeby nie przesadzić.

Poprawa osiągów

[Obrazek: hamowniam.jpg]

Nie każdego stać na regularną wymianę samochodu co kilka lat. Pozostają więc inne metody. Można przykładowo poddać samochód tuningowi. Początkowo jego głównym celem była tylko poprawa osiągów. Przez zastosowanie określonych trików i technik można było zwiększyć osiągane maksymalne prędkości oraz liczbę obrotów silnika. Kierowcy często korzystają z tuningu optycznego. Jego celem nie jest polepszenie pracy auta, lecz uatrakcyjnienie wyglądu. Kierowca może zdecydować się na założenie alufelg, ciekawych zderzaków czy spojlerów. Może też poeksperymentować ze światłami. Odpowiednio dobrane rozwiązania i akcesoria mogą nadać samochodowi naprawdę atrakcyjny i oryginalny wygląd. Eksperymentować można również z wnętrzem. Można pokusić się o wymianę foteli czy przyozdobienie deski rozdzielczej. Taki pojazd zawsze pozytywnie wyróżnia się na drodze wśród innych aut. Dobrze jest jednak uważać, by nie przesadzić z indywidualizacją i udziwnianiem. Gdy zastosuje się zbyt wiele tuningowych rozwiązań samochód zamiast atrakcyjnie, wygląda tylko kiczowato.

inf. http://www.ccftuning.pl
  Odpowiedz
Zgodnie z tym co piszesz,zakładam,że masz wypasioną brykę:)
  Odpowiedz
Niestety, ale ja używam samochodu do pracy i przewożenia narzędzi. Nie mogę sobie pozwolić na wypasione auto w którym wożąc brudne budowlane narzędzia, płakałbym co chwilę nad zabrudzoną tapicerką. Jak już wiesz Natalio :) mam WV Passata Kombi :) Stary dziadek, ale jeszcze się kula :)
  Odpowiedz
Zgadzam się zupełności,że samochód ma zarabiać na siebie i rodzinę. Nawiązując do tekstu który umieściłeś przekonana byłam,że jesteś szczęśliwym właścicielem może nie nowej ale dość podrasowanej bryki. To jakim samochodem jeździsz jest mi jednak zupełnie nieznane, doprawdy nie rozumie skąd takie stwierdzenie. Teraz już wiem jakim autem jeździsz i skoro spełnia swoje zdanie to nic tylko cieszyć się z tego. Stare auta mają swój niepowtarzalny urok:)
  Odpowiedz
Cytat:....Stare auta mają swój niepowtarzalny urok:)

Słowa jakby z moich ust wyciągnięte:) Zawsze twierdziłem że od nowego auta wymaga się by jeździło, lecz stary samochód jeździ bo tego "chce"(jego właściciel). To taka metafora, którą kto ma, to zrozumie :)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości