Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Pojawiający się i znikający napis w menu
Witam,

mam do Was pytanie odnośnie pewnego napisu...
Mam menu na swoim chomiku, jest ono pod tym adresem. W opisie chomika.
I właśnie tutaj pojawia się problem, długo ładuję się w nim grafika i to raczej odstrasza użytkowników. Chciałbym jednak by ta osoba poczekała i jednak zobaczyła treść mojego menu...
Czy jest może kod/skrypt na taki napis, który po załadowaniu grafiki w menu on zniknie? Dokładnie chodzi mi o coś takiego "Trwa ładowanie grafiki w menu...Zaczekaj chwilę...".

PS: Moje pytanie kieruję głównie do Ciebie tonyviroos, bo bardzo dobrze znasz się na html. Zapewne mnie znasz...z forum pewnego forum na którym miałem nick "Benn". Jakbyś nie wiedział to pisz PW....

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
  Odpowiedz
Jak dla mnie wszystko ładuje się ładnie i szybko. Jeśli chcesz zwiększyć szybkość ładowania obrazków najlepiej zmień ich rozmiar i format do png. Co do tego skryptu - nie mam pojęcia jak takie coś zrobić, jeśli jest to możliwe to napewno trudne do napisania :)
  Odpowiedz
Hmm, obrazki są w png, ale mi np kilka sekund się ładuję...Ale wierzę, że jakiś odjechany user mi pomoże... ;)
  Odpowiedz
Zapewne masz na myśli aby pomóc Ci zrobić tak zwany pre-loader.
Nie wiem czy na chomiku to zadziała. Ponieważ skrypty, z którymi się
spotykałem są pisane w CSS i HTML + Javascript lub Flash.

Niestety CSS (kaskadowe arkusze stylów)
nie zadziałają na chomikuj w żadnym miejscu.

Spróbuję jeszcze pogrzebać za jakimś skryptem
gdzie nie będzie potrzeby używania CSS. Ale nie
obiecuję mega sukcesu.
  Odpowiedz
Ok, dziękuję, gdybyś coś wykombionował to daj znać. :)
  Odpowiedz
Twoje menu się długo ładuje gdyż wraz z nim ładują się okładki filmów które umieściłeś na pierwszej stronie.

Spróbuj na chwilę przenieść wszystkie te filmy do innego folderu a zauważysz różnicę.

Zapisując obrazki do formatu PNG używaj programu IrfanView w którym przed zapisem ustaw średni (5) lub najwyższy (9) stopień kompresji przez co obrazki będą kompresowane. Może nie będą super ładne ale będą dużo lżejsze dla użytkowników posiadających słaby internet.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Dokładnie zgadzam się z notatką od Barona, nie chodzi tu o zmniejszanie wagi obrazków, tylko o pre loadera, jeśli się tego nie da zrobić w HTML chomika to spróbuję zrobić tak jak opisałeś. Dzięki za dobre chęci, w dalszym czasie czekam na odpowiedź ze strony Barona.
  Odpowiedz
Siemka Benn :)
Pamiętam Cię z tamtego forum :)
Niestety ale na chomiku nie zrobisz na chwilę obecną pre loadera, próbowałem to robić na swoim chomiku już dawno i nic z tego nie wyszło.
Na dzień dzisiejszy nie znam sposobu na uruchomienie pre loadera w opisie chomika, jeśli uda mi się coś wykombinować to dam znać.

P.S.
Zamiast png można spróbować zrobić obrazki jako gif
  Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź, jak nie da się zrobić pre-loadera, to chyba jednak zmniejszę wagę obrazków...:)

Odpowiedz