Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Polskie łamańce z makiem
#1
[Obrazek: z2443624M.jpg]

Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: tanie
Dla ilu osób: od 3 do 4
wegetariańskie

Polskie łamańce z makiem - składniki

25 dag maku
10 dag bakalii (rodzynki
migdały
orzechy włoskie
skórki pomarańczy)
2-3 łyżki miodu
likier Amaretto
Składniki na ciasto:
20 dag masła
15 dag mąki
1 żółtko (ugotowane na twardo)
6-7 dag cukru pudru

Polskie łamańce z makiem - sposób przygotowania

Mak zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie powoli gotuj przez godzinę. Odcedź na sicie, przepuść przez maszynkę 2 lub 3 razy (załóż specjalne sitko do maku). Mak dopraw miodem, bakaliami, uperfumuj likierem Amaretto. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wytnij ciastka o dowolnych kształtach. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Mak ułóż na półmisku, udekoruj łamańcami, oprósz cukrem pudrem
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości