Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: tanie
Dla ilu osób: od 3 do 4
wegetariańskie
Polskie łamańce z makiem - składniki
25 dag maku
10 dag bakalii (rodzynki
migdały
orzechy włoskie
skórki pomarańczy)
2-3 łyżki miodu
likier Amaretto
Składniki na ciasto:
20 dag masła
15 dag mąki
1 żółtko (ugotowane na twardo)
6-7 dag cukru pudru
Polskie łamańce z makiem - sposób przygotowania
Mak zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie powoli gotuj przez godzinę. Odcedź na sicie, przepuść przez maszynkę 2 lub 3 razy (załóż specjalne sitko do maku). Mak dopraw miodem, bakaliami, uperfumuj likierem Amaretto. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wytnij ciastka o dowolnych kształtach. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Mak ułóż na półmisku, udekoruj łamańcami, oprósz cukrem pudrem