Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Poradnik: Jak wyłączyć Chomikowe Rozmowy aby były widoczne dla innych?
Witam.

Ostatnio denerwowały mnie Chomikowe Rozmowy.
Ja u siebie mam to wyłączone ale gdy wchodzę na inne chomiki to duże reklamy z obrazkami PNG w najwyższej możliwej jakości wczytują mi się bardzo długo obciążając moje łącze.

Pomyślałem że skoro mam przeglądarkę Firefox z zainstalowanymi dwoma dodatkami:
AdBlock Plus oraz Element Hiding Helper dla AdBlock Plusa to przecież mogę spróbować wyłączyć wyświetlanie Chomikowych Rozmów tak abym ja już nigdy ich nie widział i abym nie miał problemu z wczytywaniem się reklam.

Zatem przystąpiłem do działania na swoim koncie.

1. Kliknąłem na ikonkę dodatku Element Hiding Helper dla AdBlock Plusa, którą mam umieszczoną z prawej strony górnej belki okna Firefox'a:
[Obrazek: abp0001.jpg]
i wybrałem opcję: Wybierz elementy do zablokowania Ctrl+Shift+S

2. Za strzałką myszki zaczęła podążać czerwona ramka zaznaczając elementy strony które mogłem wyłączyć tak aby już więcej się mi nie pokazywały (inni niech sobie oglądają ale ja przecież nie muszę).

3. Kierowałem strzałką wraz z czerwoną ramką tak aby zaznaczył mi się pierwszy wpis w Chomikowych Rozmowach:
[Obrazek: abp0002.jpg]
a na dole pokazał mi się komunikat w postaci chmurki z napisem:
div, id: MsgCont_57427937, class: ChatMsg
(u Ciebie numer MsgCont_xxxxxxxx będzie inny)
Po czym raz kliknąłem lewym przyciskiem myszki aby zatwierdzić zaznaczony obszar.

4. Pokazało mi się okienko Tworzenie reguł ukrywania elementów:
[Obrazek: abp0003.jpg]
Jednak aby nie zablokować możliwości pisania reklam przeze mnie muszę co nieco w tym okienku pozmieniać.
Zatem usuwam haczyk przy opcji: id: MsgCont_57427937
i zaznaczam haczykiem opcję: class: ChatMsg

5. Teraz okienko wygląda tak (widać różnicę):
[Obrazek: abp0004m.jpg]
Teraz widzę że coś zmieniło się w Chomikowych Rozmowach które są schowane za okienkiem.
Na koniec klikam na: Dodaj regułę filtru.

6. Okienko znika a moim oczom ukazują się zgrabnie zwinięte Chomikowe Rozmowy ale za to widać okienko do wpisywania własnych reklam:
[Obrazek: zwinietechr.jpg]
Od teraz gdy wejdę do któregokolwiek chomika to Chomikowe Rozmowy będą zawinięte i moje łącze internetowe będzie wolne od wczytywania się reklam.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Hehe brawo ! Fajny bajer. Inne Cię nie interesują ale swoje możesz zostawić :)
  Odpowiedz
Z 2 strony źle że tak się da. Bo jak wszyscy tak zrobią jaki będzie sens reklamować się ?

Ale dla osób z wolnym netem to coś idealnego (miejmy nadzieję że nie zrobią tak ci z lepszym netem :))
---
  Odpowiedz
Szymon a jest taki dodatek na Google Chrome?
  Odpowiedz
AdBlock Plus dla chrome

Element Hiding Helper dla AdBlock Plusa dla chrome

proszę bardzo :)
---
  Odpowiedz
Cytat:Z 2 strony źle że tak się da. Bo jak wszyscy tak zrobią jaki będzie sens reklamować się ?
Nawet jak zrobią tak wszyscy to nic się prawie nie zmieni. Teraz nikt nie ogląda tych reklam (no chyba, że o czymś nie wiem) a większość z nich jest pozostawiona przez boty.
  Odpowiedz
Trochę nie fair że sam się reklamujesz a sam dla siebie ukrywasz tę opcję ( i nie odczytasz co chomiki mają do zaoferowania ) . Jak powiedział Szymon, że gdyby każdy tak zrobił, reklamowanie nie miałoby sensu .
  Odpowiedz
Witam.

Aby cofnąć dokonane zmiany należy:

1. Otworzyć stronę z dowolnym chomikiem (np. z moim).

2. Kliknąć na ikonę AdBlock Plus'a (w Firefox-ie widniejącą w górnej belce z prawej strony):
[Obrazek: abp0001.jpg]
i wybrać opcję: Otwórz listę blokowanych elementów Ctrl+Shift+V.

3. Na dole przeglądarki na całej szerokości pokaże się pasek z mniejszym oknem o nazwie:
Blokowalne elementy na aktywnej stronie:

[Obrazek: cofaniezmian001.jpg]

4. Teraz wystarczy kliknąć na czerwony krzyżyk przy pierwszym wpisie jak pokazano na powyższym obrazku.
Wpis ##.ChatMsg zniknie.
Potem należy zamknąć okno Blokowalne elementy na aktywnej stronie i odświeżyć stronę np. naciskając klawisz F5.

(17.08.2011, 22:56)dorotisSs napisał(a): Trochę nie fair że sam się reklamujesz [...]

Już gdzieś na forum pisałem o tym że:

Nie reklamuję się w Chomikowych Rozmowach.

Mi Chomikowe Rozmowy do niczego nie są potrzebne więc...
(17.08.2011, 22:56)dorotisSs napisał(a): [...] a sam dla siebie ukrywasz tę opcję [...]

Łącze kochana, łącze mi siada od tych chol.... reklam, rozumiesz?
Nie dość że menu chomików są wypchane grafikami PNG to w głównym folderze mają setki filmów z okładkami PNG to jeszcze reklamy są PNG. No z czegoś musiałem zrezygnować żeby swobodnie poruszać się po chomikowym świecie.

Nie wspomnę o chol.... zamulających animacjach GIF.

Zanim to wszystko mi się minimalnie wczyta to mija dobre 60 sekund więc...
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
dlatego podkreśliłem "... dla osób z wolnym netem to coś idealnego ..." :)

i dalej uważam że jest to dobra opcja, ale dla osób z wolniejszym internetem.

KruchyFix napisał(a):... Teraz nikt nie ogląda tych reklam ...

kruchy skoro nikt nie ogląda reklam to czemu jak przestaniesz się reklamować na okres 2 tygodni pobieralność masakrycznie spadnie ? ;)
---
  Odpowiedz
Kiedyś jak latałem z reklamą to miałem jakieś efekty.
Teraz (no może jakiś czasu temu) gdy się reklamowałem nie zauważyłem żadnych skoków punktowych.
Ostatnio (od miesiąca) nic nie robię na chomiku, nie dodaję żadnych plików ani nie interesuje się żadnymi innymi rzeczami i punkty nadal otrzymuję w podobnych ilościach.

Odpowiedz