Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
W skrócie- na poznańskim Grunwaldzie skradziono pojemniki z radioaktywnym izotopem kobaltu. W sumie pojemniki ważą około tony. Więcej informacji TUTAJ.
Podobny wypadek miał miejsce czas jakiś już temu, jeżeli mnie pamięć nie myli, w Meksyku. Panowie radośnie porwali ciężarówkę, która służyła do przewozu również promieniotwórczego kobaltu-60. Złodzieje wtedy wyjęli ładunek z "konserwy" raczej nieświadomi co ukradli....
A Wy jak myślicie? Ktoś chce zrobić "brudną bombę" czy ukradł na złom bez świadomości zagrożenia?
10.03.2015, 00:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2015, 00:19 przez Swordancer.)
Nie no parodia, pewnie jacyś złomiarze liczyli na szybki łup, natomiast jeśli ktoś to ukradł ze świadomością zawartości, to już inna bajka. Kiedyś już chyba ukradziono coś podobnego i znaleziono to na złomie.
Takie sytuacje zdarzają się wbrew pozorom dość regularnie, tylko widzisz, to jest ten problem- czy oni to kradną dla złomu- bez pomyślunku, z chęci czystego zysku, czy jednak to bardziej planowana akcja. Niemniej, jedno i drugie jest tak samo w pewnym sensie przerażające.
10.03.2015, 00:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2015, 00:30 przez Swordancer.)
Powinniśmy się bardziej zastanawiać, jakim cudem to nie znajdowało się w strzeżonym magazynie?! Przecież, to powinno być gdzieś zamknięte pod kluczem, nie może być tak, że radioaktywny materiał można porzucać gdzie się chcę, czy nie ma żadnych norm odnośnie składowania tego?
10.03.2015, 00:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2015, 00:55 przez Demanufacture.)
Oczywiście, że są! Nie chce mi się szukać teraz w dzienniku odpowiedniej ustawy, ale będzie gdzieś, prawdopodobnie w PN dot. składowania i utylizacji odpadów niebezpiecznych. Strach pomyśleć, co będzie, jak regularną elektrownię otworzą, a nie tylko tranzyt albo odzysk z aparatury medycznej.
Tak na marginesie- po co firmie zajmującej się alarmami 22 ołowiane zbiorniki z radioaktywną zawartością?
10.03.2015, 00:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2015, 00:52 przez Swordancer.)
(10.03.2015, 00:37)Demanufacture napisał(a): Tak na marginesie- po co firmie z alarmem 22 ołowiane zbiorniki z radioaktywną zawartością?
Bo to zdaje się firma zajmująca się też automatyką przemysłową i aparaturą izotopową (służy do różnorodnych pomiarów i wykorzystuje też izotopy radioaktywne). Dziwna kombinacja...
Słyszałem o tym. W Polsce znając życie ludzie na złom to chcieli wywlec.
Swoją drogą nie wiem, ile taki kobalt jest warty na czarnym rynku.
Do takich substancji nie ma łatwego dostępu.