Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Prawa autorskie. Otrzymałem taką wiadomość...
Witam wszystkich.
Mam pytanie o jakiegoś tam Marka Staszewskiego(adwokat)Dostałem już jakiś czas temu pismo od jego mościa ,ale to olałem,czy tam zapomniałem o tym czy jakoś tam...Nie pamiętam.W każdym bądź co bądź,pan Marek znowu odezwał się na mojej poczcie w mym chomiku z takim oto miłym przesłaniem:
Kancelaria Adwokacka
Adwokat Marek Staszewski
Warszawa, 4 marca 2011 r.
Szanowni Państwo,
w związku z Państwa działaniami polegającymi na bezprawnym utrwalaniu oraz rozpowszechnianiu chronionych prawem fonogramów (nagrań muzycznych) naruszającym majątkowe prawa Związku Producentów Audio Video i reprezentowanych przez ZPAV producentów muzycznych, po raz drugi zwracam się do Państwa z żądaniem natychmiastowego zaniechania dalszych naruszeń.
Brak reakcji z Państwa strony spowoduje złożenie przez ZPAV zawiadomienia do prokuratury o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa opisanego w części karnej ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz złożeniem powództwa o odszkodowanie do właściwego Sądu.
Aby uniknąć tych konsekwencji wzywam Państwa do ugodowego zakończenia sprawy i proszę o pilne skontaktowanie się ze Związkiem Producentów Audio Video pod adresem e-mail: [email protected] lub numerem telefonu 22 625 66 99.
Zgromadzone w Państwa sprawie dokumenty świadczą jednoznacznie o bezprawnym utrwalaniu i rozpowszechnianiu chronionych fonogramów przy wykorzystaniu usług świadczonych przez portal www.chomikuj.pl. za pomocą konta o nazwie ebobebo. Według przepisu art. 116 ust. 1 w zw. z art. 117 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych czyn taki zagrożony jest karą do 2 lat pozbawienia wolności albo ograniczenia wolności
oraz grzywną, a także odpowiedzialnością odszkodowawczą na podstawie kodeksu cywilnego i art. 79 pkt 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
W celu uniknięcia postępowań prawnych, o których powyżej, zwracam się z niniejszą propozycją ugodowego zakończenia sprawy.
Informuję, iż brak kontaktu w ciągu 7 dni od otrzymania niniejszego pisma będzie zrozumiany jako odmowa zawarcia ugody. W takim przypadku ZPAV podejmie przewidziane prawem, opisane powyżej działania w celu dochodzenia ochrony praw ZPAV oraz reprezentowanych przez ZPAV producentów muzycznych.
Z poważaniem,

Adwokat Marek Staszewski
Pełnomocnik ZPAV
NR ZPAV: 2010/893
Nie robię nic innego poza tym co robi rzesza chomików na chomikuj.pl ,a pytanie moje brzmi:Co zrobić z tym jegomościem,może ktoś miał już z nim przyjemność ? Co robić
Pozdrawiam serdecznie wszystkich na forum i najlepszego kobitkom w dniu ich święta ebobebo
  Odpowiedz
Pan Marek Staszewski jest pełnomocnikiem ZPAV.
Proponuję Ci jak najszybciej usunąć pliki muzyczne z Twojego profilu, lub objąć je hasłem, którego rzecz jasna nie udostępnisz nikomu. Za pliki które tam posiadasz i udostępniasz odpowiadasz tylko Ty. Nawet te 'zachomikowane' - czytaj skopiowane.

Ostrożny byłbym jednak z przekazywaniem swoich danych osobowych. Nie musisz tego robić.
  Odpowiedz
Jednym słowem każdy z nas może otrzymać takową informację :(
  Odpowiedz
Witam, dostałam wiadomość podobnej treści tj.:

Cytat:Szanowny Panie,

Informuję, że jestem autorem i jedynym właścicielem praw autorskich do materiałów, które zamieścił Pan w serwisie chomikuj.pl oraz udostępnił na forum. W związku z naruszeniem praw autorskich, mających swoją podstawę w ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r., między innymi na podstawie artykułu 166 pkt 1. stanowiącym o odpowiedzialności karnej, domagam się bezzwłocznego usunięcia materiałów z serwisów.

Pragnę poinformować, że Pańskie zachowanie nosi znamiona przestępstwa ściganego w trybie prawnokarnym i zagrożonego karą pozbawienia wolności do lat 5. Zabezpieczyłem dane pozwalające wyegzekwować Pańską odpowiedzialność i w razie braku niezwłocznego działania i kontaktu podejmę stosowne kroki.

O skuteczności mojej współpracy z policją może Pan poczytać na forum darkwarez i innych, w kilku wątkach Pana "koledzy" byli bardzo zaskoczeni wizytą policji - proponuję poszukać i potraktować to poważnie, tym bardziej że serwis Chomikuj.pl udostępnia wszystkie potrzebne dane do ścigania piractwa. Na propozycję ugody czekam pod adresem prawny[at]insigo.pl - nie odpowiadam na PW. W razie braku kontaktu do jutra sprawę zgłaszam organom ścigania.

Z poważaniem,
Grzegorz Róg
właściciel serwisu eduweb

niestety mimo usunięcia plików korespondencja nadal trwa :/

Cytat:Temat: Propozycja ugody pozasądowej

Nadawca: eduweb_praw nik Grzegorz

Otrzymana: 11.07.2011 17:59
Szanowny Panie,

Wzywamy Pana do zawarcia z naszą firmą ugody pozasądowej w związku z nielegalnym rozpowszechnianie przez Pana za pośrednictwem portalu chomikuj.pl materiałów, będących naszą własnością, do których posiadamy wszelkie prawa autorskie i dystrybucyjne. Proponujemy ugodę polegającą na zapłacie przez Pana zadośćuczynienia w wysokości 1 000 zł. W przypadku pozytywnego ustosunkowania się do naszych warunków, zrzekamy się roszczenia wobec Pana pretensji cywilnoprawnych w postępowaniu sądowym jak również wstrzymamy się od składania do organów ścigania wniosku o podejrzenie popełnienia przestępstwa wynikającego z art. 116 ust. 2 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, którego dopuścił się Pan udostępniając w Internecie naszą własność chronioną prawem autorskim. Poza odpowiedzialnością cywilną pragnę poinformować, że Pańskie zachowanie nosi znamiona przestępstwa ściganego w trybie prawnokarnym i zagrożonego karą pozbawienia wolności do lat 5.

Zabezpieczyłem dane pozwalające wyegzekwować Pańską odpowiedzialność i w razie braku niezwłocznego działania i kontaktu podejmę stosowne kroki.
Proponuję nie ignorować niniejszego wezwania, ponieważ dane Pana jak i innych użytkowników zostały już przez naszego pełnomocnika zabezpieczone z pomocą firmy FS File Solution będącej właścicielem serwisu chomikuj.pl. Są to dokładne dane pochodzące z logów serwera, związane z adresami IP jak również całą aktywnością w serwisie, ilością pobrań etc. Jako dowód przesyłamy poniższe linki:

http://hosting.eduweb.pl/policja/dane.jpg
http://hosting.eduweb.pl/policja/ip.jpg

Równocześnie nadmieniamy, że odrzucenie propozycji ugody będzie skutkowało skierowaniem sprawy na drogę sądową, na której będziemy ubiegać się o trzykrotność wartości każdego ściągnięcia naszego produktu z Pana konta, w zw. z art. 79 ust. 1 pkt 3 ustawy. Dysponujemy dokładnymi statystykami ruchu sieciowego na Pana koncie i w związku z nimi przedstawiliśmy kwotę ugody, która jest trzykrotnie mniejsza niż kwota ew. powództwa cywilnego, nie licząc kosztów procesowych.

Nasze dotychczasowe doświadczenia pokazują, że zarówno ściganie jak i wyciąganie konsekwencji z podobnych działań jest niezwykle skuteczne. Jeśli ma Pan jakiekolwiek wątpliwości co do skuteczności naszych działań, proponuję przejrzeć poniższe linki:

http://hosting.eduweb.pl/policja/sad2090.jpg
http://hosting.eduweb.pl/policja/sciganie2201.jpg
http://hosting.eduweb.pl/policja/prok2201.jpg

Niezwłoczną odpowiedź prosimy kierować wyłącznie na adres naszego pełnomocnika procesowego - [email protected]. Jeżeli w ciągu 3 dni nie otrzymamy na wskazany adres e-mail odpowiedzi, to Pana sprawa zostanie przekazana organom ścigania zgodnie ze stałą procedurą.
Niniejszym zaznaczam, iż jest to nieoficjalna propozycja ugody, którą po zaakceptowaniu przez Pana warunków sporządzimy na piśmie i przekażemy pocztą w oryginale na wskazany adres.

Z up. właściciela serwisu eduweb.pl Grzegorza Róg

czy znacie podobne przypadki ? usunęłam pliki, nie odpowiadam na w/w wiadomości; proszę o Wasze opinie i zdanie w tej kwestii.
  Odpowiedz
Witaj dominikaa78
Ja również otzymalem wiadomosci od pana Grzegorza. Czy dostalas jeszcze jakies wiadomowsci ?
  Odpowiedz
dominika78 a dlaczego w tym piśmie zwracają się do Ciebie per Pan ??
To mi wygląda na szablonową korespondencję, a dodatkowo "Każdy kto wie o popełnieniu przestępstwa ma OBOWIĄZEK zawiadomienia organów ścigania; każdy kto w zamian za jakąkolwiek korzyść majątkową obiecuje odstąpienie od tego - sam popełnia przestępstwo, i to z kilku paragrafów Kodeksu Karnego"

Najpierw dowiedziałbym się czy aby na pewno ten Pan ma pełnomocnictwo do wszystkich czynności jakie podejmuje a dopiero później zastanawiałbym się co z tym fantem zrobić.
  Odpowiedz
Treść korespondencji poprzez portal chomikuj.pl.

1.Wiadomość od Aministracji chomikuj.pl:

Cytat:Temat: Wiadomość dla właściciela konta les21
Nadawca: Powiadomienia_ZPAV .
Otrzymana: 25.07.2011 12:03

Witam serdecznie,

na Chomiku Powiadomienia_ZPAV zamieszczone jest kierowane do Państwa zawiadomienie pełnomocnika ZPAV adw. Marka Staszewskiego, zwracamy się z uprzejmą prośbą o zapoznanie się z treścią tego pisma.
Bezpośredni link do pisma (pobranie w ramach opcji FREE):
http://chomikuj.pl/Powiadomienia_ZPAV/Lmm84UCYk6
Pozdrawiamy,

2.Treść pisma z pobranego pliku:

Cytat:Kancelaria Adwokacka
Adwokat Marek Staszewski
Warszawa 22 lipca 2011 r.

Szanowni Państwo,
w związku z Państwa działaniami polegającymi na bezprawnym utrwalaniu oraz rozpowszechnianiu chronionych prawem fonogramów (nagrań muzycznych) naruszającym majątkowe prawa Związku Producentów Audio Video i reprezentowanych przez ZPAV producentów muzycznych, zwracam się do Państwa z żądaniem natychmiastowego zaniechania dalszych naruszeń.
Brak reakcji z Państwa strony spowoduje złożenie przez ZPAV zawiadomienia do prokuratury o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa opisanego w części karnej ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz złożeniem powództwa o odszkodowanie do właściwego Sądu.
Aby uniknąć tych konsekwencji wzywam Państwa do ugodowego zakończenia sprawy i proszę o pilne skontaktowanie się ze Związkiem Producentów Audio Video pod adresem e-mail: [email protected] lub numerem telefonu 22 625 66 99.
Zgromadzone w Państwa sprawie dokumenty świadczą jednoznacznie o bezprawnym utrwalaniu i rozpowszechnianiu chronionych fonogramów przy wykorzystaniu usług świadczonych przez portal www.chomikuj.pl. za pomocą konta o nazwie les21. Według przepisu art. 116 ust. 1 w zw. z art. 117 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych czyn taki zagrożony jest karą do 2 lat pozbawienia wolności albo ograniczenia wolności oraz grzywną, a także odpowiedzialnością odszkodowawczą na podstawie kodeksu cywilnego i art. 79 pkt 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
W celu uniknięcia postępowań prawnych, o których powyżej, zwracam się z niniejszą propozycją ugodowego zakończenia sprawy.
Informuję, iż brak kontaktu w ciągu 7 dni od otrzymania niniejszego pisma będzie zrozumiany jako odmowa zawarcia ugody. W takim przypadku ZPAV zmuszony będzie do podjęcia przewidzianych prawem, opisanych powyżej działań w celu dochodzenia ochrony praw ZPAV oraz reprezentowanych przez ZPAV producentów muzycznych.
Z poważaniem,
Adwokat Marek Staszewski
Pełnomocnik ZPAV

3.Moja odpowiedź poprzez chomikuj.pl:
Cytat:Temat: wezwanie

Adresat: Powiadomienia_ZPAV

Wysłano: 26.07.2011 08:52
Witam.

Nie bardzo rozumiem Wasze zarzuty i roszczenia.
Nie wiem o jakie pliki chodzi.
Podajcie szczegółowy spis plików do których rościcie sobie prawa.
Na podstawie czego mam uwierzyć w Wasze jedyne prawa do rozpowszechniania plików.
Gdzie mogę o tym przeczytać?

Wszystkie wcześniej kwestionowane pliki były blokowane przez Administrację chomikuj.pl.

Wasze konto na chomikuj.pl nie wygląda na zbyt wiarygodne. Brak nazwy właściciela, zachomikowano ileś plików których nie widać.
Ostatnio widziany 21.12.2010.
Na podstawie tak mało wiarygodnych informacji mam uwierzyć że wezwanie zostało wysłane od tych za których się podajecie?.

O jaką ugodę chodzi? Kto ma ugadzać się i z kim?

Prosiliście o kontakt, odzywam się.

Próbowałem wysłać maila na adres podany w wezwaniu, nie udało się. Wysłałem PW na chomika.
To tyle na teraz (27.07.2011 godz 07:12).
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
Witam
Też dostałem taką wiadomość od staszewskiego.
A co mam zrobić kiedy plik w folderach z grami firmy sony miał inną zawartość? A plik z grami był chwytem marketingowym? Tzn plik nazywał się tak jak plik z grami miał też rozszerzenie .iso ale tak na prawdę był to program mojej produkcji, który chciałem rozpromować, dlatego dałem taką nazwę? Wnioskuję z tego, że adwokacina nawet nie przegląda plików, co się nie dziwię, bo gdyby ściągnął i okazałoby się, że plik na prawdę jest piracki, stałby się posiadaczem nielegalnego oprogramowania.

Co o tym sądzicie? To nie można mieć pliku, który ma podobną nazwę?
  Odpowiedz
do nobilitas:
przeczytałem Twojego maila, moja rada, napisz posta, pokaż jaki papier do wypełnienia dostałeś, na Odjechanych są mądre głowy, jestem pewien że coś wymyślą
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
YOU'LL NEVER WALK ALONE.

Odpowiedz
To wygląda tak:

W mailu:
"nawiązując do pisma w sprawie stwierdzonych naruszeń praw majątkowych w załączeniu przekazuję propozycję Ugody pozasądowej. W przypadku akceptacji Ugody proszę o przekazanie danych do uzupełnienia tekstu Ugody takich jak: imię, nazwisko, adres zamieszkania, nr PESEL w ciągu 3 dni od otrzymania niniejszej propozycji Ugody.

W przypadku braku odpowiedzi na niniejszą propozycję Ugody lub nieprzekazanie danych, o których mowa powyżej, we wskazanym terminie, sprawa zostanie skierowana na drogę stosownego postępowania sądowego.

Z poważaniem,

Kazimierz Treger

Z upoważnienia Adwokata Marka Staszewskiego"

W załączniku:
UGODA

zawarta na podstawie art. 79 ust. 1 w zw. z art. 17 w zw. z art. 74 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 roku,
zawarta w dniu ………………. w Warszawie pomiędzy:
1. ……………………/imię, nazwisko/, zam. w…….. przy ul. ……….. PESEL:……., zwanym dalej Sprawcą Naruszenia,
a
2. Spółką pod firmą Sony Computer Entertainment Europe Limited z/s pod adresem 10, Great Marlborough Street, London (Londyn) W1F 7LP w Anglii, wpisanej w Biurze Rejestracji Spółek dla Anglii i Walii pod nr 3277793, reprezentowaną przez Adwokata Marka Staszewskiego - Kancelaria Adwokacka ul. Ogrodowej 28/30 w Warszawie.
§ 1
1. Sprawca Naruszenia oświadcza, że bezprawnie utrwalał, zwielokrotniał oraz rozpowszechniał programy komputerowe w postaci gier telewizyjnych dedykowanych na konsole Playstation poprzez portal internetowy www.chomikuj.pl; (login: ……………).
2. Sony Computer Entertainment Europe Limited oświadcza, że działaniem, o którym mowa w ust. 1 Sprawca Naruszenia naruszył prawa majątkowe Sony Computer Entertainment Europe Limited.
3. Sprawca Naruszenia zobowiązuje się niniejszym do naprawienia wyrządzonej swoim działaniem, o którym mowa w ust. 1, szkody, którą Sony Computer Entertainment Europe Limited określa na …….. zł (słownie……………).
4. Niniejszym Sprawca Naruszenia uznaje powyższą kwotę jako wartość wyrządzonej przez swoje działania szkody.
5. Sprawca Naruszenia zobowiązuje się do natychmiastowego zaniechania działalności, o której mowa w ust. 1, a także w przyszłości.
2 | S t r o n a
§ 2
1. Naprawienie szkody, o którym mowa w § 1 ust. 4 nastąpi poprzez zapłatę na rzecz Sony Computer Entertainment Europe Limited uznanej na podstawie niniejszej Ugody kwoty ………. zł (słownie: …………..) najpóźniej do dnia ……………… r.
2. Należność będzie wpłacona w miesięcznych ratach na konto bankowe Sony Computer Entertainment Polska Sp. z o.o. nr: 90103015080000000803716005.
3. Zwłoka w płatności którejkolwiek raty spowoduje natychmiastową wymagalność zapłaty kwoty ……… zł (słownie: ………………………….), pomniejszonej o faktycznie dokonane na podstawie niniejszej Ugody wpłaty, tytułem całkowitego naprawienia wyrządzonej szkody.
§ 3
1. Sony Computer Entertainment Europe Limited zastrzega sobie możliwość dochodzenia od Sprawcy Naruszenia wszelkich roszczeń dotyczących naruszeń swoich praw, popełnionych przed dniem podpisania niniejszej Ugody, które jednak na skutek ich zatajania przez sprawcę szkody lub na skutek innych okoliczności, nie były znane Sony Computer Entertainment Europe Limited w dniu podpisania niniejszej Ugody.
2. W przypadku terminowego wywiązania się przez Sprawcę Naruszenia z zobowiązań określonych w § 2 i 3 niniejszej Ugody Sony Computer Entertainment Europe Limited, z uwzględnieniem ust. 1 oświadcza, że nie będzie dochodziła żadnych roszczeń z tytułu naruszeń praw popełnionych przed dniem zawarcia niniejszej ugody przez Sprawcę Naruszenia na jej (spółki) szkodę w związku z bezprawnym wykorzystaniem chronionych programów komputerowych w postaci gier telewizyjnych dedykowanych na konsole Playstation.
3. Zawarcie niniejszej Ugody nie zwalnia Sprawcy Naruszenia od poniesienia odpowiedzialności za naruszenia swoim działaniem innych praw autorskich i praw pokrewnych.
§ 4
1. Strony zgodnie postanawiają, iż wszelkie informacje związane z zawarciem i wykonaniem niniejszej Ugody, a w szczególności - lecz nie wyłącznie - warunki niniejszej Ugody, są poufne, jednakże z wyłączeniem informacji, które są znane powszechnie lub podane wspólnie przez strony do użytku powszechnego.
2. Strony zobowiązują się wzajemnie do nieujawniania osobom trzecim w/w informacji.
3. Postanowienia ustępów poprzedzających niniejszego paragrafu nie mają zastosowania w przypadku, gdy konieczność ujawnienia w/w informacji wynika z orzeczenia lub decyzji uprawnionego do tego organu bądź z przepisów obowiązującego prawa.
3 | S t r o n a
§ 5
W sprawach nieuregulowanych niniejszą Ugodą zastosowanie mają przepisy ustawy z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz kodeksu cywilnego.
§ 6
Wszelkie zmiany postanowień niniejszej Ugody wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
§ 7
W przypadku wszelkich sporów mogących wyniknąć w związku ze stosowaniem niniejszej Ugody, strony wspólnie postanawiają, że odpowiednim do rozpoznania sprawy jest Sąd właściwy rzeczowo dla Sprawcy Naruszenia.
§ 8
Niniejszą Ugodę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
Sprawca Naruszenia Adwokat Marek Staszewski
  Odpowiedz