Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Problem z dyskiem zewnętrznym (przesyłanie)
#1
Witam ,mam problem z dyskiem zewnętrznym.Kupiłem kable(usb 2.0) do dysku, aby podłączyć go do komputera jako dysk zewnętrzny.Mam problem z przesyłaniem danych, chodzi o prędkość, wynosi ona 2 mb/s, początkowa prędkość to 120-450 mb/s, prędkość spada z ok. 100 mb/s do 2 mb/s. Nie mogę nawet przesłać pliku do końca, przesyłałem film mp4(180 mb) i przesyłanie zatrzymało się przy końcu, było napisane że 5 sek. do końca, ale czekałem ponad 5 min. i nic. Czy to można jakoś "naprawić" ?
[Obrazek: sugnatura-1377869007.png]
  Odpowiedz
#2
Sprawdź dysk na innym komputerze, kabel na innym dysku, a jeśli to nic nie podpowie, to przeskanuj windowsem dysk w poszukiwaniu błędów, zdefragmentuj i na końcu sformatuj pustą przestrzeń ccleanerem, danych nie utracisz.
¿nʞɔoןɹǝɥs ʎuoןoʍopɐz ǝıqǝıs z śǝʇsǝɾ oɔ ı ou
  Odpowiedz
#3
Niestety zrobiłem wszystko i dalej to samo, chociaż zauważyłem coś innego, po sformatowaniu chciałem sprawdzić czy się naprawiło, ale tym razem było inaczej, przesyłanie zaczynało się z prędkością ok. 900 kb/s i rosło do 1 mb/s, po czym prędkość spadała do 850-900 kb/s.
Nie mam jak sprawdzić na innym komputerze, może dopiero za kilka dni.
[Obrazek: sugnatura-1377869007.png]
  Odpowiedz
#4
Sprawdź transfer Cristaldisciem lub innym narzędziem. Podaj też info o dysku.
¿nʞɔoןɹǝɥs ʎuoןoʍopɐz ǝıqǝıs z śǝʇsǝɾ oɔ ı ou
  Odpowiedz
#5
Może tak na początek podstawowe informacje takie jak marka dysku oraz płyty głównej
co pomoże ustalić przyczynę problemu. Czy masz w ogóle USB 2.0 na płycie głównej,
czy sprawdzałeś w innych portach / innym komputerze.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
Niedostępny
  Odpowiedz
#6
(04.02.2013, 18:16)Sebastian napisał(a): czy sprawdzałeś w innych portach / innym komputerze.
Na innych portach tak, ale nie na innym komputerze

Parametry dysku(zewnętrznego):)


Western Digital WD800(ata)
80 GB
tutaj jego wygląd
[Obrazek: sugnatura-1377869007.png]
  Odpowiedz
#7
Odświeżam, dodam też, że przy podłączeniu dysku do komputera, wyskakuję komunikat "To urządzenie może działać szybciej, jeśli podłączysz je do portu hi-speed USB 2.0.
Aby uzyskać listę dostępnych portów kliknij tutaj" Klikam, ale tam nie ma takiego portu.
[Obrazek: sugnatura-1377869007.png]
  Odpowiedz
#8
Podaj jeszcze model płyty głównej jeśli możesz.
Oczywiście USB 2.0 będzie działać na USB 1.0 lecz z o wiele mniejszą prędkością przesyłu
danych. Z komunikatu wynika że podłączasz pod zwykłe wolne USB.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
Niedostępny
  Odpowiedz
#9
Na płycie jest napisane tak: acer g45t/g43t-am3 v:1.1
[Obrazek: sugnatura-1377869007.png]
  Odpowiedz
#10
Płyta posiada porty USB 2.0, powiedz jeszcze czy podłączasz do tylnich portów czy do przednich
na obudowie. Czy wszystkie sterowniki do płyty są zainstalowane.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
Niedostępny
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości