Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Problem z internetem/laptopem
Sad 
Mam przeogromny problem ze swoim internetem, a w sumie to raczej myślę, że z laptopem.

Swojego dostawcę internetu mam od około dwóch lat i wszystko było dobrze, dopóki się nie przeprowadziłam.
Mianowicie teraz na wszystkich urządzeniach (telefony, tablety,konsole) internet chodzi okey (może nie tak świetnie, jak kiedyś), wyłączając laptopa.
Naśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że laptop ma codziennie inny humor. W jednym dniu mogę coś na nim zrobić, a w następnym najchętniej wyrzuciłabym go przez okno :P

Więc tak. Problem polega na tym, że internet w domu jest, a dosyć często laptop nie chce się z nim połączyć. Albo wyskakuje mi, że 'the network cannot be reached', albo internet się łączy, ale na przeglądarkach (próbowałam Google Chrome, Operę i Internet Explorer) wyskakuje informacja typu 'this site cannot be rached' albo z tego co pamiętam 'DNS server not responding' albo co jeszcze lepsze, na Operze wyskakuje, że pamięć przeglądarki jest przepełniona   Niemoge

Kolejna sprawa - na forum mogę wejść bezproblemowo, to samo jest z YouTube. A kiedy chcę wyszukać coś w sieci to jak wpisuję zapytanie w pasek u góry to od razu przenosi mnie do listy stron internetowych, które są odpowiednie do mojego zapytania, ale jak już klikam w konkretną to mi się ładuje po kilka minut. Czasami muszę odświeżyć kilka razy, żeby w końcu strona mi się załadowała.

Z problemem próbowałam poradzić sobie sama. Sprawdzałam wszystkie ustawienia sieci (tyu IPv), odłączałam się od sieci i łączyłam ponownie, resetowałam router, odinstalowałam i zainstalowałam jeszcze raz przeglądarki. Dopiero pomogło mi, jak zapomniałam całkowicie ustawienia wszystkich sieci, laptop się zresetował samoczynnie i wszystko zaczęło śmigać. Miałam spokój chyba na 3 tygodnie i znowu mam dokładnie ten sam problem. A zapominanie wszystkich ustawień sieci już nie pomaga.

Pomoooocy, bo nie mam już pojęcia co z tym zrobić :(
  Odpowiedz
Na początek odpal Ubuntu w trybie live cd i zobacz jak pod nim będą działać rzeczy, które normalnie nie działają, aby jednoznacznie się upewnić czy to problem ze sprzętem, systemem czy z samą siecią.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Najpierw pobierasz obraz ISO stąd: 🔍https://www.ubuntu.com/download/desktop potem nagrywasz na płytę lub pendriva np. programem unetbootin. Następnie uruchamiasz system z tej pamięci odpalając wcześniej przy starcie komputera odpowiednie menu do wyboru nośnika. Jak już system się odpali to powinna być opcja wypróbowania Ubuntu bez wprowadzania zmian na komputerze. Odpali się system z zainstalowaną przeglądarką i innymi programami, na którym będziesz mogła zobaczyć czy działa to co nie działa na głównym systemie.
  Odpowiedz