Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Sakiewki orkiszowe z sosem bolońskim
#1
Składniki

Farsz:1 słoiczek sosu bolońskiego "Łowicz".
500 g chudej wieprzowiny (szynka, schab).
1 por.
1 duża cebula.
2 ząbki czosnku.
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku.
1 łyżeczka suszonej bazylii.
sól, pieprz grubo mielony, pieprz ziołowy.
sos sojowy do skropienia mięsa.
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina.
1 łyżka masła sklarowanego.
Sakiewki.
1 szklanka piwa jasnego.
1 jajo.
szczypta soli.
1/2 szklanki wody.
mąka orkiszowa pełnoziarnista.
oraz mąka pszenna (ile zabierze).
Olej do smazenia.
Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Piwo z wodą i jajem oraz szczypta soli ubijamy trzepaczką dodając naprzemiennie po łyżce raz mąkę pszenną, raz orkiszową do uzyskania ciasta naleśnikowego o konsystencji średnio - gęstej, by naleśniki nie były grube. Mielimy mięso, skrapiamy je sosem sojowym i odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki smarując patelnię pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju. Odstawiamy naleśniki, zajmujemy się farszem. Na maśle smażymy posztkowaną cebulę, aż będzie szklista, dodajemy mięso, obsmażamy je, podlewamy winem. Po kilku minutach dodajemy posiekaną białą część pora (zostawiając kilka listków do związywania sakiewek), czosnek. Dodajemy paprykę, bazylię oraz pozostałe przyprawy do smaku. Dusimy mieso aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajmy sos boloński "Łowicz" . Dusimy razem na wolnym ogniu jeszcze 5 min. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem - jesli trzeba - do smaku.Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu i zwijamy w sakiewki, związujemy wstążką z pora. Na górze układamy po pół łyżeczki farszu tak, jakby wypływał z sakiewki. Przed podaniem odgrzewamy danie w piekarniku lub mikrofalówce

  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Buraczki z sosem czosnkowym Karol 1 2 881 14.03.2013, 17:20
Ostatni post: Vilandra
  Sałatka z obłędnym sosem Niki 0 1 963 21.03.2011, 21:41
Ostatni post: Niki
  Kotlety brokułowe z sosem z kurek Karol 0 2 315 14.03.2011, 21:52
Ostatni post: Karol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości