![[Obrazek: 4d80752e20b44_440.jpg]](http://th.interia.pl/40,oikuchnia,40f10a73207964/4d80752e20b44_440.jpg)
Składniki
dla 4-6 osób
ok. 75 dag sera białego półtłustego trzykrotnie zmielonego,
50g miękkiego masła + 50g do spodu sernika,
1 i 1/4 szklanki cukru,
4 duże jajka,
pół szklanki śmietany kremówki- 30 lub 36%,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka do spodu sernika,
4 łyżki kakao,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
140g herbatników digestive lub innych
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Okrągłą formę do pieczenia (23cm) wyłożyć folią aluminiową zawijając także boki od zewnątrz. (najłatwiej jest to zrobić tak: dno formy wykładamy folią, zostawiając z każdej strony spory zapas, obręcz zaciskamy na formie i folii, a następnie resztą folii owijamy obręcz od zewnątrz- proste?).
2. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno, dodać do masła i 1 łyżeczki kawy i zmiksować (powstaje coś przypominające w fakturze mokry piasek). Dno formy wyłożonej folią wylepić herbatnikowym spodem i odstawić do lodówki.
3. Śmietanę podgrzać na bardzo wolnym ogniu, dodać dwie łyżki kawy, wymieszać, aż do rozpuszczenia składników i odstawić do wystudzenia.
4. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę, dodac ser i krótko zmiksować. Do masy wsypać cukier, następnie dodawać jajka po kolei, po każdym składniku krótko! zmiksować, tylko do połączenia składników.
5. Do połączonych składników dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, oraz przestudzoną śmietanę. Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę wylać na spód z ciastek.
6. Formę z ciastem wstawić do większego naczynia, do którego nalać wrzącą wodę (mniej więcej do połowy formy z ciastem). Piec w temp. około 180st C. przez godzinę. Sernik po upieczenie należy wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym ostygnięciu, należy go schłodzić w lodówce.