Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Smycz i kaganiec dla psa - przepisy
Question 
Kiedy pies musi być na smyczy, a kiedy w kagańcu w miejscach publicznych? Słyszałam już różne wersje - że zawsze musi być i na smyczy, i w kagańcu, że wystarczy albo smycz, albo kaganiec, a także, że na smyczy musi być zawsze, a w kagańcu tylko w określonych sytuacjach. Jak jest naprawdę?

I czy każdy pies, w każdym wieku musi mieć smycz i kaganiec? Kilkumiesięczny szczeniak też?

Może ktoś wie, czy i jakie przepisy to regulują? Chodzi mi o konkrety.
  Odpowiedz
Z tego co wiem to w urzędzie gminy dowiesz się co i jak. U mnie pocztą parę lat temu przyszedł "regulamin" dotyczący jak postępować ze swoim pupilem, aby nie mieć kłopotów prawnych.

Aha i w mojej gminie trzeba za psa raz do roku zapłacić. A u kuzyna natomiast w innej gminie nie płaci się nic za trzymanie psa.

Spróbuję poszukać tej książeczki to może będzie coś pisało o smyczy i kagańcu.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Diablo, czyli że kwestię smyczy i kagańca regulują lokalne przepisy, tak? Nie ma na ten temat jakiejś ogólnokrajowej ustawy czy rozporządzenia?

Ja nie mam psa, moja kuzynka ma od niedawna i ostatnio o mało nie dostała mandatu (uprosiła policjantów) za to, że jej czteromiesięczny sznaucer miniaturka nie miał kagańca... Wydało nam się to lekką przesadą i chciała się na przyszłość zaznajomić z przepisami, z tym, że ona mieszka teraz w innym województwie (we Wrocławiu). Więc wychodzi na to, że będzie musiała u siebie pójść do urzędu.

(U mnie też się płaci za psa raz do roku, ale żadnemu ze znajomych, którzy mają psy, nigdy pocztą żaden regulamin nie przyszedł, choć rejestrowali psy).
  Odpowiedz
Nie wiem na ile to jest aktualne, ale zobacz to link

Teraz moje zdanie:
Smycz może i tak, ale nie kaganiec...
jeśli ma się smycz to tak jak by się psa pilnowało i nikomu nic nie zrobi, więc nie wiem po co jest kaganiec, raczej nie potrzebny, ja co widzę psy to tylko na smyczy ;]

No chyba że chodzi o większe psy, to tu już bym się zastanawiał Mysli
  Odpowiedz
Lucyfer, bardzo przydatny artykuł, dziękuję. Wynika z niego, że jakieś tam przepisy ogólnokrajowe są, ale nie precyzują dokładnie ani smyczy, ani kagańca. Cytuję: "w Polsce nie ma jednolitych przepisów nakazujących prowadzenia psa na smyczy i w kagańcu".

Później przejrzę jeszcze wymienione w artykule ustawy, może coś konkretnego znajdę, ale wychodzi na to, że najprędzej będzie na ten temat coś w przepisach lokalnych właściwych dla danego miasta/gminy.
  Odpowiedz
Już znalazłem tą książeczkę. Pisze w niej że w mojej gminie obowiązują następujące obowiązki:
  • Zabezpieczenie nieruchomości w taki sposób, żeby psy nie wydostawały się na zewnątrz.
  • Umieszczenia w widocznym miejscu tabliczki z napisem Uwaga zły pies
  • Nakaz wyprowadzania psów w miejsca publiczne tylko na smyczy i kagańcu.
  • Zakaz wyprowadzania psów na place zabaw dla dzieci, piaskownice, boiska, sklepy, itp.
  • Podczas wyprowadzania psów w miejsca publiczne właściciel (opiekun) zobowiązany jest do posiadania przy sobie przyborów do zbierania nieczystości po psie
  • Szczepienia ochronne, przeciwko wściekliźnie (1 raz w roku).
  • Oznakowanie psa mikroczipem
  • Grzebania zwierząt padłych
  • opieka nad psami, wykluczająca, zagrożenie lub uciążliwość dla ludzi

Takich obowiązków muszę przestrzegać jeżeli chce trzymać psa. Jak pisałem wyżej psa raz do roku muszę opłacić, ale są wyjątki (mogę napisać jak ktoś chce).

Mam także postępowanie w przypadku w ataku psa.
Jak mam coś jeszcze wyjaśnić to pisać.
Odpisze jutro bo na % jestem :D

Aha bo bym zapomniał. Ta ulotka z artykułem przysłała straż miejska. Jeżeli chcesz się upewnić udaj się do najbliższej straży miejskiej bądź do urzędzie gminy i tam ci odpowiedzą jakie przepisy ciebie obowiązują.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
  Odpowiedz
Pies, jak powiadają, to najlepszy przyjaciel człowieka. Jego właściciel musi jednak zdawać sobie sprawę, że obok ogromu radości, jaką nam sprawia nie można zapominać o kilku, bardzo istotnych obowiązkach. Jakich?

Akt prawa miejscowego

Choć nie istnieją ogólnopolskie przepisy, które regulowałyby tą kwestię, ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach odsyła nas do przepisów prawa miejscowego. Każda gmina jest, na mocy tej ustawy, zobowiązana do wydania regulaminu utrzymania czystości i porządku na swoim terenie. Dlatego, jeżeli chcemy poznać, jakie obowiązki spoczywają na nas w tej materii, musimy zaznajomić się z treścią obowiązującej uchwały.

W treści takiej uchwały znajdziemy również przepisy dotyczące obowiązków osób utrzymujących zwierzęta domowe. To stamtąd dowiemy się m.in., że:

• ponosimy pełną odpowiedzialność za zachowanie naszego zwierzęcia,
• psa możemy spuścić tylko w miejscu mało uczęszczanym przez ludzi (z zachowaniem kontroli nad nim) lub w miejscu do tego wyznaczonym,
• psa nie możemy wprowadzać do pewnych określonych w uchwale miejsc (np. placówek handlowych czy placów zabaw),
• powinniśmy posiadać dowód aktualnych szczepień ochronnych naszego psa,
• jesteśmy zobowiązani do bezzwłocznego usuwania odchodów naszego zwierzęcia z terenów przeznaczonych do wspólnego użytku. (niewykonanie karane mandatem do 500 zł)

Obowiązki właściciela

Wychodząc na spacer z psem musimy być wyposażeni w smycz i, w zależności od rasy psa, również kaganiec (w większości przepisów wskazuje się, że to smycz jest elementem obowiązkowym, kaganiec przeznaczony jest przede wszystkim dla ras agresywnych). Niezachowanie środków ostrożności przy trzymaniu psa odnosi się nie tylko do niewyposażenia naszego pupila w odpowiedni sprzęt . Bardzo ważnym obowiązkiem, jaki spoczywa na właścicielu jest takie dopilnowanie zwierzęcia, aby było jak najmniej uciążliwe dla otoczenia.
  Odpowiedz
Dziękuję Diablo, rozumiem, że to są przepisy obowiązujące w Twojej gminie, a pewnie nie mieszkasz we Wrocławiu? :P W sumie wszystko logiczne i rozsądne, poza dwoma punktami moim zdaniem.

Diablo09 napisał(a):Umieszczenia w widocznym miejscu tabliczki z napisem Uwaga zły pies
Jeśli masz ratlerka też musi być taka tabliczka? ;)

Diablo09 napisał(a):Nakaz wyprowadzania psów w miejsca publiczne tylko na smyczy i kagańcu.
Czyli wychodziłoby na to, że nawet kilkumiesięczny szczeniak ma być w kagańcu? Nie ma żadnych ram wiekowych, określonego rozmiaru psa?

Ech, te nasze polskie przepisy, dużo zakazów, nakazów, a mało zdrowego rozsądku.

Marcinie, z Twojej wypowiedzi również wynika, że nie ma żadnych konkretnych przepisów. Psy należące do ras agresywnych muszą być na smyczy i w kagańcu zawsze, mnie interesują te pozostałe rasy. ;)

Dziękuję, chłopaki, za wyczerpujące informacje, ale nie schodźmy z tematu, chodzi mi tylko o smycz i kaganiec. ;)
  Odpowiedz
MissFuneral napisał(a):Dziękuję Diablo, rozumiem, że to są przepisy obowiązujące w Twojej gminie, a pewnie nie mieszkasz we Wrocławiu?
Tak przepisy obowiązują w mojej gminie. Nie nie ja całkiem inny rejo polski.

Co do umieszczanie tabliczki to tyczy się każdego psa. Ale i tak w praktyce nikt nawet służby nie zwracają na to uwagi.
W moim rozumieniu to tyczy się tych psów co latają luzem po posesji.

Mam tam jeszcze jakieś przepisy co do wieku itp. Ale napisze je jutro bo mi trudno w klawisze trafić. Wybacz jutro dopisze :)
  Odpowiedz
Czyli wychodzi na to, że kwestii kagańca i smyczy nie reguluje żadna ogólna ustawa/rozporządzenie, ale przepisy miejscowe. Szkoda - moim zdaniem kolejny polski bezsens - pojedziesz z psem do innego miasta i już nie wiesz, czy on może latać bez kagańca, czy nie może.

Coś teraz znalazłam w necie, że ze smyczy można spuszczać psa w miejscach odludnych, a w lesie pies obowiązkowo musi być na smyczy (paradoks?) i że to akurat obowiązuje w całej Polsce. Jutro się wezmę za ustawy, dziś już nie mam nerwów. ;)

Diablo09 napisał(a):Mam tam jeszcze jakieś przepisy co do wieku itp. Ale napisze je jutro bo mi trudno w klawisze trafić. Wybacz jutro dopisze
Ale to już w osobnym wątku, bo będzie offtop. ;)
  Odpowiedz