Spróbuj to przeczytać
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
03.01.2014, 19:14
Tak, to pewnie przez to.
Prócz tego, mam z tym problem; prsoterinzge, ztsawoisnaoe, thicenackh - ale już nie musisz mi tego wyjaśniać. ;-) "Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
03.01.2014, 19:42
Znam to, tekst wykorzystuje najzwyczajniejszą właściwość ludzkiego mózgu - ustawianie zawartości tak, by była zrozumiała.
Paweł, to jest proste, masz całość - "Tego typu postrzeganie ma zastosowanie w technikach mentalizmu".
03.01.2014, 20:27
Tu nie chodzi o mentalizm, bo tekst może przeczytać każdy bez najmniejszego doświadczenia czy przygotowania.
03.01.2014, 21:03
Z tym tekstem spotkałam się już ładnych parę lat temu - gdy byłam w gimnazjum - w Victorze Gimnazjaliście. A może to jednak było liceum i Cogito? No nie wiem, w każdym razie takie doświadczenie nieźle na mnie wpłynęło
Hm. Ktoś, kto dużo czyta nawet nie zachwieje się w trakcie "przelatywania" tekstu wzrokiem - bo to jest dokładnie to, osoby, które dużo czytają nie koncentrują się na każdej poszczególnej literce, a całych wyrazach, fragmentach zdań, czy całych zdaniach - na tym właśnie polega technika szybkiego czytania - chodzi o postrzeganie. Więc Pawle, przyznaj się, jak dużo czytasz?
Free Your Mind!
03.01.2014, 21:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.01.2014, 21:13 przez Swordancer.)
Miałem na myśli to, że człowiek widzi całość, postrzega wszystko jednocześnie. Dlatego nie musisz czytać literki po literce, bo widzisz jedynie jeden wyraz, który może zaistnieć w tym ciągu liter. W ten sposób można coś pochwycić nieświadomie, a w zasadzie ciągle to robimy. Co ciekawsze, podobnie jak w naszej mowie, kształty które widzimy wymagają wykształcenia pamięci wzrokowej. Jeśli ktoś nie widział przez większość swojego życia, to później po odzyskaniu wzroku widzi wszystko jak przez mgłę i po czasie uczy się widzieć kształty jak należy. W mowie jest podobnie, trzeba ją wykształcić, a później już jest jak encyklopedia z której potrafimy korzystać w ułamku sekundy. Takie zbitki połączeń neuronowych pod konkretną funkcję i w zasadzie wszystko wymaga wykształcenia odpowiednich połączeń, każda umiejętność.
Często odpowiednie formułowanie zdań pozwala w podobny sposób naprowadzić kogoś na konkretny temat, sprawić, że zacznie myśleć o czymś innym niż podczas rozmowy. Akurat o takim postrzeganiu piszą wszędzie, chociaż ja mam jeszcze do tego też kilka własnych teorii, ale nie będę robił offtopu.
03.01.2014, 21:08
Więc tak. Pierwszy raz spotkałem się z tym tekstem i od razu go z łatwością przeczytałem. Również przyznam że mam problem z ofthuaem pgaqu sworda ;)
Wysyłane z mojego C5303 za pomocą Tapatalk 2
03.01.2014, 21:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.01.2014, 21:28 przez Swordancer.)
Proste doświadczenie dimix:
Eccymjapana, Kbounlfacaja, Acfhnoroaiba. Raczej rozszyfrowanie tego nie należy do prostych. Tych słów bardzo rzadko używamy. Można je ustawić w taki sposób, że mimo wszystko da się to łatwiej przeczytać, ale to już nie równie proste co słowa używanie przez nas codziennie. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości