Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Strzelec wyborowy
Witam w tym temacie chciałem opisać zawód a w zasadzie specjalizacje wojskową lub policyjną jaką jest strzelec wyborowy. Chciałem na wstępie zaznaczyć, że temat ten będę pisał własnymi słowami więc jeżeli ktoś dostrzeże jakiś błąd bardzo proszę mnie poprawić. Postaram się to tak wytłumaczyć aby każdy zrozumiał;)

Zacznijmy od tego, że aby zostać strzelcem wyborowym trzeba spełniać wiele wszelkiego rodzaju wymagań. Oto kilka z nich:
1.Kandydat na snajpera powinien odznaczać się inteligencją, swoją dociekliwością, powinien być doskonałym obserwatorem, musi potrafić zachowywać spokój w sytuacjach kryzysowych, najlepiej jeżeli kandydat nie ma żadnych nałogów

2.Chyba jedno z ważniejszych wymagań, które powinien spełniać człowiek, który pragnie zostać snajperem to doskonała wręcz sprawność fizyczna i psychofizyczna. Podczas misji żołnierz uzbrojony w karabin wyborowy jest zdany tylko na siebie chociaż ostatnio snajperzy coraz częściej działają w dwójkach (parach). Następnym przykładem gdzie ważna jest wytrzymałość psychofizyczna jest tak zwane oczekiwanie na cel. Wytłumaczę może co to znaczy. Oczekiwanie na cel jest to fragment misji lub całej operacji gdzie strzelec wraz ze swoim obserwatorem oczekują na przeciwnika tak zwanego TANGO, którego mają wyeliminować. Często bywa tak, że dojście do terenu gdzie ma nastąpić oczekiwanie zajmuje mniej czasu niż samo oczekiwanie. Jest to czas kiedy oboje żołnierzy w parze są w stanie najwyższej gotowości. Oczekiwanie na cel odbywa się zazwyczaj w pozycji leżącej. Czas może niekiedy przekroczyć 1 lub 2 dni. Podczas tego para musi na przemian spać (jeden śpi drugi obserwuje, nasłuchuje)
równierz ich ruchy są ograniczone. Jest to wymuszone tym, że za żadne skarby nie można zdradzić swojej pozycji obserwacjnej mimo że jest się niekiedy ponad 1000m od celu ale skąd wiadomo, że po drugiej stronie nie ma również snajpera uzbrojonego w karabin z lunetą. Wszelki potrzeby fizjologiczne są powstrzymywane lub po prostu robione na stanowisku wogóle ruchy żołnierzy ograniczone są do minimum. Dalej to już inna historia więc nie ma powodu się tak rozpisywać myślę, że podany przeze mnie argument jest wystarczający. Co do sprawności fizycznej ta pod żadnym względem nie może ustępować tej pierwszej. Tutaj równierz warto podać przykład a więc snajper podczas operacji zazwyczaj do osiągnięcia misji musi tylko zniszczyć wyznaczony cel jednak czasami bywa tak, że żeby dojść do celu para snajperska musi przejść kilkanaście kilometrów zazwyczaj na terenie wroga. Pewnie teraz sobie myślicie, że co to przejść te 15km. Normalnie jest to pikuś ale gdy na plecach masz plecak lub zasobnik nie wiem jak to dokładnie teraz jest ale w każdym bądź razie gdy masz na sobie 25kg sprzętu i podążasz w 30-40 stopniowym upale bądź nieznośnym mrozie to już to pikuś nie jest

3.Znajomośc sztuki przetrwania czyli tak zwanego survivalu.

4.Umiejętność udzielenia pierwszej pomocy. Jest to jeden z podstawowych elementów kursów snajperskich w wielu krajach. Ta umiejętność pozwala na opatrzenie siebie bądź kolegi z pary czy nawet w zwykłej sytuacji życiowej

5.Umiejętność maskowania, skrytego poruszania się (ta umiejętność łączy się często z survivalem). To są takie naprawdę podstawowe wymogi, jakie MUSI!!! spełniać kandydat na s. wyborowego. Teraz wytłumaczenie umiejętność maskowania jest to wszystko co pozwala na wtapianie się w otoczenie mówiąc po prostu. Każdy kursant podczas kursu/selekcji w nieograniczonym czasie ma do wykonania swój strój maskujący (rodzajów strojów maskujących jest wiele oto kilka z nich. ghillie suit, mamba suit) wykonanie takiego stroju zajmuje naprawde wiele czasu ale na końcu efekt jest taki, że osoba, która znajdzie się w lesie nie będzie cię mogła dostrzec z 10m (oczywiście jeżeli zostaną zachowane inne ważne rzeczy takie jak prawidłowa postawa) tutaj muszę dodać że wszelkiego rodzaju SUIT nie robi się tylko do lasu. To chyba tyle, dalej. Skryte poruszanie sie tutaj mam na myśli przemieszczanie się bez pozostawiania śladów dla przykładu mogę podać przykładów kilka też np. przy przechodzeniu po terenach gęsto zarośniętych trzeba uważać aby nie łamać gałęzi, nie robić gwałtownych ruchów bo takie są częściej dostrzegane przez ludzkie oko niż płynne spokojne ruchy , załatwiając potrzebę fizjologiczną trzeba pamiętać, żeby ukryć ją tak aby nie było czuć zapachu bo po tym wróg może sięzorientować najlepiej zakopać głęboko ale też nie w miejscu widocznym. To właśnie zalicza sie m.in. do skrytego poruszania się

6.umiejętność doskonałego strzelania. To jest podstawa jeżeli nie umiesz celnie strzelać na 500 z karabinu wyborowego to instruktor kursu ci podziękuje. Chyba bliżej nie muszę wyjaśniać tego punktu

Oto właśnie kilka z podstawowych warunków jakie powinien spełniać kandydat na strzelca wyborowego. Podsumowując zawód ten jest niewdzięczny gdży przychodzi zmierzać się z rzeczami przy których zwykły człowiek nie poradziłby sobie w życiu. Ale jedno co trzeba na koniec powiedzieć o snajperach to to, że odkąd się pojawili zawsze siali strach, panikę, zamęt na polu walki i zawsze byli jak duchy. Snajperzy są jak duchy straszą ale ich nie widzisz. Jak mordercy, zabijają z zimną krwią często obserwując swój cel przez kilka godzin i nie zważając czy jest to kobieta czy dziecko czy snajper wroga.

Ale sie napisałem aż mnie palce bolą dziękuje za przestudiowanie tego tematu jeżeli ktoś ma jakieś pytania to proszę pisać w odpowiedziach:)
  Odpowiedz
Fajny artykuł
Bo ja mam styl zupełnie z innej bajki .
  Odpowiedz
Bardzo dziękuje
  Odpowiedz
bastek może byś dodał zdjęcia tutaj strzelca wyborowego ?
  Odpowiedz
[Obrazek: 300px-Marine_sniper_ghillie_suit.JPG]

[Obrazek: strzelcy1.jpg]

[Obrazek: 007.jpeg]
Dobrze jest wstawione bo u mnie jest wyświetlany kod?
Ok jest już dobrze:)
  Odpowiedz
Jeśli mogę spytać czy to jest zawód wykonywany przez Ciebie?
  Odpowiedz
Nie jeszcze to znaczy w pewnym sensie nie ja na razie mam 15 lat ale interesuje się tym odkąd pamiętam. Jestem snajperem w ASG i większość rzeczy które tutaj zostały wypisane znam od podszewki:)
  Odpowiedz
To życzę powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości