Czas: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: średnie
Dla ilu osób: od 3 do 4
wegetariańskie, dla dzieci
Świąteczny piernik wileński - składniki
3 szklanki mąki żytniej
2/3 szklanki miodu
2 jajka
szklanka cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżeczki przyprawy do pierników
mała torebka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
łyżka mąki pszennej
szczypta soli.
Do formy: łyżka margaryny
łyżka bułki tartej
Świąteczny piernik wileński - sposób przygotowania
Rodzynki umyć, osuszyć i oprószyć mąką pszenną. Mąkę żytnią lekko zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając. Miód podgrzać. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, wlać płynny miód, ubite jajka oraz rum, wymieszać i wyrobić. Dodać rodzynki, orzechy i wymieszać. Brytfannę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piernik najlepszy jest kilka dni po upieczeniu.