Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Szynka wielkanocna
#1
Szynka świąteczna o bardzo porządnym smaku
[Obrazek: scaled.php?server=341&filename=szynkda.jpg&res=medium]
Szynkę można kupić w sklepie. Nawet taką z piękną skórką ale... zawszeć to będzie szynka sklepowa, a nie domowa. W domu zaś trudno uwędzić szynkę ale... proces wędzenia można troszeczkę ominąć i uzyskać w trochę inny sposób wspaniałą domową szynkę na stół Wielkanocny.
czas: 120 minut
trudność: łatwe
liczba porcji: 6-8
koszt: drenaż kieszeni
kalorie: bardzo dużo



składniki
szynka - co najmniej 1,5 kg
litr ciemnego piwa
trzy łyżki miodu
6 goździków
liście laurowe
ziele angielskie
sól
czarny pieprz w ziarenkach
kilka ziarenek jałowca
oliwa


sposób przygotowania
Potrawę zaczym już w sklepie - bowiem wybranie dobrego kawałka szynki z piękną warstwą tłuszczu to nie jest bułka z masłem, oj nie jest.

Kiedy już jestem w posiadaniu takiej szynki wkładam ją do wielkiego gara [oczywiście wcześniej dokładnie ją myję], zalewam ciemnym piwem, tak by całkiem szynkę przykryło, dodaję trzy czubate łyżki miodu, kilka goździków, ze dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżkę soli, kilkanaście ziaren czarnego pieprzu i kilka rozgniecionych ziaren jałowca.
Szynka w garze ląduję w lodówce na co najmniej kilka godzin, a i na kilkadziesiąt tez nie zaszkodzi. Jak mięso zmieni kolor, to znaczy po tym pobycie w lodówce, stawiam gar na ogniu i bardzo powoli doprowadzam prawie do wrzenia. Kiedy zalewa zaczyna już pyrkać, wyłączam ogień i pozwalam szynce poleżakować w piecu jeszcze kilkanaście minut.
Kiedy wystygnie, nacinam skórkę na szynce w kratkę, szynkę wkładam do naczynia żaroodpornego, spryskuje oliwą, na dno wlewam odrobinę zalewy, przykrywam i wkładam do pieca nagrzanego do 180 stopni na co najmniej półtorej godziny. W czasie pieczenia szynkę często obracam i polewam sosem.
Na połowę czasu przed końcem pieczenia, odkrywam naczynie i pozwalam mięsu nabrać chrupkości.
Taka szynka ma niesamowity aromat!
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wielkanocna sałatka z selerem Kucharek 0 2 223 10.04.2011, 03:57
Ostatni post: Kucharek
  Wielkanocna szynka ala domowa Kucharek 0 2 000 10.04.2011, 03:11
Ostatni post: Kucharek

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości