Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tego nigdy nie pisz w CV, bo się ośmieszysz!
Aż 49 proc. osób rekrutujących przyłapało na kłamstwach w CV. Zazwyczaj wychodzą na jaw w czasie rozmowy kwalifikacyjnej a na twarzach kandydatów pojawia się rumieniec kompromitacji.

Przekłamane informacje dotyczyły głównie posiadanych kompetencji - 38 proc. osób przypisywało sobie wyższe kwalifikacje niż rzeczywiście posiadane. Z kolei 18 proc. osób chwaliło się umiejętnościami, o których nie miało zielonego pojęcia. Kłamstwa dotyczyły też dat poprzedniego zatrudnienia, zajmowanego stanowiska pracy oraz wykształcenia i posiadanych kwalifikacji. Sektory, do których dociera najwięcej ubarwionych życiorysów to turystyka (66 proc. pracodawców spotkało się z tym procederem), transport (59 proc.) i technologia (57 proc.).

- W trakcie prowadzonych przeze mnie rozmów z kandydatami, w agencji doradztwa personalnego, zawsze sprawdzaliśmy prawdziwość CV i niejednokrotnie zdarzało mi się widzieć rumieniec wstydu i konsternacji u kandydata do pracy. Jeżeli kandydat za bardzo "koloruje" CV, kompromitacja jest nieunikniona - mówi Małgorzata Rymkiewicz, psycholog.

Wszelkie poradniki instruujące, jak właściwie napisać CV czy list motywacyjny, są jednomyślne - trzeba w pierwszym wypadku być szczerym, w drugim wykazać się szczyptą polotu.

Czego nigdy nie pisać w CV? Podpowiadamy.

[Obrazek: cvbledyprzykladwzorzyci.jpg]

źródło: wp.pl
"Wszyscy Kłamią"... - Gregory House
  Odpowiedz
Jak nie można udokumentować gdzie się pracowało to warto napisać stanowisko jako freelancer ;)
  Odpowiedz
To przykładowe CV wygląda strasznie infantylnie. Sama bym takiej dziewczyny nie przyjęła.
Oh, I’m not afraid to die for the other kind of love
Take me to church
I'll worship like a dog at the shrine of your lies
I'll tell you my sins and you can sharpen your knife
Offer me that deathless death
  Odpowiedz
CV i list warto zróżnicować w zależności od tego, do jakiej firmy/instytucji wysyła się podania. Mam znajomych, którzy wysyłali soje CV w wersji dźwiękowej:-) Znajomy fotograf wysłał cv i list w formie prezentacji, a każda strona slajdu zawierała jego fajne zdjęcia i informacje o nim. Np jak pisał, że szybko nawiązuje kontakty, to dawał fotę gdzieś tam w uśmiechniętym tłumie itd. Wszyscy zajęcie dostali, może dlatego, ze ich "papiery" wyróżniały się z setek innych?
  Odpowiedz
W CV pisać praktyki, które odbyłem w szkole? W ramach przyuczenia do zawodu.
  Odpowiedz
Możesz napisać. Tylko najlepiej mieć jakiś papier dotyczący tych praktyk, np. umowa między szkołą, a twoim miejscem praktyk.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Praktyki miałem w tej samej szkole, której się uczyłem. Nie miałem żadnej umowy.
  Odpowiedz
messi781 napisał(a):Praktyki miałem w tej samej szkole, której się uczyłem. Nie miałem żadnej umowy.
Powinieneś był dostać "papier" na praktykach do dziennika praktyk, który prowadzi uczeń. ;)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości