Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Terry Pratchett - dla każdego
Człowiek pisze wręcz genialne książki. Humor ma dość nietypowy, ale każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sam nie mogłem się przekonać do jego książek patrząc na, z początku idiotyczną, okładkę. Po przeczytaniu pierwszej przyszła pora na około 30 kolejnych. Nie będę tutaj streszczał całych... proponuję tę stronę:
www.pratchett.pl (szczególnie dział z cytatami)
A tak z mojej strony, to na początek zaproponowałbym sagę o Ciutludziach ;)
Takie małe wredne stworzonka, wzorowane na Szkotach i nienawidzące piśmiennych ludzi i prawników :P

Pozdrawiam
Piotrek
  Odpowiedz
Czytałem chyba wszystkie i gorąco polecam. Są nawet filmy na podstawie jego książek. Dwa oglądałem: "Piekło pocztowe" i "Kolor Magii". Gdyby ktoś słyszał o innych filmach, to proszę o info.
  Odpowiedz
Jest jeszcze Hogfather (Wiedźmikołaj),
bardzo fajny, ale Piekło Pocztowe bije na łeb pozostałe dwa :P
Może niedługo wrzucę na chomika swojego jak coś.
Wrzucam na mojego chomika ebooki ze wszystkimi książkami Pratchetta. Niedługo też i filmy.
Serdecznie zapraszam do mojej spiżarni ;)
Terry Pratchett - Ebooki
  Odpowiedz
Zgadzam się, książki Pratchetta są genialne. Ale czy humor w nich jest nietypowy? Powiedziałabym raczej, że jest typowo angielski. ;) Pozwolę sobie wrzucić tu kilka moich ulubionych cytatów, jako próbkę poczucia humoru autora:

Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. "Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury"

Rzeka po dnie swego koryta wlokła się smętnie niczym student około pierwszej w nocy. "Zbrojni"

Osoby używające więcej niż trzech wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości. "Maskarada" [to weszło mi już na stałe do języka]

Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie... "Piąty elefant"

Jedna z uniwersalnych zasad szczęśliwego życia brzmi: Zawsze bądź ostrożny wobec dowolnego pomocnego urządzenia, które waży mniej niż instrukcja jego obsługi. "Bogowie, Honor, Ankh-Morpork"

Visi, Veneri, Vamoosi - odwiedziłem, złapałem wstydliwą chorobę, uciekłem. "Bogowie, Honor, Ankh-Morpork"

Wśród talentów Rincewinda najbardziej znanym była jego umiejętność ucieczki, którą przez lata doprowadził do poziomu czystej nauki. Nieważne, przed czym czy dokąd się ucieka, dopóki się ucieka. Jedynie ucieczka ma znaczenie. Uciekam, więc jestem. A raczej: uciekam, więc przy odrobinie szczęścia nadal będę. "Eryk"

Rincewind odgryzł jeszcze kęs kanapki. Wiele razy patrzył Śmierci prosto w twarz, a raczej Śmierć patrzył jemu prosto w tył gwałtownie oddalającej się głowy. "Eryk"

Kto wcześnie się z łóżka zbiera,
Ten wcześnie umiera.
"Blask fantastyczny", wierszyk Rincewinda

W ogóle Rincewind to mój ulubiony bohater ze Świata Dysku. ;)

Co do filmów, jest jeszcze "Muzyka duszy", "Johnny i zmarli" oraz "Trzy wiedźmy".
  Odpowiedz