![[Obrazek: Ulatowski_rhnnrqr.png]](http://s4.ifotos.pl/img/Ulatowski_rhnnrqr.png)
Rozpoczęła się pogoń klubów Ekstraklasy za trenerami. Najszybsza była Lechia Gdańsk która pozbyła się Rafała Ulatowskiego, nie tak dawno zatrudnionego i podpisała kontrakt z byłym selekcjonerem reprezentacji Pawłem Janasem. Czy to dobre posunięcie, czas pokaże, moim skromnym zdaniem tak. Paweł Janas chociaż nie popisał się w reprezentacji to w klubowej piłce ma się czym pochwalić. Przypomnijmy chociażby ćwierćfinał Ligi Mistrzów z Legia Warszawa, odpadli dopiero po przegranej z Panathinaikosem, a właściwie po przegranej z Warzychą. Ale teraz najlepszy numer, zanim Lechia wybrała Janasa, prowadziła również rozmowy z Janem Urbanem i uwaga z Dariuszem Kubickim, który w 2007 roku został zatrzymany w związku z aferą korupcyjną.Jeszcze ciekawsze jest to że w 2008 roku jak pamiętam,ta sama Lechia zawiesiła Kubickiego w prawach trenera pierwszego zespołu, za odmowę podpisania oświadczenia antykorupcyjnego. Dla niezorientowanych dodam że podpisując oświadczenie składa się deklarację, że nie brało się udziału w korupcji, Kubicki nie chciał podpisać, więc...... no ale wróćmy do Janasa, Pan Paweł jest moim zdaniem trafionym wyborem, człowiekiem o twardej ręce i na pewno zmusi piłkarzy do ciężkiej pracy, albo ich wyrzuci. Ale ma też wady, lubi grę defensywną i przedkłada piękno futbolu nad skuteczność z tyłu, no ale skoro to będzie przynosić efekty, to niech mu będzie.
Cytat:Maciej Turnowiecki.
Paweł Janas to trener przez duże "T". Łączy w sobie dwie najważniejsze cechy dobrego szkoleniowca - z jednej strony ma osobowość i wiedzę, a z drugiej jako doskonały motywator potrafi dotrzeć do zawodników. W Lechii mamy ambitne plany i wierzymy, że pomoże nam je zrealizować" - dodał Turnowiecki.
Wierzę, że po trzech pierwszych meczach na wiosnę, z których dwa gramy na wyjeździe z Cracovią i ŁKS oraz u siebie z Wisłą Kraków, zespół włączy się do walki o środek tabeli" - zapowiedział Maciej Turnowiecki.
Paweł Janas
Zdecydowałem się przejąć Lechię, ponieważ spodobała mi się koncepcja budowy drużyny oraz entuzjazm ludzi związanych z klubem. W 13 meczach rundy rewanżowej chcemy zdobyć jak najwięcej punktów, ale nasze plany wybiegają dalej w przyszłość. Zamierzamy dążyć do systematycznego rozwoju zespołu, aby w ciągu najbliższych lat powalczyć o ambitne cele" - podsumował nowy szkoleniowiec gdańskiego klubu.
Janas będzie trzecim trenerem Lechii w tym sezonie. Tomasz Kafarski prowadził biało-zielonych w 13 pierwszych meczach, a w czterech kolejnych szkoleniowcem był Ulatowski
![[Obrazek: Michniewi_rhnnrqe.png]](http://s3.ifotos.pl/img/Michniewi_rhnnrqe.png)
Następna była Jagiellonia Białystok, która rozstała się z Czesławem Michniewiczem. Pół roku tyle przetrwał Pan Czesio w Jagiellonii, długo czy krótko? Nie wiem, w każdym razie bez rewelacji. Na usprawiedliwienie powiem że łatwego zadania na pewno nie miał, przejął drużynę po Michale Probierzu, który skompromitował się przegraną w 1 rundzie eliminacji do Ligi Europy z kazachskim Irtyszem Pawłodar (1:0 i 0:2). Michniewicz obiecywał dobrą drużynę na wiosnę, ale nie dane mu było spełnić obietnicy i zamieniono go na... I tu dopiero mam dla was bombę. Tomasz Hajto, były reprezentant Polski, komentator telewizyjny, jeszcze w tym tygodniu ma zostać przedstawiony jako nowy szkoleniowiec Jagiellonii Białystok. Wybór jest sensacyjny, dlaczego? Ano dlatego że Hajto w trenerskiej pracy nie ma zupełnie żadnego doświadczenia. Jak dotychczas prowadził tylko jako grający trener A-klasowy LUKS Gomunice z którym awansował do okręgówki. Tak więc jedynym atutem Hajty jest nie małe doświadczenie piłkarskie. I co wy na to, to jest dopiero bomba, Panie Tomaszu powodzenia.
![[Obrazek: Bakero---_rhnnrqs.png]](http://s2.ifotos.pl/img/Bakero---_rhnnrqs.png)
Kto następny, cóż, wedle wszelkiego prawdopodobieństwa następny będzie Lech Poznań. Wprawdzie działacze z Bułgarskiej w Poznaniu, jeszcze nie dawno zarzekali się, że Bakero na lata, ale już zmienili front. Bakero pojechał na urlop do Hiszpanii i po powrocie może na niego czekać nie miła niespodzianka. Bowiem działacze Lecha od jakiegoś czasu dyskretnie przygotowują się do zwolnienia Bakero ze stanowiska. Na razie jeszcze nie wiadomo kiedy to nastąpi, ale podobno jest już kandydat, mianowicie Rumun Dorinel Munteanu. W środę odbędzie się posiedzenie rady nadzorczej klubu, więc może wtedy zostaną podjęte decyzje, zobaczymy. A Munteanu? Kim on jest? Już wam przedstawiam 131 występów w reprezentacji Rumuni, dwa razy mistrzostwo Rumuni i dwa razy wicemistrzostwo. Później Belgia i następnie Bundesliga, kolejno: FCKoln i VFL Wolfsburg. Szczególnie w tym drugim klubie zrobił karierę i po zakończeniu przygody z tym klubem został wybrany do jedenastki wszech czasów "Wilków". Kariera trenerska niezbyt imponująca, ale mistrzostwo Rumuni 2010/11 z Otetulu Galati zdobył. Czy to godny następca Bakero, nie wydaje mi się, ale to nie ja jestem prezesem Lecha Poznań, więc mogę sobie pogadać.