Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial Photoshop: Dodawanie sztucznej tęczy
Lightbulb 
Witam Was serdecznie.
Dziś postanowiłem napisać dla Was poradnik jak dodać do wybranego zdjęcia tęczę.

Trudność: 2/10
Czas: ok. 5 min

Wykonanie:
1. Otwieramy nasz obrazek.
[Obrazek: IMG_1366.jpg]

2. Tworzymy nową warstwę (Shift+Ctrl+N).
3. Wybieramy gradient radialny i ustawiamy tak jak na screenie.
[Obrazek: di-SORL.png]

4. Przeciągamy gradient tak długo aż będzie nam odpowiadał. Krycie zmniejszamy na 40%.
[Obrazek: di-5JFW.png]

5. Następnie wybieramy gumkę z miękką końcówką i zmazujemy to co nam nie pasuje.
[Obrazek: di-OZEX.png]

6. Teraz robimy odbicie na wodzie. W tym celu powielamy warstwę z tęczą (Ctrl+J) i ustawiamy ją pod oryginałem.
7. Następnie klikamy kolejno "Edycja>Przekształć>Odbij w pionie" i ustawiamy naszą drugą tęczę na wodzie zachowując odpowiednie proporcje z tęczą nr. 1. Wygląda to mniej więcej tak:
[Obrazek: di-ZA2L.png]

8. Krycie tęczy na wodzie zmieniamy na 5%.
[Obrazek: di-R8ED.png]

9. Gumką wycieramy tak aby nic nie "wystawało".

Efekt końcowy:
[Obrazek: di-KBYL.png]

Szybki, ładny i banalnie prosty efekt w wykonaniu:)
Kolejne poradniki niebawemOk
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Wow fajne nie wiedziałem, że to nawet takie proste
Czekam na inne prace :)
  Odpowiedz
A mam takie pytanie, jak ja robię nową warstwę i robę tęcze to nie pojawai się, ani w warstwie ani na obrazie.
Do tego na podglądzie tęcza jest okrągła nie tak jak u ciebie w postaci litery c u mnie jest normalne okrągłe:/
  Odpowiedz
(28.06.2012, 22:21)danielo117o napisał(a): A mam takie pytanie, jak ja robię nową warstwę i robę tęcze to nie pojawai się, ani w warstwie ani na obrazie.
Do tego na podglądzie tęcza jest okrągła nie tak jak u ciebie w postaci litery c u mnie jest normalne okrągłe:/
Dodaj tęcze tak jak jest opisane w poradniku. Jak zobaczysz już wartwę z tęczą to przesuń ją na sam wierzch (powinno tak być domyślnie), wtedy będzie widoczna. Następnie Ctrl+T i rozciągnij tą tęczę na boki:)
Pozdrawiam.

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Własnie tak dodałem, ale na warstwie nie pokazuje się ona;/
Sorki że zawracam głowę,ale na prawdę mam problem:)

Tak robię tak jak ty screeny daje, ale zauważ że na warstwie nie pojawia mi się tęcza.
Do teo nie wiem dlaczego ale ja wrzucam obraz to nie nachodzi on całkowicie nawarstę ostatni screen.
1 screen
2 screen
3 screen
4 screen
5 screen
6 screen
  Odpowiedz
Słuchaj bo Ty źle robisz.
Nie masz nałożyć na całą warstwę gradientu tylko nim "maznąć" po tej warstwie:)
Na lewym panelu masz Wiadro z farbą. Kliknij na nie PPM i zmień na Gradient. Teraz na górnym panelu wybierz ten gradient który jest w poradniku i poustawiaj tak jak ja.
Jak już to zrobisz to przejedź tym gradientem po obrazku, tak jakbyś miał narysować jakąś kreskę ołówkiem :)

Odpowiedz
OOOO Nicholas jesteś wielkie, w życiu bym się nie domyślił, może dla nie którym może być to głupie,że takich rzeczy nie wiem, ale wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
  Odpowiedz
(29.06.2012, 16:23)danielo117o napisał(a): OOOO Nicholas jesteś wielkie, w życiu bym się nie domyślił, może dla nie którym może być to głupie,że takich rzeczy nie wiem, ale wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Hehe w razie pytań służę pomocą.

Odpowiedz