Dziś się dowiecie jak wykonać napis zrobiony zupełnie z wody.
Aby powiększyć obrazek kliknij na niego !
1. Tworzymy nowy dokument o dowolnych rozmiarach. W moim przypadku jest to 600x200 px.
2. Wczytujemy do tego dokumentu obrazek, na który mamy zamiar nałożyć napis lub tak jak ja tworzymy gradient, z którym nie powinno być problemów.
3. Tworzymy nową warstwę, na której piszemy dowolny tekst przy użyciu narzędzia Tekst.
4. Następnie rasteryzujemy warstwę z tekstem po przez wejście w Warstwa -> Rasteryzuj -> Warstwa tekstowa
5. Aby uatrakcyjnić nasz napis na warstwie z napisem rysujemy za pomocą narzędzia Pędzel różnej wielkości kropki. Krycie pędzla oczywiście ustawiamy na 100%. Dodatkowo proponuję wejść w Pędzle -> Kształt końcówki pędzla -> i tu zmieniamy według uznania wartość w polu: Zaokrąglenie; lub po prostu rysujemy różnych kształtów i wielkości elipsę.
Zmieniać można także dane w tych polach co są otoczone czerwoną elipsą na poniższym obrazku.
6. Teraz chodzimy w Edytuj -> Przekształć -> Perspektywa. Łapiemy myszką za prawy górny róg i przesuwamy w dół aż uzyskamy taki efekt jak na obrazku poniżej lub przekształcamy według własnego uznania i potrzeb.
7. Pracując dalej na warstwie z tekstem wchodzimy w Warstwa -> Styl warstwy -> Opcje mieszania i ustawiamy tak jak na poniższych obrazkach:
Teraz zatwierdzamy OK i gotowe. Jeżeli napis nie przypomina wodnego napisu, należy pozmieniać kolory w miejscach, które zaznaczyłem cieniutką elipsą koloru czerwonego na powyższych obrazkach. Zmieniamy kolory na takie aby uzyskać dany efekt. Ustawiania kolorów zależą od tła na jakim się znajduje warstwa z napisem. Aby to zrobić pracujemy tylko na tym pasku kolorów:
Po wybraniu zatwierdzamy OK.
8. Na koniec wchodzimy w Filtr -> Zniekształcenie -> Zygzak i ustawiamy jak poniżej
9. Zapisujemy i cieszymy się efektem
A oto moje dzieło
Jako, że jest to mój pierwszy tutorial będe wdzięczny za wasze opinie i porady, które proszę kierować na PW. Z góry przepraszam jeżeli są niedociągnięcia.
Teraz czekam na wasze prace, które pewnie wyjdą wam jeszcze lepiej jak mi.
Strona z tapetami na pulpit - polecam