Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial Photoshop PL: Usuwanie zbędnego obiektu ze zdjęcia
Information 
Pokażę metodę usuwania obiektów z zdjęcia :)

no to otwieramy nasze zdjęcie
[Obrazek: 40080867.th.jpg]

Jak widzimy latarnia nam zasłana budynek no to ją usuniemy :)
za pomocą narzędzia stempel będziemy po kawałku rekonstruować zdjęcie :)
Na początek powielamy warstwę :)
rekonstrukcję zaczniemy od okna za lampą :)
w tym wypadku najłatwiej jest zaznaczyć okno obok i skopiować

teraz będziemy zjeżdżać w dół. wybieramy narzędzie stempel klikamy alt na podobnym tle do tego które chcemy uzupełnić a następnie klikamy lewym w tym miejscu :)
i tak po kawałeczku uzupełniamy :)

[Obrazek: 89217182.th.jpg]

teraz zajmiemy się częścią lampy nad oknem :)
[Obrazek: 94809989.th.jpg]

[Obrazek: 50374488.th.jpg]

no już jesteśmy na finiszu teraz niebo i mamy koniec :)
Zdjęcie PRZED i PO
[Obrazek: przeda.jpg] [Obrazek: 29664084.jpg]
---
  Odpowiedz
Specjalnie dałem Ci takie zdjęcie bo myślałem, że nie dasz rady tego usunąć tak aby nie było widać modyfikacji.
Jednak udało Ci się, szacun ;)
  Odpowiedz
W PhotoShop'ie CS5 istnieje również fukcja "Wypełnij uzwględniając Wartości" bardzo przydatna funkcja ..
Spoko Poradnik :D
  Odpowiedz
Poradnik bardzo przydatny dla początkujących (na przykład dla mnie) ;) Liczę na więcej ;)
  Odpowiedz
(28.05.2011, 17:44)KruchyFix napisał(a): Specjalnie dałem Ci takie zdjęcie bo myślałem, że nie dasz rady tego usunąć tak aby nie było widać modyfikacji.
Jednak udało Ci się, szacun ;)

Jako ten zły na forum nie zgodzę się z Tobą, modyfikacje są widoczne w kilku miejscach :P

Szymon świetna robota Ok
  Odpowiedz
Tak, tak. Ale chodziło mi o takie bardzo widoczne modyfikacje.
Na pierwszy rzut oka nic nie widać i z pewnością spora część osób nie uwierzyła by, że tam jest latarnia :)
  Odpowiedz
Wiem Kruchy o co Ci chodziło ale ja lubię się czepiać :)
W wypadku tego zdjęcia było trochę roboty ale są zdjęcia przy których trzeba posiedzieć kilka dni aby usunąć niechciany obiekt.
Dodam jeszcze że są do PS pluginy które pomagają w usuwaniu niechcianych obiektów, sam właśnie testuje kilka takich.
  Odpowiedz
Witam postępuje tak jak ty ale stępel nie chce zamazać pustego pola
dlaczego?
Ps. mam photoshop Cs6
Życie nie ma ścieżek na skróty.
[Obrazek: 9dLeST2.png]

Odpowiedz
Po pierwsze radzę powielić warstwę tło na zwykłą, następnie zaznaczyć ją
i robić to co kolega Szymon opisał w tym kroku czyli:

"(...) wybieramy narzędzie stempel klikamy alt na podobnym tle do tego które chcemy uzupełnić a następnie klikamy lewym w tym miejscu"

Dodam tylko od siebie że trzymając ALT klikasz na podobne tło i pobierasz
je, następnie klikasz bez wciśniętego ALT na miejsce które chcesz zamazać.

Można to również zrobić zaznaczając obszar dowolnym narzędziem i wybrać
z menu po kliknięciu PPM Wypełnij, zaznaczając Uwzględnij zawartość.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz