Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial photoshop: Button z avatarem. PL
Witam.
W tym tutorialu opiszę wam jak wykonać button z avatarem.
Przykład wykorzytania niżej zamieszczonej grafiki znajdziesz na tym chomiku

[Obrazek: karolekdj.png]

Całą grafikę wykonam Photoshopem CS4 w polskiej wersji językowej.
W sieci są dostępne wersje trial, które można pobrać.
  • Pierwszym krokiem będzie otwarcie programu i utworzenie dokumentu.
    Plik » Nowy (eng. File » New) lub CTRL + N. Ustawienia takie same jak na screenie:
[Obrazek: nowyplik.th.png]
  • Przygotowany plik wypełniamy kolorem za pomocą narzędzia Wiadro z farbą (eng. Paint Bucket Tool) lub kliknij w G ja wybrałem kolor: #99B827
Efekt:
[Obrazek: 62962508.png]
  • Do tak przygotowanego tła dodajemy kolejne efekty. Wejdź w Warstwa » Styl warstwy » Opcje mieszania » Cień wewnętrzny (eng. Layer » Layer Style » Blending Options » Inner Shadow) Ustawienia jak na załączonym obrazku:
[Obrazek: cienwewnetrzny.th.png]

Efekt:
[Obrazek: ztlem.png]
  • Teraz dodamy obrys. Wejdź w Warstwa » Styl warstwy » Opcje mieszania » Obrys (eng. Layer » Layer Style » Blending Options » Stroke) Ustawienia jak na obrazku poniżej:
[Obrazek: obrys.th.png]

Z gradientami do obrysu można sobie poszaleć według własnego uznania. Ja użyłem kolorów #757575 i #ffffff
  • Teraz tworzymy nową warstwę, Warstwa » Nowa » Warstwa... (eng. Layer » New » Layer...). Pozostajemy na tej warstwie.
  • Kolejną rzeczą jaką się zajmiemy to dodanie do buttona efektu szkła (jak kto woli połysku). Z paska narzędziowego wybierz Zaznaczenie prostokątne (eng. Marquee) lub naciśnij M. Zaznacz mniej więcej taki obszar:
Efekt:
[Obrazek: zaznaczenie.png]
  • Wypełnij zaznaczenie kolorem białym za pomocą narzędzia Wiadro z farbą (eng. Paint Bucket Tool) lub kliknij w G
  • Ustaw Krycie (eng. Opacity) na 30%. Kliknij CTRL+D aby odznaczyć zaznaczenie.
Efekt:
[Obrazek: buttonoi.png]
  • Czas dodać avatar (Tutorial: Jak wykonać avatar do buttona?), który umieszczę w buttonie:
    [Obrazek: avatarkarolekdj.png]
  • W środek buttona możemy dodać dowolną grafikę, możemy wykorzystać inne avatary niekoniecznie takie same jak mój.
  • By dodać grafikę wykonaj następujące czynności: Otwórz plik z avatarem, możesz to zrobić metodą przeciągnij-upuść lub Plik » Otwórz (eng. File » Open) i wybieramy plik, który chcemy otworzyć. Grafiak otworzy się na nowej karcie w programie. Metodą przeciągnij-upuść przenieś plik na interesujący nas button.
  • Kliknij CTRL + T (przekształcanie swobodne) i dopasuj wielkość avatara do swoich potrzeb. Oczywiście umieść go na środku buttona.
Efekt:
[Obrazek: efektf.png]
  • Pamiętaj o kolejności warstw, tak aby avatar znajdował się pod warstwą z efektem szkła (połysku). Poprawimy to w następujący sposób. W pasku narzędziowym odnajdź opcję Warstwy (eng. Layer). Tak jak na screenie (kliknij w obrazek aby powiększyć):

[Obrazek: opcjawarstwy.th.png]
  • Uzyskamy dostęp do podglądu warstw, gdzie będziemy mogli ustawić kolejność warstw metodą przeciągnij-upuść. Zadbaj o odpowiednią kolejność warstw. Przykład na screenie:
[Obrazek: opcje.th.png]
Kliknij w obrazek aby powiększyć
  • Zajmijmy się na koniec dodaniem napisów. Użyjemy narzędzia Tekst (eng. Horizontal Type Tool), które jest widoczne w pasku narzędziowym jako litera T. Użyłem czcionki (średnio dopasowana): Bauhaus LT Medium, można użyć również czcionki Arial.
  • Zaznaczamy obszar nad avatarem.
Efekt:
[Obrazek: nadavkiem.png]
  • Wprowadzamy tekst. Kolor dla czcionki dowolny, ja wybrałem biały. Potem aby wyłączyć zaznaczenie klikamy w warstwę z tekstem (do warstwy dostaniesz się klikając w pasku narzędziowym w Warstwy, tak jak było to omówione wcześniej gdy chcieliśmy zmienić kolejność warstw).
  • By wyrównać lub przenieść tekst przytrzymaj klawisz CTRL.
Efekt:
[Obrazek: teksty.png]
  • Do warstwy z tekstem dodamy jeszcze efekt cienia. Wejdź w Warstwa » Styl warstwy » Opcje mieszania » Cień (eng. Layer » Layer Style » Blending Options » Shadow) Ustawienia jak na załączonym obrazku:
[Obrazek: ciennapisow.th.png]

Efekt:
[Obrazek: poladf.png]
  • Z tekstem pod avatarem postępujemy tak samo jak z napisami nad avatarem.

Efekt końcowy:
[Obrazek: karolekdj.png]

Osoby korzystające z tego tutoriala zachęcam do publikowania swoich prac pod tym postem. Również zachęcam do umieszczania uwag związanych z trudnością zrozumienia poszczególnych kroków. W takim przypadku będę na bierząco poprawiał tutoriala.

Wszystkie prawa dozwolone.
Jeżeli kopiujesz całość lub jakieś fragmenty z tego tutoriala prosze abyś umieścił/a u siebie link do tego poradnika.

Odpowiedz
Zapowiada się ciekawo. Poczekam na cały :D
Ciekawe ale z photoszopem za pan brat :)
  Odpowiedz
Ja zrobię gotowy plik psd i wrzucę na chomika mogę?
  Odpowiedz
Gdybym tak chciał zrobiłbym to dawno temu.
  Odpowiedz
CzekoladowyBaron, dzięki, aczkolwiek wykonałam to w Gimpie ;) Photoshop to dla mnie udręka;) Jakas sprawna inaczej jestem;)
  Odpowiedz
Mój efekt :

[Obrazek: Nesttlejp_rrehnwr.jpg]

[Obrazek: Miauxdjpg_rrehnwx.jpg]
  Odpowiedz
(30.01.2012, 13:25)Nesttle napisał(a): Mój efekt :

[Obrazek: Nesttlejp_rrehnwr.jpg]

[Obrazek: Miauxdjpg_rrehnwx.jpg]

Podobają mi się...
  Odpowiedz
(06.03.2012, 21:56)CzekoladowyBaron napisał(a): Podobają mi się...

Dziękuję . ; )
  Odpowiedz