Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Ustawa o inwigilacji w sieci a reakcja mediów.
Siema

Ostatnio jest głośno o ustawie, która umożliwi większą inwigilację w sieci. Dużo portali o tym mówi ale dlaczego prawie nikt nie powie o sposobach na obronę przed tą inwigilacja?
Dlaczego nikt nie powie o VPNach, sieci TOR, kryptografii asymetrycznej(pisałem poradnik o tym: https://odjechani.com.pl/Thread-Poradnik...-w-Linuxie ) czy o szyfrowaniu dysków? Czemu nikt nie wspomniał o tym aby nie rozmawiać o telefon o ważnych rzeczach aby uniknąć zbierania billingów przez służby?
  Odpowiedz
Przed 7 lutego podepnę proxy komputera pod sieć TOR na stałe. ;) Mnie to jednak osobiście cieszy, muszę przeczytać dokładniej tę ustawę, ale wydaje mi się, że ona nie jest taka niekorzystna jak głoszą media. W kraju korupcji, to będzie pięta achillesowa dla złodziei.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Ja nie mam nic do ukrycia, nie obchodzi mnie kto i jak będzie mnie podsłuchiwał oraz po co. Niestety ale być może właśnie dzięki tej ustawie wyłapią tych najgorszych złodziei i krętaczy, łapówkarzy, bo służby mogą sobie każdego na legalu podsłuchiwać i nawet nie musza nikomu o tym mówić po zakończeniu śledztwa. Gorzej jeśli chodzi o nadużycia, ale zwykły szarak nie musi się o to martwić, bo z nudów nikt go nie może podsłuchiwać, wszystko odbywa się formalnie, za zgodą odpowiednich ludzi i pod ich nadzorem, więc podsłuch itd tylko w ramach śledztwa, a co za tym idzie, o swoje fotki na PC się martwić nie musicie, no chyba, że jesteście w jakiś sposób pośrednio powiązani ze śledztwem.
  Odpowiedz
(31.01.2016, 19:41)amb00 napisał(a): Dlaczego nikt nie powie o VPNach, sieci TOR, kryptografii asymetrycznej
Dlatego nikt nie wspomniał o tym bo tego typu zabezpieczenia to fikcja przy dzisiejszych możliwościach złamania tego typu zabezpieczeń.
VPN tylko pozornie daje anonimowość, w rzeczywistości wystarczy proste wstrzyknięcie kodu w połączenie VPN-serwer (z którym się łączysz) a w zamian osoba otrzymuje odpowiedź od Ciebie na zasadzie client-client (zwyczajnie wtedy powstaje bypass vpn) ale nie będę się rozpisywał dokładnie co i jak bo o tym można rozmawiać wiele godzin (technik na namierzenie osoby korzystającej z vpn jest wiele).
TOR - już dawno nie jest bezpieczny, większość węzłów jest już dawno na cenzurowanym i od dawna wiadomo (wtajemniczonym) że TOR nie daje już nawet 10% anonimowości jaką dawał, teraz nawet nieudacznicy z polskiej policji potrafią "podsłuchać" Tora (ToRepublic jest już dawno w łapach CBŚ).
Kryptografia asymetryczna też nie do końca jest bezpieczna, klucz prywatny można odbudować na podstawie klucza publicznego a w niektórych przypadkach można rozszyfrować wiadomość na podstawie kilku algorytmów (udowodnili to studenci jednej z Kanadyjskich uczelni).
Szyfrowanie dysków odkąd algorytm haszujący SHA1 został złamany też nie stanowi problemu, oczywiście utrudnia robotę ale jak będziesz terrorystą to i tak dowody z dysku wyciągną.

Podsumowując, nie wystarczy poczytanie wikipedii i forum dla "hakierów" żeby stać się anonimowym w sieci, większość z tego typu porad są pisane przez osoby nie mające doświadczenia w bezpieczeństwie protokołów i sieci a już na pewno nie mających pojęcia o kryptografii.
Prawda jest taka że jak będą chcieli komuś dobrać się do tyłka to zrobią to na setki sposobów i do niczego nie będą potrzebowali waszych komputerów.
Używanie smartfona daje wystarczająco informacji każdym służbom żeby mogli was śledzić z dokładnością do kilku metrów (na podstawie samej triangulacji), będąc kilka metrów od was spokojnie zrobią wam zdjęcie metki w majtkach i nagrają mikrofonem kierunkowym co gadacie twarzą w twarz z kimś innym.

Niech wreszcie dotrze do was że od dawna nie ma czegoś takiego jak anonimowość a inwigilacja która niby ma być teraz łatwiejsza jest od dawna, nawet nie macie pojęcia kto i jak może was inwigilować i żadna ustawa tego nie ułatwi ani nie utrudni. Tego typu ustawy są tylko po to nagłaśnianie żeby ludziom dalej robić wodę z mózgu i odwracać uwagę od innych ważniejszych spraw.

P.S
Ja nie używam żadnego z wymienionych sposobów na "zabezpieczenie się" a mimo to śpię spokojnie i mam w d%#$@ to czy ktoś mnie inwigiluje czy nie, nie mam zamiaru dać się ogłupiać ani popadać w paranoje.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
(02.02.2016, 20:14)amb00 napisał(a): To co powiesz o tym artykule? https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/tor...lamac-nsa/
A co mogę powiedzieć ? Równie dobrze mogę zapytać co sądzisz o artykułach pisanych na podstawie ogólnodostępnych (często błędnych) informacji bez zagłębiania się w szczegóły i bez posiadania odpowiedniej wiedzy praktycznej (teoria co innego a praktyka co innego).
Poza tym kto czerpiący korzyści z luk w zabezpieczeniach przyzna się do ich istnienia i do tego że je wykorzystuje ?? Jeśli nie jesteś w stanie czegoś sam zweryfikować praktycznie nie ufaj temu jako pewnikowi, zawsze podchodź do tego z dozą nieufności.

(02.02.2016, 20:14)amb00 napisał(a): Mógłbyś dać jakieś źródło tego? Bo z tego co wiem algorytm RSA z 4096-bitowym kluczem wciąż nie jest do złamania w rozsądnym czasie.
Jeśli chodzi o deszyfrowanie kluczy prywatnych to poszukaj w sieci, jest to dokładnie opisane na kilku zagranicznych forach branżowych, gotowca nie podaję ponieważ dotarcie do tych informacji nie jest trudne.

(02.02.2016, 20:14)amb00 napisał(a): Aby np. podsłuchać TORa służby specjalne by musiały kontrolować niemałą część węzłów.
A kto im zabroni ?? Skąd wiesz że tak nie jest ?? Ja wiem że większość otwartych (takich które nie wymagają zaproszeń i opłat za dostęp) serwisów w darknecie jest w łapach służb (z polskich serwisów podałem tylko jeden ale tak na prawdę to wszystkie znane już od dawna są w łapach CBŚ).
(02.02.2016, 20:14)amb00 napisał(a): Można też skorzystać z połączenia klient->VPN->TOR->serwer.
Niby można ale zadaj sobie pytanie czy ma to sens ? Czy opłaca się kombinować ?
Żeby mieć większą pewność że nie jesteś namierzany musiałbyś po wyjściu z jednej strony nawiązywać połączenie z kolejnym węzłem i dopiero wchodzić na kolejną stronę itd.

Poza tym zastanawiam się czemu aż tak bardzo boisz się tej inwigilacji ? Tak to się boją chyba jedynie pedofile i zboki bo normalni ludzie korzystający z sieci nie mają się czego obawiać. Nawet jeśli ściągasz z sieci filmy nikt nie będzie Cię inwigilował po to tylko żeby sprawdzić co oglądasz (bo ściąganie z sieci nie jest nielegalne do momentu aż nie udostępnisz dalej ściągniętego pliku).
  Odpowiedz
(02.02.2016, 22:02)szalony napisał(a): Poza tym zastanawiam się czemu aż tak bardzo boisz się tej inwigilacji ?
Nie jestem żadnym "zbokiem", pedofilem czy innym przestępcą ale mam potrafię mieć pewne sprawy o których inni nie powinni wiedzieć.
(02.02.2016, 22:02)szalony napisał(a): Niby można ale zadaj sobie pytanie czy ma to sens ? Czy opłaca się kombinować ?
Opłaca się, bo to zmniejsza prawdopodobieństwo nieanimizowania. Bo ktoś zainteresowany musiałby łamać i VPNa i TORa.
BTW. Swego czasu na Niebezpieczniku lub Zaufanejtrzeciejstronie był artykuł o pedofilskim forum w sieci TOR, które choć zostało rozbite jednak nie udało się namierzyć części użytkowników, którzy się dostosowali do odpowiednich procedur.
  Odpowiedz
(03.02.2016, 00:18)amb00 napisał(a): Opłaca się, bo to zmniejsza prawdopodobieństwo nieanimizowania. Bo ktoś zainteresowany musiałby łamać i VPNa i TORa.
Uwierz mi że przez internet załatwiam wiele spraw, firmowych i prywatnych i jakoś nie muszę się zabezpieczać przed inwigilacją.

(03.02.2016, 00:18)amb00 napisał(a): Swego czasu na Niebezpieczniku lub Zaufanejtrzeciejstronie był artykuł o pedofilskim forum w sieci TOR, które choć zostało rozbite jednak nie udało się namierzyć części użytkowników, którzy się dostosowali do odpowiednich procedur.
Medialne mydlenie oczu, ludzie siedzący w temacie TOR wiedzą doskonale że wszystkie polskie fora są w rękach CBŚ a wciskanie kitu że nie złapali użytkowników to ściema bo cała "góra" już dawno siedzi a reszta nie była "interesująca" dla CBŚ lub wkopali osoby na którym służbom bardziej zależało.

Tak na marginesie, boisz się inwigilacji a nawet nie zdajesz sobie sprawy że pisząc ze mną w tym temacie jesteś inwigilowany ;)
Zerknij sobie na moją stopkę i jak zaznaczysz ją całą zobaczysz coś ciekawego (transparent pixel 1x1 - taka podpowiedź).
  Odpowiedz
(03.02.2016, 03:54)szalony napisał(a): Uwierz mi że przez internet załatwiam wiele spraw, firmowych i prywatnych i jakoś nie muszę się zabezpieczać przed inwigilacją.
Załatwiałeś zwykłe sprawy, gdzie nie musisz się obawiać inwigilacji. U mnie to były trochę inne sprawy.
(03.02.2016, 03:54)szalony napisał(a): Medialne mydlenie oczu, ludzie siedzący w temacie TOR wiedzą doskonale że wszystkie polskie fora są w rękach CBŚ a wciskanie kitu że nie złapali użytkowników to ściema bo cała "góra" już dawno siedzi a reszta nie była "interesująca" dla CBŚ lub wkopali osoby na którym służbom bardziej zależało.
To forum o którym mówiłem nie było polskie tylko zagraniczne.
Co do adminów tych for, którzy siedzą, oni zajmowali się nie tylko samym forum ale też oszustwami na Allegro, okradaniem kont bankowych, handlem narkotykami, itp. a do tego już sama anonimowość w sieci już nie wystarczy.
(03.02.2016, 03:54)szalony napisał(a): Tak na marginesie, boisz się inwigilacji a nawet nie zdajesz sobie sprawy że pisząc ze mną w tym temacie jesteś inwigilowany ;)
Zerknij sobie na moją stopkę i jak zaznaczysz ją całą zobaczysz coś ciekawego (transparent pixel 1x1 - taka podpowiedź).
Znalazłem :D [Obrazek: obrazek1x1.png]
I niech zgadnę, tym skryptem zbierasz adresy IP, informacje o systemie, itp. jak np. strona http://adres-ip.pl/ ?
  Odpowiedz