Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Warstwy w gimpie
Jak pisałam w przywitaniu nie mam pojęcia gdzie pisać posty. Prosiłam o pomoc bo niestety jestem w tym zielona. Być może ten post nie powinien się tu znaleźć jeżeli tak jest to przepraszam.

Oto mój problem:

Chodzi mi o to - chcę wkleić obrazek lub napis GIF na obrazek JPG i trzeba połączyć warstwy ale jakie? Czytam wszędzie gdzie się da piszą połącz warstwy ale które? tzn czy trzeba jeszcze duplikować warstwy jak tak -to które? Będę wdzięczna za pomoc. tt11
  Odpowiedz
Po otwarciu programu w środkowym okienku z menu
[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328704488.png]

Wybieramy plik > otwórz ...

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328704576.png]

Następnie lokalizujemy nasz plik na którym chcemy coś dodać.

Gdy jużto zrobimy ponownie wchodzimy w plik > otwórz ...

i lokalizujemy nasz plik (w tym wypadku) z napisem.

Mamy już wszystko co będzie nam potrzebne.

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328704967.jpg]

Jak widzimy na górze po środku mamy nasz napis, pod nim w drugim okienku jest nasz obrazek na którym chcemy umieścić napis.

Po lewej stronie mamy przybornik (którego opis jest TUTAJ), a po prawej różne opcje o których dowiesz się w trakcie poradnika.

Klikamy w okienko z naszym napisem i klikamy Ctrl + a (jest to skrót klawiszowy dla operacji "zaznacz wszystko").

Teraz klikamy Ctrl + c (jest to skrót dla operacji "kopiuj")

W tej chwili mamy skopiowany nasz napis. Musimy teraz przejść do okienka z naszym obrazkiem na którym owy napis chcemy wkleić.

Więc klikamy na okienko z naszym obrazkiem, a następnie klikamy ctrl + v (jest to skrót dla operacji "wklej").

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328705439.jpg]

Większa połowa już za nami ;)

Teraz przechodzimy do panelu po prawej stronie, w górnej jego części mamy pokazane wszystkie warstwy jakie są teraz na naszym obrazie.

[Obrazek: Bez_nazwy_3-1328705512.jpg]

Jest tam i nasz napis (zaznaczyłem go na czerwono)

[Obrazek: Bez_nazwy_3-1328705591.jpg]

Teraz musimy kliknąć na tą "warstwę" (jeszcze nie jest to warstwa ale nie mieszam ;)) prawym przyciskiem myszki i wybieramy Nowa warstwa

[Obrazek: Bez_nazwy_3-1328705739.jpg]

Teraz nasz napis stał się warstwą (właściwą) którą możemy dowolnie edytować.

Jeżeli chcemy zapisać naszą pracę jako jpg, png, gif, czy inne wchodzimy w menu plik > zapisz jako ..

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328705985.jpg]

Po tej operacji pokaże się nam okienko

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328706026.png]

klikamy w nim w Wybór typu pliku, po kliknięciu pokaże nam się lista rozszerzeń plików w jakich możemy zapisać nasz projekt.

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328706115.jpg]

Ja chcę zapisać go sobie jako jpg więc zjeżdżam za pomocą suwaka i wybieram rozszerzenie jpg

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328706253.jpg]

I klikamy zapisz.

To wszystko nasz obrazek mamy zapisany ;)
---
  Odpowiedz
Pięknie dziękuję za obszerne wyjaśnienie- podziwiam musialeś sie bardzo napracować. Chyba dokładnie nie sprecyzowałam swojego problemu może jeszcze raz spróbuję. Mam obrazek jpg -wklejam napis gif, który ma np. 10 RAMEK i tu mam problem: czy musze duplikować tło obrazka jpg tyle ile jest RAMEK w napisie i każdą łączyć tzn RAMKA+ TŁO Dziś w ten sposób udało mi się ale nie wiem czy tak się robi a poza tym kartka jest dosyć cieżka. Mam nadzieję, ze nie stracić do mnie cierpliwości. Z góry dziękuję i pozdrawiam. tt11
  Odpowiedz
Jeżeli dobrze rozumiem chodzi ci o wstawienie animowanego gifa (w tym wypadku napisu) w jakiś obrazek tak aby napis był animowany ?

W takim razie otwieramy nasz obraz na, który chcemy wstawić napis

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328788664.jpg]

Następnie nasz napis w postaci animowanego pliku gif przeciągamy (np. z pulpitu) lewym przyciskiem myszki na nasz obraz.

Po tej operacji nasz animowany napis pojawi się na obrazie a w warstwach mamy jego klatki

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328788775.jpg]

Niestety, nasz animowany napis jest na środku a próba jego przesunięcia spowoduje przemieszczenie pojedynczej klatki.

Musimy, więc kliknąć przy każdej warstwie (klatce) animowanego napisu w takie coś (zaznaczyłem niżej)

[Obrazek: Bez_nazwy_3-1328788869.jpg]

Mój animowany napis ma 15 klatek, więc 15 razy musiałem takie coś kliknąćprzy każdej warstwie i wygląda to tak:

[Obrazek: Bez_nazwy_3-1328789047.jpg]

Teraz za pomocą narzędzia [Obrazek: 12-1313409929.jpg] możemy przesunąć nasz napis nie psując animacji.

Teraz czas zapisać naszą animację ;)

Wchodzimy w plik > zapisz jako ... jako typ pliku wybieramy oczywiście gif i klikamy zapisz.

Po tej operacji pojawi nam się nowe okienko

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328789255.jpg]

zaznaczamy w, nim Zapisz w postaci animacji

[Obrazek: Bez_nazwy_2-1328789314.jpg]

i klikamy Exportuj

W następnym okienku nie musimy nic zmieniać i klikamy zapisz

Mi wyszło takie coś : p

[Obrazek: odjechani-1328789405.gif]

Napis był robiony na szybko i dlatego ma białe tło ;)

W gimpie expertem nie jestem, wręcz praktycznie go nie używam, ale jakoś doszedłem jak to zrobić ;)
---
  Odpowiedz
[Obrazek: klsxd1q2dopanyiww48.gif]
ten obrazek zrobiony w/g Twojej instrukcji
[Obrazek: 62akqyl6k74c4pwtay1k.gif]
Tak powinien wyglądac - zrobiłam duplikując warstwy tła i łączyłam z warstwami napisu. Obraz wychodzi za duży i nie wiem jak to zrobić prawidłowo.
  Odpowiedz
Ja już nie wiem. Próbowałem tak jak opisałem wyżej z animowanym napisem bez tła to i miałem go bez tła. Ale chyba najprościej będzie po prostu łączyć go z warstwami tła.

Albo skopiować tylko kawałek tła (taki kawałek aby na nim mieścił się napis, np. prostokąt) i z tym kawałkiem łączyć napis. Wtedy animacja nie powinna być taka "ciężka" a efekt powinien być ten sam ;)

Jak będziesz miała problemy jak to zrobić, opiszę na zdjęciach ;)
---
  Odpowiedz
To jest dobry pomysł, bardzo dziękuję Ci za pomoc jestem wdzięczna.
  Odpowiedz