Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: tanie
Dla ilu osób: od 3 do 4
wegetariańskie
Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe - składniki
10 suszonych grzybów
duża cebula
3-4 kromki bułki pszennej
2-3 łyżki śmietanki
2 jaja ugotowane na twardo
3-4 łyżki masła
szklanka posiekanych orzechów włoskich
szklanka bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe - sposób przygotowania
Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej). Bułkę namoczyć w śmietance. Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z przygotowaną masą. Formować kotleciki (w kształcie krążków lub gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju. Podawać jako dodatek do gorących dań rybnych i kapusty z grochem lub z grzybami.