Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K)
#1
Doskonale wiadomo, że witaminy zapewniają naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Niedobory niektórych witamin mogą prowadzić do ciężkich zaburzeń i zachwiania homeostazy organizmu. Prawidłowa dieta to taka, która uwzględnia na początku najbardziej podstawowe parametry, tj. odpowiednie odżywienie organizmu. Przyjrzyjmy się dziś witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach.

[Obrazek: Witamin_new.jpg]

Witamina A - retinol pochodzenia zwierzęcego lub karoten pochodzenia roślinnego. Dzięki niej utrzymujemy prawidłowy stan skóry i nabłonków naszego ciała. Witamina ta wchodzi w skład rodopsyny (światłoczułego barwnika siatkówki oka) i umożliwia prawidłowe widzenie po zmierzchu. Regeneruje tkanki, warunkuje prawidłowy przebieg wzrostu młodych organizmów i odnowy całego ciała. Występuje pod postacią właściwej witaminy bądź prowitamin. Ginie w procesie suszenia i przy jełczeniu tłuszczów. Produkty zawierające tę witaminę nie powinny być też zbyt długo poddawane działaniu światła.

Witamina A znajduje się w: Sałacie, szpinaku, marchwi, szczawiu, pietruszce, pomidorach, tranie, wątróbce, śmietanie, tłustych serach, liściach buraka i maśle.

Objawy niedoboru: Tzw. kurza ślepota (upośledzone widzenie zmierzchowe), suchość skóry i błon śluzowych, rozmiękczenie rogówki, upośledzone widzenie barw, zaburzenia wzrostu.

Witamina D - kalcyferol. Występuje pod postaciami witamin D1, D2, D3, D4. Warunkuje odpowiednią gospodarkę wapniem i fosforem oraz odpowiednią mineralizację kości. Jest witaminą słabo rozpowszechnioną w przyrodzie. Ludzki organizm potrafi wytwarzać tę witaminę pod wpływem oddziaływania promieni słonecznych. Pd wpływem światła i wysokiej temperatury ulega zniszczeniu.

Witamina D znajduje się w: śledziach, rybach morskich, mięsie, jajach, wątróbce drobiowej i wieprzowej, tranie i śmietanie.

Objawy niedoboru: Objawami niedoboru tej witaminy jest przede wszystkim krzywica u dzieci (i dorosłych) oraz rozmiękczenie kości.

Witamina E - tokoferol. Witamina ta ma właściwości przeciwutleniające i stabilizujące tłuszcze. Warunkuje prawidłowy przebieg procesów rozrodczych i odpowiednie funkcjonowanie tkanki mięśniowej. Jest wrażliwa na działanie tlenu i promieni ultrafioletowych.

Witamina E znajduje się w: kiełkach zbóż, kukurydzy, olejach roślinnych (sojowy, kukurydziany), zielonych warzywach, sałacie, maśle i mięsie.

Objawy niedoboru: Niekorzystne zmiany w układzie nerwowym i mięśniach, zmniejszenie płodności lub całkowita niepłodność.

Witamina K - filochinon. Występuje jako witaminy K1, K2 i K3. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi oraz wspomaga prawidłowe działanie wątroby (produkuje protrombinę). Jest witaminą wrażliwą na alkaloidy i promienie ultrafioletowe.

Witamina K znajduje się w: kapuście, pomidorach, truskawkach, marchwi, ziemniakach, żółtku jaja i wątróbce.

Objawy niedoboru: Niedokrzepliwość krwi, osłabienie ścianek naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny.

Jest to tylko skrócona charakterystyka wybranych witamin, jednak nawet taka znajomość może okazać się bardzo przydatna w codziennej diecie. Czy wy suplementujecie się którąś z wyżej wymienionych witamin, a może zdarzyło wam się odczuć na sobie niekorzystne skutki ich niedoborów?
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości