Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Ankieta: Wolisz wtopione czy osobne napisy, co twoim zdaniem jest wygodniejsze?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Napisy wtopione (tzw. Subbedy)
54.17%
13 54.17%
Osobne napisy (pliki wideo i napisów oddzielne)
33.33%
8 33.33%
Bez różnicy
12.50%
3 12.50%
Razem 24 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Wolicie wklejone napisy czy nie?
Witam
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie, czy użytkownicy rzeczywiście wolą wstawki z wtopionymi napisami? Poniżej przedstawię własne argumenty za i przeciw.

Napisy wtopione (wklejone na stałe w klatki filmu):

Zalety:
Nie trzeba szukać napisów.
Zwykle są dobrze zsynchronizowane.
Na każdym odtwarzaczu DvD obsługującym dany format pliku będziemy mieli napisy, nawet jeśli nasz odtwarzacz nie obsługuje napisów.
Jeden plik.

Wady:
Nie można wyłączyć i usunąć.
Często nie ostre, zależnie od rozdzielczości.
Brak możliwości dostosowania do własnego wzroku i potrzeb.
Często zasłaniają dużą część obrazu.
Bywają różne i bez sampla się nie dowiesz jakie są przed pobraniem.
Obecnie bardzo utrudniają znalezienie na chomikuj filmu z osobnymi napisami lub bez w wersji obcojęzycznej.
Znasz język oryginału? Powodzenia w szukaniu wersji obcojęzycznej nowego filmu bez żadnych zbędnych tobie napisów na chomikuj.

Plik z osobnymi napisami (srt, txt itd):

Zalety:
Można je wyłączyć
Można napisy dostosować do wzroku, ekranu i innych potrzeb.
Bardzo ostre niezależnie od rozdzielczości filmu.
Możliwość edycji pobranych napisów.
Sami możemy je sobie szybko wkleić, stos tutoriali w google.

Wady:
Jeśli napisów niema na chomiku, trzeba szukać.
Nie każde DVD obsługuje napisy.
Dwa osobne pliki uważane najwyraźniej za nieestetyczne na chomikuj.
Częściej trafiamy na wadliwe napisy jeśli nie wiemy gdzie szukać.

Uwagi:
Dziś większość odtwarzaczy obsługuje napisy, do szukania mamy napiprojekt, a do konwersji konwertery online. Dodatkowo format .dvix umożliwia dodanie napisów bezpośrednio do filmu jako jeden plik z możliwością wyłączenia i konfiguracji napisów.

Ten temat ma za zadanie zmienić istniejącą modę na wklejanie napisów i uświadomić wstawiającym co tak naprawdę jest wygodniejsze. Sam jestem ciekaw, czy rzeczywiście wolicie wklejone napisy. Zanim zagłosujecie poszukajcie z 5 najnowszych filmów z osobnymi napisami lub bez na chomikuj. Uważam że ta ankieta jest ważna i nie należy jej krytykować. Jeśli ta ankieta ma być istotna, podziel się linkiem do niej, aby była większa i bardziej wiarygodna. Proszę o obiektywną ocenę.
Dziękuję za każdy głos!
  Odpowiedz
Po części się z Tobą zgadzam.
Jednak ludzie wolą wygodę i wklejone napisy.
Nie każdy też ma ochotę czytać tutoriale na temat wklejania napisów.

A jeśli chodzi o mnie to wolę sobie poczekać na film z lektorem, chociaż jak trzeba to z napisami również oglądam (raczej wtopione).
  Odpowiedz
Dla mnie to bez większej różnicy pod kilkoma warunkami.

Napisy wtopione, muszą być białe. Nie lubię żółtych i jeszcze na pół monitora.
Jak już napisałem muszą być odpowiednio dobrane nie za małe nie za duże.
Oczywiście bez błędów - co tyczy się wtopionych jak i txt.
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
Tak, a teraz znajdź mi nowe filmy w wersji eng bez napisów wklejonych. Nie wiele takich na chomikuj znajdziesz i tu tkwi problem. Od dziś wstawiam tylko filmy w xvid z możliwością wyłączenia napisów. To będzie kompromisowe rozwiązanie i może się spodoba.
  Odpowiedz
Ja wolę z wklejonymi napisami (pod warunkiem że jakiś bezmózg nie wklei polskich napisów do filmu z polskim lektorem/dubbingiem), a to z tego powodu że zazwyczaj oglądam takie filmy na dvd z pendrive'a a ono nie odczytuje oddzielnych napisów ... ;P
---
  Odpowiedz
Bestplayer + napiprojekt i na 100% mam napisy jeśli już je wypuszczono i na 100% będą działały. Więc nie, podziękuję za wstawki z napisami wklejonymi. Jeśli są w folderze ale oddzielnie to + dla wstawiającego. Jeśli nie ma, trudno, pobiorę sobie sam. Zajmie mi to +/- 20 sekund, a będę je sobie mógł wyregulować, zmienić położenie, rozmiar, a sam film będę mógł obejrzeć po angielsku jak mi się zachce.
  Odpowiedz
osobiście wolę wklejone napisy.
niejednokrotnie miałem problem z synchronizacją co było bardzo uciążliwe, szczególnie jak się ogląda film z partnerką aczkolwiek jest również jakiś pozytywny aspekt w postaci: regulacji czcionki, miejsca wyświetlania napisów.
Ale i tak najczęściej kuszę się na lektora czy dubbing (o ile jest taka możliwość).

pzodr.
  Odpowiedz
Jak dla mnie najlepsze są pliki .mkv i softsub, czyli napisy, które zostały umieszczone w kontenerze i można je sobie w dowolnej chwili włączyć lub wyłączyć. Jeden plik, wybór jest - no i git, czego chcieć więcej? Zazwyczaj oglądam pliki wideo na komputerze, ale jeśli zachodzi taka potrzeba, to sobie mogę spokojnie podłączyć laptopa pod TV.
[Obrazek: TWXdd.png]
  Odpowiedz
Dokładnie taką samą funkcję ma format dvix z tą różnicą, że divx jest szerzej obsługiwany.
  Odpowiedz
Zależy kto jakiego programu używa. Wklejony tekst jest najlepszy, dla mnie nawet lepszy od lektora z przyczyny nauki języka ;)
  Odpowiedz