Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Z IDE na ACHI ? Jak zmienić ?
Jak zmienić z IDE na ACHI nie uszkadzając systemu?

Zmieniłam w Biosie na IDE i ruszyła mi instalacja jest ok. Ale mam zamiar powrócić jak było w standardzie.
  Odpowiedz
Mi się wydaje że tylko i wyłącznie jak przygotujesz płytkę windows z zintegrowanymi sterownikami do Sata i przy najbliższym formacie poprostu ją zainstalujesz, wcześniej zmieniając w Biosie z IDE na ACHI. Tak mi sie wydaje...
  Odpowiedz
Poczekam jeszcze aż ktoś jeszcze to potwierdzi abym była pewna ;)
  Odpowiedz
Musisz doinstalować sterowniki do kontrolera Sata dla windows XP i zmienić w Biosie na ACHI.
Jednak taka zmiana w przypadku XP nic nie daje, dysk nie pracuje wydajniej, ta opcja spełnia swoje zadanie jedynie w przypadku windows 7 i Vista, najlepiej sprawdza się w systemach 64 bitowych.

Podsumowując:
Nie ma sensu zmieniać trybu pracy dysku dla systemu XP
  Odpowiedz
tonyviroos napisał(a):Musisz doinstalować sterowniki do kontrolera Sata dla windows XP i zmienić w Biosie na ACHI.
Jednak taka zmiana w przypadku XP nic nie daje, dysk nie pracuje wydajniej, ta opcja spełnia swoje zadanie jedynie w przypadku windows 7 i Vista, najlepiej sprawdza się w systemach 64 bitowych.

Teraz wszystko rozumiem , bardzo szczegółowo mi to wyjaśniłeś =]

tonyviroos napisał(a):Podsumowując:
Nie ma sensu zmieniać trybu pracy dysku dla systemu XP

Można to zrobić ,ale nie ma takiej potrzeby, Rozumiem, czyli może tak zostać i zostanie.
Karolina90 napisał(a):Musisz doinstalować sterowniki do kontrolera Sata dla windows XP i zmienić w Biosie na ACHI.

Tony mogę liczyć na Ciebie ? Mówiłeś coś o środzie ? =]
  Odpowiedz
(17.01.2012, 16:02)Karolina90 napisał(a): Tony mogę liczyć na Ciebie ? Mówiłeś coś o środzie ? =]

Przepraszam za opóźnienie ale niestety mam teraz urwanie głowy, postaram się pomóc jak najszybciej.
  Odpowiedz