Jeżeli zły dział to przepraszam i proszę przenieść .. ;p
Zamulanie komputera - przez pulpit ?
|
01.09.2011, 13:27
Czy duża ilość plików na pulpicie "zamula" komputer ? (system 64 bitowy - jeżeli ma to jakąś różnicę )
Jeżeli zły dział to przepraszam i proszę przenieść .. ;p
---
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
01.09.2011, 17:11
Zależy, czy masz na pulpicie same dokumenty tekstowe, czy jakieś programy. Myślę że w obu przypadkach wszystko chodzi poprawnie. To zależy ile programów jest włączonych i ile zżerają one pamięci ram i jak obciążają procesor. Jak masz słaby komputer to takie rzeczy mogą się dziać, ale skoro chcesz zainstalować wersję 64 bitową to spokojnie nie masz się czym martwić.
01.09.2011, 18:28
chodzi mi np o folder z muzyką (20gb) ; p to czy on może powodować "zamulanie" kompa ?
---
01.09.2011, 18:33
Ja też mam razem 30 gb plików na pulpicie i nic
Ale kiedyś jak mi sie mulił to przeskanowałem dyski i wyszło że mam wirusy.
01.09.2011, 18:37
mi osobiście się nie muli ale kolega mi mówił że jak się ma dużo plików na pulpicie to muli więc pytam
---
01.09.2011, 19:15
To spytaj się kolegi czy w tej bajce były smoki. Nie ma takiej możliwości, może ma wirusy albo słabego kompa.
Tak, odświeżanie pulpitu czasami potrafi ostro przyciąć zwłaszcza jeżeli jest na nim sporo śmieci i skrótów do plików porozmieszczanych po całym dysku.
Do tego dochodzi czas dostępu do danych np. na niepofragmentowanym dysku twardym. Do tego czasami dochodzi też ogólny czas dostępu do danych na dysku (liczony w milisekundach). Itp. jak np. mało pamięci RAM, aplikacje w tle, wodotryski i "upiększenia" pulpitu, robaki, inne. Przycinanie najczęściej powstaje po uruchomieniu komputera (nie mylić z wybudzaniem z uśpienia) oraz gdy mamy zainstalowany system Windows Vista/7 mając 1GB pamięci RAM w komputerze (przetestowane osobiście "na własnej skórze"). Przycinanie się pulpitu po włączeniu komputera i załadowaniu systemu to również wynik aplikacji uruchamianych wraz z systemem. Do największych "spowalniaczy" odświeżenia pulpitu podczas wczytywania systemu można zaliczyć program antywirusowy oraz aplikację zarządzającą kartą graficzną i jej sterownikiem. W nowych komputerach z procesorami minimum dwurdzeniowymi ten problem występuje sporadycznie. Dla każdego czytelnika: Przycinanie się funkcji odświeżania pulpitu nie musi od razu oznaczać infekcji w postaci wirusa na dysku twardym. Zanim uruchomisz mozolny proces skanowania antywirusowego najpierw spróbuj poszukać przyczyny gdzieś indziej korzystając z moich podpowiedzi. Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
02.09.2011, 00:15
W przypadku dużej ilości elementów na pulpicie najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie pasków zadań i tam umieszczać wszystkie skróty. Pulpit wygląda bardziej estetycznie, łatwiej znaleźć potrzebny skrót, i nie musimy się zastanawiać czy ma to wpływ na spowalnianie systemu.
|