Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Zawód: Technik Technologii Żywności
#1
Witam, swój pierwszy post w tym dziale dedykuję bowiem edukacji. Nie wiem czy to jest dobry wątek, jednak umieściłam go tutaj bo o pracę również będę pytać .

A więc do rzeczy : Co sądzicie o Technikum Technologii Żywności ( 4 letnie ) ?
Jestem tu chyba z was najmłodsza na forum, bowiem od września wybieram się właśnie na taki profil. Szczerze powiedziawszy, ze ścisłych przedmiotów nie jestem zbyt dobra, a wybór szkoły to była istna loteria.
Czy uważacie że dam radę jakoś nadrobić zaległości?
Czy jest dużo nauki na takim profilu?

I pytanie dotyczące pracy : Gdzie mogę pracować po ukończeniu takiego technikum, bądź po ewentualnym dokształceniu ?


A propo "loterii" : Wybierałam pomiędzy Technikum Handlowym, Liceum Ogólnokształcącym o profilu Pedagogicznym, i Technikum Technologi Żywności.
Czy uważacie że to był najlepszy wybór?
  Odpowiedz
#2
Dorotko jestem po takiej szkole i zależy w czym dobrze się czujesz co tak naprawdę będzie Cię cieszyć w życiu bo szkoła to nie jako obranie swojego kierunku życiowego postaram Ci się twój wybór troszkę naświetlić tylko się nie wystrasz bo to tylko tak wygląda:D :

1. Co ja sądzę .Dla mnie ta szkoła i ten kierunek bardzo wiele pomógł ponieważ miałem jak by to powiedzieć nie dobór wiedzy po ukończonej zawodówce również w kierunku gastronomicznym.

2.Co do ścisłych przedmiotów to jest jak w liceum ale dochodzą podstawy przedsiębiorczości rachunkowość czyli "dobrze liczyć by nie stracić".

3 Na zajęciach w szkole przez cztery lata zdobywasz wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, jak również kształcisz się w zakresie teoretycznym z przedmiotów zawodowych w czterech blokach tematycznych: technicznym, przetwórczym, analitycznym i ekonomicznym.
Zajęcia ogólnokształcące obejmują przedmioty zgodnie z programem nauczania.
Zajęcia zawodowe obejmują następujące przedmioty:
podstawy techniki,
technologia żywności,
mikrobiologia żywności,
analiza żywności,
przepisy ruchu drogowego,
podstawy ekonomii,
marketing,
zarządzanie firmą.

4.Absolwent tego kierunku może pracować m.in. w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych a także instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą. Do najważniejszych zadań technika technologii żywności należy opracowywanie receptur i instrukcji technologicznych, kontrolowanie jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu technologicznego a także prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji.

Mam nadzieję że Ci sprawę troszkę naświetliłem w razie jakiś pytań wal śmiało chętnie Ci pomogę w miarę możliwości.Jeszcze jedno wiadomo że po takiej szkole masz końcowe dwa egzaminy maturalny i zawodowy. Tutaj załączam link do informatora o takim egzaminie.Egzamin który Ja pisałem zaliczyłem na 96% także chyba nie może to być trudne.Powodzenia i wytrwałości przede wszystkim.
  Odpowiedz
#3
Przeżyłam 2 dni w TTŻ . Klasę mam łączoną z Technikum Technologi Żywienia i Gospodarstwa Domowego, ale to już inna historia.
Muszę przyznać że to nawet ciekawy profil. Tylko że kurczę nauczyciele są wymagający.
Zauważyłam że zmienił się plan lekcji (często powtarzające się godziny w tych samych salach, i tylko wf w dwa dni! )
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości