Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Zwykły rotator bannerów
#1
Jako na forum pojawił się już wątek o rotatorze bannerów postanowiłem założyć swój.

Potrzebuję najprostszego rotatora działającego w html / php . Nie chcę go pisać samemu ponieważ wiem że w sieci jest tyle tego że głowa boli.


Teraz pytanie do Was : czy znacie jakiś dobry i sprawdzony rotator ?
  Odpowiedz
#2
Bezpłatne rotatory są dość ograniczone w działaniu.
W zasadzie mają tylko możliwość zmiany obrazka, bez statystyk.
Napisz czy interesuje Cię również płatny rotator to podam Ci namiar na coś sprawdzonego.
  Odpowiedz
#3
Szczerze mówiąc rotator ten ma tylko zmieniać podlinkowane obrazki , no tylko i wyłącznie mi na tym zależy. Statystyki mi tutaj nie są potrzebne :)
  Odpowiedz
#4
Ok to spróbuj tego:

Head:
<script type="text/javascript" language="javascript">
<!-- 
////////////////////////////////////////
//                                    //
//   Skrypt 'rotacja  banerow' by     //
//  MaKARON ([email protected])   //
//                                    //
//  Umozliwia   zmiane    odnosników  //
//  graficznych   wraz   ze   zmiana  //
//  docelowego    linku.              //
//                                    //
////////////////////////////////////////

// definicje pomocniczych zmiennych
var opoznienie = 2000;                             // czas (w milisek.) pokazywania banera
var nazwaodnosnika = "#odnosnikdozastapienia"      // nazwa odnosnika, ktory bedzie sluzyl do zmiany banerow

var obrazek = new Array(); // dodawanie obrazkow jest analogiczne, wazne jest nadanie odpowiedniego numeru
obrazek[0] = new odnosnik(0,"http://www.wybory.hoga.pl/chat_ikonowicz.asp","ikonowicz-chat.gif");
obrazek[1] = new odnosnik(1,"http://www.wybory.hoga.pl.pl/goscserwisu.asp","kalinowski-chat.gif");
obrazek[2] = new odnosnik(2,"http://www.wybory.hoga.pl.pl/chat_lepper.asp","lepper-chat.gif");
obrazek[3] = new odnosnik(3,"http://www.wybory.hoga.pl.pl/chat_lopuszanski.asp","lopuszanski-chat.gif");

/////////////////////////////////////////////////////
//   od tego miejsca nie musisz juz nic zmieniac   //
/////////////////////////////////////////////////////

var pomocy;                                        // potrzebna przy setTimeout

//        wykonywana po zaladowaniu strony                    ///
function init() {                                  
  for (licznik = 0; licznik  < document.links.length; licznik++) { // znajduje nr odnosnika na podstawie kotwicy
   if ( document.links[licznik].hash == nazwaodnosnika )  {       // "odnosnik" to nazwa odnosnika stworzonego przez <a href="plik.roz" name="#odnosnik">costam</a>
   odnosi = licznik; 
   break;                                          // przerwij w momencie znalezienia 
   }
 }
zmien(0)                                  //uruchamia funkcje zmiany banerow
}

//          stworzenie nowego obrazka wraz z odnosnikiem      //
function odnosnik(numer, odnosnik, obraz) {
 this[numer] = new Image;
 this.odnosnik = odnosnik; 
 this.src = obraz;
}

//      zmienia obrazek na stronie i odnosnik ktory wskazuje  //
function zmien(ktory) {                            
 if ( ktory == (obrazek.length - 1) ) pomocy = 0;
 else pomocy = ktory + 1;
 document.images["obrazek"].src = obrazek[ktory].src;
 document.links[odnosi].href = obrazek[ktory].odnosnik;
  
 setTimeout ("zmien(pomocy)",opoznienie);	   
}
// -->
</script>

Body:
<body onload="init()">
<a href="#odnosnikdozastapienia" name=odnosnik>
<img width=400 height=50 border=0 name=obrazek></a>

Przyjrzyj się dokładnie jak wygląda kod i jakie komentarze.
Powinieneś wiedzieć o co chodzi.
Jak nie pasuje daj znać. Poszukamy czego innego.

Skrypt, który Ci tu pokazuję działa na zasadzie rotacji w czasie rzeczywistym.
Aby baner się zmienił nie trzeba odświeżać strony.
Szybkość zmian ustawiasz w kodzie w sekcji head. Masz tam wszystko opisane.
  Odpowiedz
#5
Dzięki za pomoc :D
  Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Rotator banerów i zliczanie kliknięć adam-as 4 2 247 27.07.2012, 22:43
Ostatni post: adam-as

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości