Nie wiedziałem w jakim dziale to napisać więc napisałem tutaj. Mam pytanie, którego języka programowania lepiej się uczyć na początek ? Rozpocząłem naukę w c++ ale ciągnie mnie bardziej do c, bo w c najczęściej są pisane systemy operacyjne oraz słyszałem, że zanim rozpocznie się naukę c++ powinno się poznać c. A co wy uważacie ?
c czy c++ ?
|
12.04.2015, 13:03
Witam
Nie wiedziałem w jakim dziale to napisać więc napisałem tutaj. Mam pytanie, którego języka programowania lepiej się uczyć na początek ? Rozpocząłem naukę w c++ ale ciągnie mnie bardziej do c, bo w c najczęściej są pisane systemy operacyjne oraz słyszałem, że zanim rozpocznie się naukę c++ powinno się poznać c. A co wy uważacie ? Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
12.04.2015, 13:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2015, 13:15 przez Swordancer.)
To już właśnie zależy od Ciebie, C++ jest znacznie bardziej nowoczesny i rozbudowany, ale C przydaje się w programowaniu elektroniki, jest starszym i znacznie ograniczonym językiem. Jak chcesz być informatykiem (programowanie aplikacji itp), to C++, automatykiem (sterowniki, avr itd), mechatronikiem, zacznij od C.
C jest językiem łatwiejszym niż C++, ale ma dużo więcej ograniczeń i obecnie jest mało praktykowany. Jeśli opanujesz C, to świetnie, tylko za dużo z tym językiem nie zrobisz. Będzie łatwiej, wtedy uczyć Ci się C++, ale po co dwa razy się uczyć, jak C nie przyda się praktycznie wcale? Ja bym na twoim miejscu uczył C++, będzie trochę trudniej niż z C, ale jak się nauczysz, to będziesz miał dużo więcej możliwości.
12.04.2015, 15:29
12.04.2015, 16:19
Niestety nie jestem w stanie nic Ci więcej powiedzieć, C++ jest niby kompatybilny wstecz z C, ale w praktyce nie zawsze, proponuję zacząć od C++, bo to przyszłościowy język.
(12.04.2015, 15:29)amb00 napisał(a): Ogólnie to chciałbym pisać zarówno zwykłe programy jak i pisać moduły do jądra Linuxa oraz programować mikrokontrolery.Jeśli chcesz pisać moduły jądra linux to od razu przygotuj sobie kilka lat wolnego czasu na naukę ponieważ nie dość że musisz znać perfekcyjnie C to jeszcze musisz znać perfekcyjnie strukturę linuxa. Ucząc się C++ nie będziesz rozumiał całego C ponieważ mimo iż są to prawie te same języki to różnią się nieco do siebie, wywoływanie funkcji działa trochę odmiennie, klasy też się różnią od siebie ale jeśli poznasz C++ w stopniu zaawansowanym to na pewno sporo z C będziesz w stanie zrozumieć a douczenie się C będzie wymagało znacznie mniejszego nakładu czasu ponieważ to będzie taka mała formalność. Będziesz musiał jedynie poznać różnice i nauczyć się na czym te różnice polegają ponieważ sama składnia jest praktycznie taka sama w obu językach. Więcej o różnicach między tymi językami możesz przeczytać tutaj : http://pl.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B/R%C..._a_C%2B%2B Tak czy inaczej gdybym miał zaczynać uczyć się programowania to zaczynałbym od C++ ponieważ daje więcej możliwości, program napisany w C++ trzymający standardy C też spokojnie będzie działał np. jako moduł jądra linux (sprawdzone na własnej skórze).
13.04.2015, 15:50
Ok, dzięki za odpowiedzi. Zostanę przy c++.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości