Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

sms32v50 assembler problem
Witam was. Nie znalazłem odpowiedniego działu, więc przepraszam, że napiszę o tym tutaj. Studiuje sobie w między czasie i muszę do jutra rozwiązać zagadkę nie działającego programu (który wczoraj działał). Nie jestem orłem w assemblerze, ale ten symulator jest fatalny, a niestety musi być w nim to zrobione. Nazwa symulatora to sms32v50, ciągle wyskakuje mi błąd nieznanej instrukcji (illegal op code) lub stack underflow. Nic nie zmieniałem. Będę bardzo wdzięczny jakby ktoś mi wytłumaczył (jeśli ktoś zna ten język) jak to przerobić. Na start podaje się liczbę 8, potem 4 kolejne liczby z keypada i program powinien sobie normalnie liczyć, ale tak nie jest (wczoraj wszystko działało).

Kod programu: http://pastebin.com/wedd6Wxb

Błagam, jutro muszę to obronić :D
  Odpowiedz
O cholera, chętnie bym Ci pomógł, ale ja nie ogarniam assemblera i kompletnie nie zamierzam się go nigdy uczyć. Ja w ogóle nie ogarniam, po co uczelnie każą się tego uczyć. Dzisiaj wszystko stoi na C++, C#, Javie, moim zdaniem assembler nie ma daleko idącej przyszłości, no i wcale nie jest taki prosty jak mówią. Wszystko zależy od tego co chce się robić, ale informatyk moim zdaniem powinien się skupić na popularnych językach programowania.

Wybacz offtop, mam nadzieję, że ktoś Ci pomoże.
  Odpowiedz
Udało mi się dosłownie, linijka po linijce napisać to od nowa... i działa?? To jest bardzo dziwne. Mogę pokazać na przyszłość jakby komuś było potrzebne: http://pastebin.com/UpZyhrf7
W ogóle profesorek to kochany, innych przepuścił co mieli dosłownie NIC w programie, a mi brakowało tablicy i przerwań i owalił, bo słabo opowiadam o własnym projekcie. Przecież taki program nic nie wnosi do wiedzy. Nikt nie programuje w asemblerze w takim symulatorze. Tylko 4 rejestry, zero podziału na low i high. Ustawienia flag to w sumie tylko na interrupty, a sam symulatorek nie potrafi nawet dobrze silniej liczyć (przez to musiałem projekt troszkę odchudzić, skoro profesor nie fair to i ja nie będę). Właśnie pisze sobie wypowiedź ustną, nauczę się na pamięć i wydukam (rany, to ja już wolę maturę od nowa, chociaż jakieś profity z tego są :D ).
Sam symulator jest trywialny, ale i jego funkcjonalność znikoma.

edit1:
Do osoby, która tutaj dotrze po wyniku w Google:
Dostałem 5, jeśli masz jakieś pytania, pisz na PW, jestem w stanie pomóc.
  Odpowiedz