Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Roladki z piersi kurczaka z natką pietruszki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Karol

Składniki:

piersi z kurczaka
plastry szynki
plastry żółtego sera
posiekana natka pietruszki
sól, czosnek granulowany
jajko
bułka tarta
mąka
olej

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka lekko rozbijamy przez folię, posypujemy solą i czosnkiem, odstawiamy na 10-15 min. Po tym czasie na każdy filet wykładamy plasterek szynki i żółtego sera, posypujemy natką pietruszki i zwijamy mięso w roladkę.


Gotową panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.

Smacznego!
Karol pokaż jak to wygląda po przygotowaniu?
Szynkę zastąpić można chudym boczkiem i ja tu bym jeszcze dołożyła półkrążki cienko pokrojonej cebuli, tylko, że wtedy trzeba by całość smażyć w głębokim tłuszczu np. we frytownicy, żeby cebula stała się wyjątkowo miękka. Zresztą smażenie we frytownicy to bardzo fajny sposób, który sama czasami stosuje w przypadku grubych roladek, zawijańców czy kotletów de volaille. Panierka przybiera fajny wzór krateczki i mamy pewność, że środek jest miękki.
Ciekawy przepis, może zrobię kiedyś coś takiego, bo rolad z piersi z kurczaka jeszcze nie przyrządzałam