Kucharek
14.03.2011, 16:49
Składniki:
4 filety cielęce
70 g mąki
1 łyżka oliwy
25 g masła
starta skórka i sok z 1 cytryny
3/4 szkl. wytrawnego białego wina
3/4 szkl. bulionu
2 łyżki kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Filety lekko stłuc tłuczkiem po czym obtoczyć je w mace wymieszanej z przyprawami.
Obsmażyć je na rozgrzanej oliwie i maśle, wówczas zdjąć je z ognia a na tą samą patelnie wlać bulion oraz wino i dodać sok oraz skórkę z cytryny.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty.
Po tym czasie ponownie włożyć mięso podgrzać, przełożyć na półmisek.
Oprószyć solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
4 filety cielęce
70 g mąki
1 łyżka oliwy
25 g masła
starta skórka i sok z 1 cytryny
3/4 szkl. wytrawnego białego wina
3/4 szkl. bulionu
2 łyżki kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Filety lekko stłuc tłuczkiem po czym obtoczyć je w mace wymieszanej z przyprawami.
Obsmażyć je na rozgrzanej oliwie i maśle, wówczas zdjąć je z ognia a na tą samą patelnie wlać bulion oraz wino i dodać sok oraz skórkę z cytryny.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty.
Po tym czasie ponownie włożyć mięso podgrzać, przełożyć na półmisek.
Oprószyć solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.