Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Barok - sprawdzian :(
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jeśli ktoś potrafiłby pomóc, byłbym bardzo wdzięczny, potrzebuję rozwiązania do następujących zadań.

[Obrazek: 222514_454686741256756_1158232108_n.jpg]
Marynizm- zastosowanie w wierszu niezwykłych i oryginalnych środków stylistycznych.
przeciwnicy mówią o świętoszku że jest chłystkiem, że do wszystkiego się wtrąca, że rządzi całym domem, hipokryta, fałszywie pobożny.
Nie pamiętam więcej na razie bo miałem to rok temu :)
Wpisz te wszystkie polecenia w Google.
Sprawdzałem, wszystko jest.
Może sie komuś kiedyś przyda. nie wszystko ale tyle napisałem:

Marinizm – styl poetycki stosowany często w literaturze barokowej. Charakteryzowała go efektowna forma utworu, nadużywanie metafor oraz różnorodne chwyty stylistyczne, takie jak: aliteracje, anafory, paradoksy, inwersje, parentezy, hiperbole
Antyteza, w literaturze - zestawienie 2 elementów znaczeniowo przeciwstawnych
Sarmatyzm - sarmata ma cechy męstwo, odwaga, godność
Wybitni przedstawiciele: Vivaldi, Bach, Handel, Purcell Cechy komedii Moliera: - Satyra, ironia, komizm, sarkazm, tragizm i dramatyzm
Cechy komedii Moliera: - Satyra, ironia, komizm, sarkazm, tragizm i dramatyzm
ZWolennicy: ORGON, PANI PERNELLE
PRZEciwnicy: ELMIRA,MARIANNA, KLEANT ,WALERY, DORYNA, DAMIS
Hipokryta, fałszywie pobożny, przebiegły, łatwowierny
Wiersze Naborowskiego pod tytułami: “Marność” i “Krótkość żywota”
Cechy poezji Daniela Naborowskiego:
- duża ilość środków stylistycznych
- każdy wiersz zakończony pointą
- ukryta symbolika w prostych wyrazach
6. Transakcja wojny chocimskiej…, podobnie jakIliada, czy Odyseja, rozpoczyna się inwokacją:
Natomiast swoją treścią utwory w tym gatunku nawiązują do czasów, w których powstały. Rezygnują ze świata nadprzyrodzonego, pokazując realia swojej epoki (u Wacława Potockiego wydarzenie historyczne sprzed pięćdziesięciu lat).