Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Kurier po godzinie 16
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Potrzebuje znaleźć jakąś stronkę gdzie można zamówić kuriera tak żeby przyjechał po odbiór paczki dopiero po godzinie 16. Wie ktoś z was może czy są jakieś punkty w których można nadać przesyłkę kurierską? Czy koniecznie trzeba nadawać z domu?
Kurierzy często pracują całymi dniami, wieczorem wracając na bazę.
Spróbuj w UPS, DHL, GLS... Jest tych firm trochę.
U mnie w firmie UPS zabiera paczki koło 17.

http://www.ups.com/content/pl/pl/shippin...svl=SubNav
Punkty w większości otwarte są do 18.
Nie da się zamówić kuriera "na godzinę". Godzina o której u Ciebie będzie zależy jak daleko od bazy mieszkasz.
Powiem na swoim przykładzie, kurier u mnie jest zazwyczaj o godzinie 15-17 może to zbieg okoliczności ale
zazwyczaj w tych godzinach go spotykam. Co do nadania paczki, możesz nadać ją w domu (wtedy kurier przyjedzie
do Ciebie i spisze protokół nadania etc.) bądź w punkcie kurierskim (każda firma ma takie punkty, w większych miastach).
da się zamówić kuriera na godzine.. tzn w przedziale czasowym zwykle około 2godzin wiele razy już tak zamawiałem.
Ciekawe w której firmie, bo jeszcze nigdy nie spotkałem się zamawiając cokolwiek (wierz mi kurier pewnego czasu, był
u mnie codziennie) nie miałem możliwości wyboru godziny do odebrania. Pokaż mi w ofercie którejkolwiek firmy taką
usługę.
Owszem da sie zamówić kuriera na określona godzinę. Jednak jest to bardzo droga opcja a raczej usługa dodatkowa uwarunkowana i zawarta w umowie Klient - Firma kurierska, i wice wersa. Jeżeli masz podpisana umowę z Firma kurierska a nie kurierem (Firma kurierska obsługuje przesyłki a nie kurier) w której widnieje zapis lub podpunkt w wykazie usług którego ta umowa obejmuje dotyczący odbioru lub dostawy paczki w określonym dniu albo określonej godzinie. Np. Masz taka umowę i chcesz nadac paczkę ale z powodu małej ilości czasu który i tak ci się kurczy z dnia na dzień, nie możesz nadać paczki prędzej jak po 12 - stej w nocy, wtedy mając zagwarantowaną umownie opcje odbioru/dostawy przesyłki o określonej godzinie zamawiasz kuriera np na godzinę 01:15 i możesz być pewny że zjawi się u ciebie punktualnie po paczkę o zamówionej godzinie. Cena takiej opcji dodatkowej jest zależna od kilku czynników:
- Częstotliwości takich paczek
- Odległości na trasie nadawca - odbiorca
- Godziny o której ma zostać wykonana usługa wynikająca z opcji dodatkowej.
- Wagi takowej Paczki
- Środka transportowego jaki ma być użyty do wykonania usługa
Jak widać na cenę składa sie kilka zmiennych więc za każdym razem gdy ma być wykonana usługa wynikająca z opcji dodatkowej cena jej jest ustalana indywidualnie z klientem. Obecnie prawie wszystkie firmy kurierskie oferuje tą i wiele więcej niestandardowych usług transportowo - spedycyjnych. Jak dotąd wyjątkami w tej kwestii są firmy K-EX, Siódemka które nie świadczą takich usług.

Jak pracowałem w Śląskiej Wojewódzkiej Komendzie Ochotniczych Hufców Pracy w Katowicach w dziale do spraw logistyki i planowania to mieliśmy taki motyw że Komenda główna z Warszawy chciała od nas dostać raporty z działalności poszczególnych jednostek które pod nas podlegały. Chcieli dzięki temu zaplanować budżet, my jako dział logistyki zajęliśmy sie obróbka faktur, opisywaniem ich zgodnie z ustawa o zamówieniach publicznych. a księgowa przygotowywała rozbicie kosztów na poszczególne jednostki. Zajęło nam to ponad 13 godzin i musieliśmy to zrobić w jeden dzień bo Dokumenty miały trafić na konferencję komendantów wojewódzkich.. Na Przygotowanie dokumentów oraz ich dostarczenie mieliśmy tylko 3 dni, więc przesyłka musiała dotrzeć juz następnego dnia do warszawy, była godzina 22,40 mieliśmy podpisana umowę z DHLem i w umowie zagwarantowane wiele niestandardowych usług jako opcje dodatkowe. Miedzy innymi odbiór/ dostawę o określonej dacie i określonej godzinie, wiec zamówiliśmy kuriera na godzinę 23,30, przyjechał punktualnie, przedstawiliśmy mu szczegóły zlecenia, i ten nam wycenił na podstawie podanych powyżej zmiennych koszt wysyłki na 250 złotych.

W powyżej opisanym przypadku odległość pomiędzy nadawcą a odbiorcą wynosiła około 400 km, waga paczki wynosiła około 6 kg, jak widać przesyłka kosztowała znacznie więcej niż normalna przesyłka na standardowych zasadach.

Jako ciekawostkę podam że opcje dodatkowe jakie możemy sobie zagwarantować w umowie z kurierem to miedzy innymi:
- Transport trumny ze zwłokami bliskiej osoby
- Transport żywego zwierzaka
- Doręczenie do rak własnych na lotnisko lub bezpośrednio do samolotu
- Jeżeli przesyłany przedmiot ma bardzo krucha naturę i łatwo go uszkodzić to możemy sobie wybrać opcję dodatkowa. Oznaczenie jako środek o znamionach toksyczności lub środek toksyczny
- Przesyłka ludzkiego narządu do przeszczepu w specjalnych samochodach chłodniach

Wszystkie opcje sa bardzo drogie i na cenę każdej z nich wchodzą inne zmienne.