Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Nowa pamięć RAM - wyłącza mi się komputer
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam, mam problem z pamięcią RAM. Dziś kupiłem sobie 2 GB GoodRam. Identyczną jak już wcześniej miałem. Włożyłem ją, i wtedy zaczęły się problemy. Przez jakieś 30 min. komputer normalnie działał, potem komputer się wyłączał i pojawił się następny problem, a mianowicie:
Gdy chciałem ponownie włączyć komputer, to komputer się włączał, ale nic na monitorze się nie pokazywało. Pokombinowałem i ok, włączyło się, i pisało że był "Bluescreen". Potem znów się wyłączył i się w ogóle nie chciał włączyć: włączył się nic na monitorze nie było i sie wyłączył jakby mu energii zabrakło :D. Tak więc wyciągnąłem te 2 GB RAM i spokój, problemy ustąpiły. Mam system: Win7 32-bit.
Myślę że mi jakoś pomożecie. ;)
PS. czekam na Sebastiana.
Miałem kiedyś podobnie spróbuj zamienić kości kolejnością może to Ci pomoże.
Spróbuję, na razie mam 2GB i nic się nie dzieje a jak sie wkurze to pójdę do tego co mi sprzedał bo mam paragon i będę mu kazał kasę oddać albo żeby rozwiązał mój problem :)
Czekam na wypowiedzi innych.
Podaj jakie masz kości. Dokładnie jakie pasowanie DDR, ile mają Ram, jaka częstotliwość (np 1333mhz)
Jakiej firmy są obie kości. Jaką płytę główną i zasilacz jeszcze.

Bo na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć że kości się gryzą na pewno. Ale nie wiem co musisz zrobić żeby zminimalizować ten problem, właśnie dlatego potrzeba mi danych
Okey, na początek - zaznaczę że wina leży w "gryzieniu się" kości ramu.
Na początek: czy kości pracują w dualu czy singlu?
1. Jak to sprawdzić, na płytach głównych obsługujących dual zazwyczaj mamy 2 kolory wejść na kości (zazwyczaj
czarne i niebieskie), jeśli posiadasz taką płytę włóż kości do złącz o jednym kolorze. Jeśli masz 4 wejścia i brak
kolorów sprawdź w książce swojej płyty głównej czy obsługuje dual'a.
2. Ustawienie częstotliwości na "sztywno".
Czasami bywa tak że płyta główna nie może poradzić sobie z dostosowaniem częstotliwości, dlatego też
możesz zrobić to sam. Po pierwsze wchodzisz do swojego BIOS'u i szukasz zakładki z ustawieniami RAM'u. Ustawiasz
tam odpowiednią wartość (tj. 1333 Mhz, 1600 Mhz) zależnie jaki ram posiadasz. Zapisujesz ustawienie klawiszem F10.

Możesz jeszcze ustawić timingi lecz na razie zrób dwa kroki powyżej.
Podaj dokładne częstotliwości ramu, timingi oraz nazwę płyty głównej - w tej chwili nie można dużo powiedzieć.
Sebastian, niech lepiej nasz kolega napisze sam jakie ma sprzęty itd.
Bo dobrze doradzasz, ale nie można się opłakanych konsekwencji po biosie spodziewać. Jedno, wyłączenie się komputera całkowicie, bez możliwości włączania, przez przeciążenie ogólne. Może coś prysnąć itd... Nie chcę straszyć, ale ja miałem taką sytuacje na starym komputerze :////
Przy złym ustawieniu BIOS'u jedynym skutkiem może być nieuruchomienie systemu, na ekranie monitora powinna,
wyświetlić się informacja o błędzie BIOS'u z możliwością wejścia do niego - mało prawdopodobne aby podczas, zmiany
ustawieni można było "uwalić" bios. Przy jego zmianie - owszem, ale przy ustawieniach większość płyt posiada liczne
zabezpieczenia. BIOS sprawdza każde urządzenie przy starcie komputera i gdy wykryje złe ustawienia po prostu nie
pozwoli na uruchomienie.

Oczywiście istnieją nieliczne wyjątki - tak więc zgadzam się z Tobą aby przed przystąpieniem do działania kolega,
opisał jakim sprzętem dysponuje, ja opisałem tylko najczęściej spotykane problemy.
Ram, dokładnie :
GoodRam DDR2 800MHZ CL6 DIMM
Płyta główna : ASUS M2N68-AM SE2 Motherboard, mam 1 kolor - zółty.

EDIT :
Zapomniałem dopisać, mam 2 wejścia obydwa żółte.
Twoja płyta obsługuje Dual'a maksymalnie 4 GB (dwie kości po 2GB) w taktowaniach
1066/800/667/533 Mhz DDR2.
[Obrazek: ErGBsgg2Y5ZBBmn0_500.jpg]

Tak więc na początek proponuję Ci włożyć nową kość
RAM'u (tylko tą nową) i popracować na niej z godzinkę i sprawdzić czy komputer
nie będzie świrował. Następnie włóż drugi RAM i znowu sprawdź czy komputer
wywali jakiś błąd, jeśli się tak stanie wejdź w ustawienie BIOS'u i sprawdź
na jakiej częstotliwości ustawione są pamięci RAM. Domyślnie powinno mieć
ustawienie Auto, które zmień na 800 Mhz (takie jakie mają kości). Jeśli komputer
zacznie sygnalizować błąd obniż trochę tę wartość i znowu sprawdź.

Jeśli to nie pomorze będziemy kombinować dalej.
Ale obie pamięci są takie same? Czy nie doczytałem?
Stron: 1 2