Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Tradycyjna zupa pomidorowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[Obrazek: scaled.php?server=854&filename=pomidorwk...res=medium]
Jedna z moich ulubionych zup, jak może jej tutaj zabraknąć ?

Zupa pomidorowa z ryżem.

Składniki na sześć porcji.

- 0,5 kg mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego
- włoszczyzna (2-3 marchwie, pół korzenia selera + nać, 1 mały por, korzeń pietruszki + nać, mała cebulka)
- 3/4 szklanki ryżu
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu + kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, ziarenka smaku, maggi

Sposób przygotowania.

- Mięso pokroić w kawałki, umyć włożyć do garnka z gotującą się wodą, dodać przyprawy (liść laurowy,pieprz,ziele angielskie). Posolić wodę. Gotować mięso, aż będzie na wpół miękkie.

- Przygotować warzywa: umyć i pokroić w ćwiartki marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera. Nać pokroić drobniutko, dodać wrzystkie warzywa do zupy (oprócz cebuli i natki pietruszki). Gotować warzywa ok 15 min.

- Razem z warzywami wsypać do zupy ryż - w miarę często mieszać zupę, aby ryż nie osiadł na dnie garnka i nie przypalił się! Obraną cebulkę opiec na ogniu.

- Gdy ryż już napęcznieje i warzywa będą miękkie dodać opieczoną cebulkę i koncentrat pomidorowy i jeszcze przez ok. 5 min. gotować. Przygotować zawiesine ze śmietany i mąki, rozprowadzić ją ciepłym wywarem z zupy. Zaprawić zupe śmietaną z mąką i doprawić do smaku ziarenkami smaku, solą i pieprzem (ewentualnie maggi).

- Gotową zupę podawać na głębokim talerzu posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.
Prawie idealnie. Odjąłbym od tego automatycznie ryż i mąkę. Maka wywołuje raka jak jest wykorzystywana w zupie, a ryż lepiej gotować poza zupą. Podobnie śmietana. Śmietanę najlepiej dodawać tuż przed jedzeniem. Do szklanki albo miski bierzemy trochę zupy, mieszamy ze śmietaną i do tego wlewamy zupę. Śmietana dodana do garnka bardzo szybko może się zważyć i zepsuć całą zupę. Dodatkowo śmietana w kontakcie z wrzątkiem zmienia smak i jest po prostu mniej smaczna.

Dla fanów gęstych zup zamiast mąki polecić mogę bułkę tartą, ponieważ dobrze zagęszcza i nie jest szkodliwa.
Dokładnie, zgadzam się z guardianem w 100%. Ale ja i tak wole z makaronem (świderki), albo z kluskami lanymi:)
Ze śmietaną to różnie, raczej prosto do talerza.

Co do makaronu... tak ale jakiś krótki ;D Bo długim zaraz się uświnisz ;)
Tak czy siak wolę ryż.