Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Technikum czy liceum?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Chciałbym poznać Wasze zdanie w tej kwestii.
Lepiej iść do liceum trwającego trzy lata, które ma nas przygotować do późniejszej drogi na studia, czy też wybrać technikum?
Nauka wydłuża się wtedy o rok, ale kończymy szkołę z tytułem 'technik', który otwiera nam nowe perspektywy na rynku pracy.
Ja poszedłem do technikum ponieważ idąc do liceum mam tylko jedną drogę studia. Idąc do technikum mam do wyboru dalej iść na studia lub do pracy w wybranym wcześniej zawodzie.
Ja jestem po liceum, ale studiuję kierunek techniczny, a konkretnie automatykę i robotykę. Mój błąd, ale jakoś sobie radzę. Lepiej jest iść do technikum jeśli zamierzacie iść na kierunek techniczny, no i zawód też lepiej jest mieć jakiś niż żaden.
Ja wybrałem Liceum, wybrałem dla tego, że jest 3 letnie na studia się nie wybieram, co dopiero mówić o maturze. Technikum 4 lata, rok dłużej jest niby ten zawód, ale co z tego, jak nie raz ciężej jest znaleźć prace lepiej wykształconemu, z zawodem niż po liceum bez zawodu, takie są realia, nie ma się co oszukiwać.
W kwietniu kończę szkołę i się cieszę, że uwolnię się od głupich obowiązków. Uczymy się od małego, a i tak umieramy głupimi ;] jeszcze bym tutaj coś dodał, ale moja kultura mi na to nie pozwala :D <facepalm>
Właśnie teraz poszukują fachowców a nie studenciaków z kwitkiem i zero doświadczenia. Jak ktoś naprawdę chce znaleźć pracę i się do czegoś nadaję to znajdzie.
Według mnie także warto iść do technikum niż do liceum. Przynajmniej mamy jakiś zawód, tytuł technika no i nic nie stoi na przeszkodzi aby podejść do matury i pójść na studia. A z liceum to może się tak zdarzyć, że je skończymy i nie będzie ciekawych studiów lub inne przeszkody i zostajemy puszczeni z torbami w pewnym sensie.
Jeśli zamierzasz iść do technikum to polecam wybrać jakiś kierunek z którym na 100 % dasz sobie radę i który Cię interesuje. Z tym, że po technikum masz tytuł technika to też różnie bywa ;)
W mojej szkole praktyczny egzamin na technika teleinformatyka z ponad 20 osób zdała 1, a maturę wszyscy. Jeśli nie zdasz tego egzaminu to masz to samo co po liceum i rok w plecy. Z tego co słyszałem od kumpli to w innych technikach też nie jest łatwo z tym egzaminem. Jeśli już teraz wiesz, że chcesz iść na studia inne niż techniczne (obecnie najbardziej cenione na rynku pracy) to zdecydowanie i z czystym sumieniem poleciłbym Ci liceum. To czy znajdziesz pracę tak naprawdę zależy od Ciebie a nie od szkoły którą ukończysz. Znam ludzi z wykształceniem podstawowym, którzy posiadają dochodowe firmy i nieźle im się wiedzie.
Dziwię się tym opiniom, dla mnie oczywiste jest, że lepiej iść do liceum. Sama takie skończyłam, wtedy gdy trwało 4 lata (a technikum 5). Dlaczego liceum jest lepsze?
- bo mając naście lat nie zawsze wiesz (a zwykle nie wiesz) co chcesz w życiu robić, lepiej więc rozwijać ogólne zainteresowania i zdolności i wybrać później odpowiednie studia
- bo zdawalność matury w liceach wynosi ok. 80%, a w technikach poniżej 50%
- bo oferty pracy dostępne dla techników, poza pewnymi wyjątkami są żadne, albo bardzo nisko płatne, a zabawa zaczyna się dopiero po studiach (więc po co tam siedzieć rok dłużej i do tego ryzykować niezdaną maturą?)
Ja kończę technium informatyczne i da się przeżyć a z tą zdawalnością się wogóle nie sugeruję bo to zależy od tego czy się uczy czy nie. Technikum jest sporo trudniejsze bo trzeba jeszcze zdać egzamin praktyczny i teoretyczny, ale daje nam o wiele lepsze możliwości bo jeśli ktoś skończy liceum i nic więcej to tak jakby nic nie skończył taka niestety jest prawda

Wysłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk
Zdania są podzielone. Wiadomo, że osoba która chodzi do technikum będzie mówić, że lepiej jest iść do technikum i odwrotnie. Uważam, że osoba która jest zdecydowana iść na studia powinna iść do liceum, a osoby mniej zdecydowane do technikum.
Stron: 1 2