Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Komputer nie czyta dysku albo CD-romu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
Witajcie
Mam taki problem odnośnie dysku lub CD-romu
Komputer stacjonarny mi się zepsuł i nie odczytuje mi np dysku.
Podpinam taśmę do ide1 na płycie głównej a następnie do dysku i wtedy dysk działa tak samo jest jak podepnę d tego portu sam CD-rom wtedy sam działa,ale jeżeli podepnę z ide1 do dysku i cd-romu to nic nie działa, podpinam tylko do ide1 ponieważ jak podpinam do ide2 to nawet dysk sam nie chce działać to samo z cd-romem.
Dlatego też mam pytanie:
Dlaczego nie chce mi działać ide2 i ide3 a na ide1 mogę tylko podpiąć albo dysk albo CD-rom bo jak podłacze dysk i CD-rom to nic nie działa,właśnie mam problem mam do wyboru żeby działał mi dysk lub CD-rom.
Miał ktoś taki problem w BIOS-ie już szukałem,ale nie mogę nic znaleźć.
Możliwe może być,że jest wyłączony ide2 i ide3???
Pozdrawiam

mabud73

W pierwszej kolejności sprawdź ustawienie zworek(slawe/master)na napędach. Następnie zobacz czy bios widzi cokolwiek. Sprawdź taśmę. Zainstaluj ponownie sterowniki do chipsetu płyty głównej.
W biosie widzi CD-rom jeżeli podepnę do taśmy która podłączona jest do ide1 tak samo jeśli podepnę do niej dysk też widzi ale razem nie;/

mabud73

Sprawdź czy masz dobrze ustawione zworki na napędach. Dysk twardy jako master, napęd CD jako slawe.
właśnie tak podłączyłem nie wiem nie mam pojęcia,jest możliwość,żę ide2 i ide3 dopiero zadziałają po instalacji sterowników???

mabud73

Tak może być. Sterowniki płyty głównej to podstawa. One najprędzej mogły się "wysypać"
System jest świeżo wgrany ale na innym kompie bo na tym nie dało się bo albo może być CD -rom podłączony albo dysk:/

Jutro sprawdzę,te sterowniki,ale powiem szczerze,żę mam jeszcze inny stacjonarny komputer i nigdy nie miałem takich problemów, ja myśle,że coś jest uszkodzone na płycie,ale komputer nie jest taki stary:/

ZASTANAWIA MNIE JESZCZE TO CZY MOŻE TO BYĆ SPOWODOWANE WYŁĄCZENIEM CZEGOŚ W BIOSIE?????

tonyviroos

Pierwsza sprawa to konfiguracja biosu, napisz jakie masz ustawienia w biosie.
Druga sprawa to sworki, dysk na master a napęd bez zworki lub na slave

Skoro wykrywa Ci albo HDD albo napęd to najprawdopodobniej masz źle ustawione zworki lub też odwrotnie podpinasz taśmę. Taśma musi być wpięta poprawnie, w przeciwnym razie (odwrotne podłączenie) będą problemy z podłączeniem HDD i napędu razem.

Możesz ewentualnie podać model dysku i napędu to dam Ci poprawne ustawienie zworek dla podłączenia na jednej taśmie.

Macieju dyski muszą być "widziane" przez bios i sterowniki płyty głównej nic do tego nie mają.

P.S.
Najlepiej podaj następujące dane:
Model dysku
Model napędu
Producenta i model płyty głównej

mabud73

Owszem, mogą być to złe ustawienia biosu, ale nie powiem Ci na odległość, nie widzę co jest ustawione. Sprawdź, jak masz ustawione w biosie porty dysków. Nie masz przypadkiem ATA na SATA? Jeśli płyta obsługuję ten typ dysków.

tonyviroos

Sterowniki nic do tego nie mają ponieważ jakoś musisz zainstalować te sterowniki, czyli bios musi wykryć dysk twardy i napęd.

Dysk sformatowałeś i zainstalowałeś system ? czy nie ?

Bo zaczynam się gubić

P.S.
Podaj szczegóły o które wcześniej prosiłem lub wynajmij jasnowidza
Stron: 1 2 3 4