Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Zwartka Wendta zwija liście
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam pytanie. Czy napowierzać akwarium również nocą? Mam problem z roślinkami. Zwartka zwinęła liście i nie sterczą już do góry, tylko lekko unoszą się nad dnem. Czy to efekt nurtu wody czy raczej błąd w hodowli? Może wyłączać powietrze na noc a zostawić samo filtrowanie?
Blachu82 napisał(a):Czy napowietrzać akwarium również nocą?
Przyłączam się do pytania.
Ja u siebie filtry miałem zawsze włączone 24 h, w akwariach gdzie używałem dodatkowego natlenienia - oświetlenie i napowietrzenie wpinałem na zegary czasowe i po 12 godzinach działania wyłączało się ale filtry buzowały non stop. Nie jest to oczywiście wyznacznikiem, to zasada którą sam przyjąłem wychodząc z założenia, że rzeka płynie też w nocy.
[Obrazek: DSC00031-1355160259.jpg]

Ten nalot na liściach to glony? Raczej tak. Czy w tej fazie dojrzewania akwarium (6 dzień) stanowią jakieś zagrożenie? Czy kupić na nie preparat czy czekać jeszcze tydzień i wpuszczać glonojada albo coś innego.

Zawaliłem temat. Dodałem dwa dni temu Aquaplant dla poprawy przyjęcia się roślin i to zadecydowało o rozwoju glonów. Gdybym doczytał to wiedziałbym, że lepszy jest na początek Aquaflorin ze względu na brak zawartości fosforu i azotu. No cóż, nie pierwszy i pewnie nie ostatni błąd.