Od wczoraj zaobserwowaliśmy dziwne zachowanie rybki.
Pamiętacie jak mówiłem, że ta plamiasta to rozrabiara i żarłok?
Dziś nabraliśmy obaw, że mamy rybkę w ciąży.
Porównajcie zdjęcia (sorki za jakość).
Dla przypomnienia, rybka to Zmienniak plamisty (Platka).
3 dni po wpuszczeniu do akwarium:
5 dni po wpuszczeniu do akwarium
Mi się wydaje, że teraz ma większy bebech.
Dziwne zachowanie rybki polega na tym, że ociera się ona o liście.
Te pomarańczowe tego nie robią, a plamiasta tak. Raz w jedna stronę raz w drugą. Dużo wcina pokarmu i często sadzi klocka. Powiedzcie mi, że to nie jest objaw ciąży.
A może to od żarcia tak jej się utytło?
Jest taka szansa? Rybka bardzo dużo je.
Może niech się eksperci wypowiedzą. Moim skromnym zdaniem jest w ciąży, ale nie jestem do konca pewien.
Czytałem w starej książce że ocieranie to początek ospy. Ale niech potwierdzą eksperci. Tu faktycznie ma duży bębenek i ewidentnie uwypuklony. Powiedziałbym, że ciąża.
No ja mam nadzieję, że to przeżarcie. Ale żeby aż tak ją wydęło?
Rano jeszcze tak nie wyglądała. Czyżby córa za dużo wsypała?
A "sznurek" to non stop się za nią ciągnie od dołu.
Niepokoi mnie tylko to ocieranie się o liście.
Wyczytałem, że ryby tak robią jak chcą złożyć ikrę, a ta rybka jest jajo - żyworodna.
No cóż ryby czasem coś swędzi, jedne osobniki bardziej inne mniej, niektóre są nałogowymi ocieraczami, to indywidualne zachowanie osobnicze. Jeśli chodzi o gupiki, platki, mieczyki - u samic występuje tak zwana plama ciążowa w tylnej części brzucha - u Twojej Adminie jej nie widzę, potrzebne mi wyraźne zdjęcie płetwy brzusznej - zobaczymy czy to samczyk, czy samiczka.
No to admin poluj na zdjęcie. Ha ha ha, będziesz całonocnym podglądaczem podbrzusza
Powodzenia z dobrym ujęciem.
Ja bym się cieszył na twoim miejscu, że nie hodujesz komarów
synonim ma rację ocieranie się o różne przedmioty to może być objaw ospy. Ale na razie bym nie panikowała, na początek podnieś temperaturę wody do około 28 stopni i obserwuj, jeśli pojawia się jakieś plamki na rybce, to musisz ją odizolować i użyć leku, niestety nie pamiętam nazwy. Czasami takie objawy nie są niczym niezwykłym, od po prostu coś jej tam zawadza, świeża woda, nowy zbiornik, problemy z aklimatyzacją. Co do ciąży to obserwuj tylną część brzucha, przy odbycie, jeśli się pojawi taka czarna plama na kilka milimetrów wielkości, no to spodziewaj się potomstwa, będziesz ojcem
. W każdym razie bez paniki.