Porozmawiajmy na temat wpływu mikrofali na żywność i nasz organizm.
Czy odgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest zdrowe? Wpływa niekorzystnie na nasz organizm?
Diablo powiem Ci że pierwszy raz słyszę żeby to wpływało niekorzystnie na nasz organizm.
Ja tylko zadałem pytanie bo spotykam się z opiniami, że wpływa niekorzystnie. Wiec chce poznać odpowiedzi na pytania.
Tak samo mówi się o telefonie komórkowym . Niby szkodzi a i tak każdy go używa

Promieniowanie, dość mocne. Musi być na tym forum jakiś technik, chemik czy nie wiem kto, kto powie o co w tym chodzi. Potężne promieniowanie które przechodzi przez żarcie.
Wypowiedź usprawnie jutro. Podobno
Mikrofale w kuchence nie powodują żadnych zmian chemicznych w jedzeniu i nie wpływa negatywnie na spożywany posiłek. Jeśli już coś może szkodzić, to specjalne dania przygotowywane właśnie pod mikrofalówki czyli jakieś tłuste pakowane mrożonki i inny niezdrowy syf.
Nie udowodniono, żeby coś szkodliwego działo się z jedzeniem przygotowanym w mikrofalówce. Niebezpieczne jest to natomiast, że produkty nierówno się podgrzewają, dlatego trzeba zawsze sprawdzić, wymieszać i jeszcze raz sprawdzić, szczególnie w przypadku jedzonek dla dzieci.
Ogólnie nie występują medyczne przeciwskazania do spożywania jedzenia przygotowanego w kuchence mikrofalowej, ale istnieją pewne restrykcje:
- w mikrofali nie wolno podgrzewać krwi przeznaczonej do transfuzji
- nie wolno podgrzewać mleka przeznaczonego dla niemowląt (ze względu na możliwość parzenia dziecka, gdy mleko osiągnie wyższą temperaturę niż butelka, w której jest podgrzewane0.