Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Wigilijny karp - przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Przepisy na najpopularniejsze wigilijne dania z karpia.

Karp w galarecie

[Obrazek: IMG_8996.JPG]

Składniki:
- 1 - 1,5 kg świeżego karpia
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- pół małego selera
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka żelatyny
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Przygotowanie:
Karpia umyć, oczyścić i pokroić w dzwonka (głowę odciąć). Głowę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól pieprz, cukier i zagotować, dodać dzwonka ryby i przyprawy. Gotować 20 minut. Rybę po ugotowaniu wyjąć i ostudzić. Wywar przecedzić, żelatynę rozpuścić w wywarze i całość zagotować. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry i ułożyć na karpiu. Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Karp po żydowsku

[Obrazek: c7159c778d31f599_400x0_rozmiar-niestandardowy.jpg]

Składniki:
- 1 - 1,5 kg karpia
- 4 duże cebule
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżki cukru
- garść mielonych migdałów
- 1 łyżka rodzynków
- 1 łyżka żelatyny
- sól

Przygotowanie:
Na dnie garnka lub rondla ułożyć pokrojone plastry cebuli, posypać połową pieprzu, migdałów, 1 łyżką cukru i posolić. Umyte i oczyszczone dzwonka ryby układać na cebuli i przyprawach. Rybę przykryć resztą cebuli, pieprzu, cukru, migdałów i ponownie posolić. zalać wodą tak, by zakryć rybę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia. W szklance rozrobić żelatynę. Rybę pod koniec gotowania posypać rodzynkami, wlać żelatynę. Rybę ułożyć na półmisku, zalać powstałym wywarem i ostudzić. Dekorować sałatą i plasterkami cytryny.

Karp w migdałach

[Obrazek: karp-z-miodem-i-migdalami.jpg?fileID=722...y=100&bg=0]

Składniki:
- 1 kg karpia
- pół szklanki płatków migdała
- 1 jajko
- garść mąki
- sól, biały pieprz
- olej
- pół cytryny
- 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Karpia oczyścić i umyć, podzielić na płaty, a płaty na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na [patelni rozgrzać olej i masło. Karpia obtoczyć w mące, jajku a następnie w migdałach. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron do uzyskania złocistości panierki (uważać, żeby nie przypalić). Podawać na gorąco np. z sosem tatarskim.

Podzielcie się swoimi tradycyjnymi przepisami na karpia. Pod jaką postacią smakuje wam najlepiej, jak robiły go wasze mamy i babcie? Co sądzicie o podanych przeze mnie przepisach?
Świetne przepisy Kinga. Znalazłem jeszcze kilka wartych uwagi:

Karp po Genewsku:
[Obrazek: z2476512M.jpg]

Składniki:
1 karp o wadze 1.2 kg
4 łyżki masła lub margaryny
1 rzepa (lub 1 marchewka)
1 cebula
kawałek (7-8 dag) selera
1 mały por
1 litr białego wina
po 1/2 łyżeczki posiekanej trybuli
tymianku i estragonu
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
12 ziaren pieprzu
1-2 łyżki mąki
sól

Sposób przygotowania:
Oczyszczonego karpia ułóż w żaroodpornej formie posmarowanej 2 łyżkami masła. Dookoła ułóż drobno pokrojone warzywa, wszystkie zioła i przyprawy. Polej winem, posól i przykryj folią aluminiową. Formę umieść na środkowym poziomie piekarnika, piecz 35 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika zabezpiecz rybę przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko, zagotuj. Dodaj resztę masła wymieszanego z mąką, zagotuj jeszcze raz, cały czas mieszając. Sosem polej karpia. Możesz podawać z ziemniakami.

W winie i warzywach przyrządza się także ulubionego przez Szwajcarów złotopstrąga. Jest to ryba żyjąca dziko, w czystych alpejskich strumieniach i górskich jeziorach. Jej mięso jest o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż karpia.



Racponty - karp z pieca
[Obrazek: P1100615.JPG]

Składniki:
1 karp
sól
1 łyżka słodkiej papryki
5 kg ziemniaków
25 dag cebuli
10 dag masła
3/4 l gęstej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
Karpia umyj w zimnej wodzie, osusz, posól i natrzyj papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Brytfannę nasmaruj masłem, na dnie ułóż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż karpia, piecz godzinę na 2. poziomie od dołu w temperaturze 200°C.
W tym czasie stop w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką.

Podawaj od razu po przygotowaniu.



Karp faszerowany kaszą gryczaną:
[Obrazek: karp_faszerowany1.jpg]

Składniki:

1 karp o wadze około 1 kg
8 dag kaszy gryczanej
4 łyżki masła
5 dag suszonych prawdziwków
1-2 cebule
200 ml śmietany (36-proc.)
2 żółtka
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby zalej zimną wodą, odstaw na 30 minut. Ugotuj i pokrój w paski. Oczyść i spraw karpia. Kaszę opłucz, zalej szklanką wrzątku, dodaj łyżkę masła i zagotuj, a potem zawiń w koc lub wstaw do ciepłego piekarnika, niech sama dojdzie. Obierz i posiekaj cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Połącz z kaszą i grzybami, a gdy lekko przestygnie, wymieszaj z żółtkami. Farszem napełnij karpia, ułóż w brytfannie, skrop resztą masła i upiecz. Pod koniec polej rybę śmietaną przyprawioną solą oraz pieprzem.



Karp po alzacku
[Obrazek: z11058192Q,Karp-po-alzacku.jpg]

Składniki:
1 kg karpia w dzwonkach
2 duże cebule
3 łyżki masła
1/2 l jasnego piwa
2 liście laurowe
szczypta tymianku
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
masło do formy


Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Cebule pokrój w plasterki i lekko podduś na maśle. Karpia oprósz solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej. Ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Rybę przykryj cebulą i oprósz tymiankiem. Do naczynia wrzuć też liście laurowe.

Całość zalej piwem i piecz pod przykryciem około godziny. Podawaj od razu.



Karp na ostro po czesku

[Obrazek: z10842178Q.jpg]

Składniki:
1 oczyszczony i sprawiony karp (waga po odkrojeniu głowy ok. 1.5 kg),
50 ml oleju,
1 łyżka soli,
pieprz,
1 łyżeczka kminku,
2 ząbki czosnku,
10 dag czerwonej ostrej papryki (ze słoiczka),
1 łyżka świeżo startego chrzanu,
10 dag pieczarek (ze słoiczka),
8 łyżek mąki,
1 pęczek szczypiorku,
ostre papryczki do dekoracji


Sposób przygotowania:
Karpia umyj i pokrój poziomo na dwa filety. Każdy filet pokrój następnie na 4 kawałki. Porcje karpia posól i obtocz w mące. Usmaż z obu stron na oleju. Skrop odrobiną wody, przykryj i duś do miękkości na małym ogniu. Gotowego karpia zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Pozostały na patelni sos gotuj, aż prawie cały odparuje. Teraz oprósz go resztą mąki, wymieszaj i zasmaż na złoty kolor. Wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj jeszcze pół minuty. Dodaj osączone i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki i starty chrzan. Gotuj razem 15 minut, przypraw solą i pieprzem. Karpia podawaj z sosem. Posyp szczypiorkiem i udekoruj papryczkami.

Tak przygotowany karp na ostro jest przebojem czeskiego Bożego Narodzenia. Gotowe danie podaj z pikantną sałatką ziemniaczaną.

Źródło: ugotuj.to

Vilandra napisał(a):Karp z galarecie
Literówka się wkradła ;)
Ten na ostro po czesku wspaniale wygląda. Połączenie papryczek, pieczarek czosnku i szczypiorku przemawia do wyobraźni. Bardzo chętnie go kiedyś zrobię i może niekoniecznie na wigilię. Tak myślę, że z braku laku w ciągu roku można by użyć innej słodkowodnej ryby do przyrządzenia tej potrawy.

No świetnie ta potrawa wygląda, koniecznie muszę to kiedyś zrobić. Dzięki Niko Roza