20.12.2012, 20:29
Przepisy na najpopularniejsze wigilijne dania z karpia.
Składniki:
- 1 - 1,5 kg świeżego karpia
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- pół małego selera
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka żelatyny
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie:
Karpia umyć, oczyścić i pokroić w dzwonka (głowę odciąć). Głowę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól pieprz, cukier i zagotować, dodać dzwonka ryby i przyprawy. Gotować 20 minut. Rybę po ugotowaniu wyjąć i ostudzić. Wywar przecedzić, żelatynę rozpuścić w wywarze i całość zagotować. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry i ułożyć na karpiu. Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Składniki:
- 1 - 1,5 kg karpia
- 4 duże cebule
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżki cukru
- garść mielonych migdałów
- 1 łyżka rodzynków
- 1 łyżka żelatyny
- sól
Przygotowanie:
Na dnie garnka lub rondla ułożyć pokrojone plastry cebuli, posypać połową pieprzu, migdałów, 1 łyżką cukru i posolić. Umyte i oczyszczone dzwonka ryby układać na cebuli i przyprawach. Rybę przykryć resztą cebuli, pieprzu, cukru, migdałów i ponownie posolić. zalać wodą tak, by zakryć rybę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia. W szklance rozrobić żelatynę. Rybę pod koniec gotowania posypać rodzynkami, wlać żelatynę. Rybę ułożyć na półmisku, zalać powstałym wywarem i ostudzić. Dekorować sałatą i plasterkami cytryny.
Składniki:
- 1 kg karpia
- pół szklanki płatków migdała
- 1 jajko
- garść mąki
- sól, biały pieprz
- olej
- pół cytryny
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Karpia oczyścić i umyć, podzielić na płaty, a płaty na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na [patelni rozgrzać olej i masło. Karpia obtoczyć w mące, jajku a następnie w migdałach. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron do uzyskania złocistości panierki (uważać, żeby nie przypalić). Podawać na gorąco np. z sosem tatarskim.
Podzielcie się swoimi tradycyjnymi przepisami na karpia. Pod jaką postacią smakuje wam najlepiej, jak robiły go wasze mamy i babcie? Co sądzicie o podanych przeze mnie przepisach?
Karp w galarecie
Składniki:
- 1 - 1,5 kg świeżego karpia
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- pół małego selera
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka żelatyny
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie:
Karpia umyć, oczyścić i pokroić w dzwonka (głowę odciąć). Głowę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól pieprz, cukier i zagotować, dodać dzwonka ryby i przyprawy. Gotować 20 minut. Rybę po ugotowaniu wyjąć i ostudzić. Wywar przecedzić, żelatynę rozpuścić w wywarze i całość zagotować. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry i ułożyć na karpiu. Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Karp po żydowsku
Składniki:
- 1 - 1,5 kg karpia
- 4 duże cebule
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżki cukru
- garść mielonych migdałów
- 1 łyżka rodzynków
- 1 łyżka żelatyny
- sól
Przygotowanie:
Na dnie garnka lub rondla ułożyć pokrojone plastry cebuli, posypać połową pieprzu, migdałów, 1 łyżką cukru i posolić. Umyte i oczyszczone dzwonka ryby układać na cebuli i przyprawach. Rybę przykryć resztą cebuli, pieprzu, cukru, migdałów i ponownie posolić. zalać wodą tak, by zakryć rybę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia. W szklance rozrobić żelatynę. Rybę pod koniec gotowania posypać rodzynkami, wlać żelatynę. Rybę ułożyć na półmisku, zalać powstałym wywarem i ostudzić. Dekorować sałatą i plasterkami cytryny.
Karp w migdałach
Składniki:
- 1 kg karpia
- pół szklanki płatków migdała
- 1 jajko
- garść mąki
- sól, biały pieprz
- olej
- pół cytryny
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Karpia oczyścić i umyć, podzielić na płaty, a płaty na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na [patelni rozgrzać olej i masło. Karpia obtoczyć w mące, jajku a następnie w migdałach. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron do uzyskania złocistości panierki (uważać, żeby nie przypalić). Podawać na gorąco np. z sosem tatarskim.
Podzielcie się swoimi tradycyjnymi przepisami na karpia. Pod jaką postacią smakuje wam najlepiej, jak robiły go wasze mamy i babcie? Co sądzicie o podanych przeze mnie przepisach?