Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Restart akwarium - wymiana żwirku.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Szykuję się powoli do restartu akwarium.
Po prawie miesiącu posiadania swojego pierwszego zbiornika, dostrzegłem kilka swoich błędów w sadzeniu roślin i ogólnej aranżacji w akwarium. Zamierzam zrobić restart akwarium w związku z czym mam kilka pytań:
  1. Czy rybki mogę trzymać przez okres 3-4 dni w misce z filtrem i starym żwirkiem?
  2. Czy piasek akwariowy będzie dobrym rozwiązaniem dla mojej obsady? (kiryski, platki, bojownik, neonki i ampularia)
  3. Co jeszcze powinienem wiedzieć przy robieniu restartu akwarium?
Wymyśliłem sobie, że skoro mam kokosa, fajnie było zrobić coś w stylu plaży, żeby było egzotycznie. Zainspirowało mnie jedno akwarium w sklepie zoologicznym.
Doszedłem też do wniosku, że mam zdecydowanie za dużo roślin.
Piasek nie jest dobrym rozwiązaniem, rośliny lepiej czyją się w żwirku, jedynie kabomba chyba w piasku by sobie dobrze radziła. Rozumiem że pozbywasz się żwirku ze względu na ślimaki, nie musisz tego robić. Przegotuj po prostu żwirek w jakimś starym garnku, zresztą taki garnek nie raz ci się przyda. Wody też nie wylewaj całej do ścieku, jeśli masz jakieś czyste wiaderko to wlej ją do wiaderka, a po wyczyszczeniu zbiornika możesz ją wlać z powrotem, wylej tylko 1/3 wody i uzupełnij świeżą, wtedy nie będziesz miał kłopotu z rybami, wrzucisz je po prostu zaraz po wlaniu wody. Rośliny dobrze przemyj letnią wodą, każdy listek dobrze przejrzyj czy nie ma jajeczek ślimaka, przed ponownym posadzeniem przytnij korzenie. Pod linkiem masz instrukcję:

Sadzenie roślin

Przycinanie i sadzenie roślin akwariowych

Wracając do piasku, na pewno Kiryski lepiej się czują ze żwirkiem, tarło na przykład odbywają właśnie na takim podłożu.
Gdy zastanawiałem się nad akwarium wyczytałem że piasek to najgorsze podłoże. I dla roślin i dla ciebie. Tradycyjny żwirek jest najlepszy.
Nie używaj piasku jak nie masz doświadczenia. To trudne podłoże. Już lepiej użyć drobnego żwirku.
Sonne napisał(a):Wody też nie wylewaj całej do ścieku
No przecież... Nie pomyślałem o tym...
A co z ewentualnymi bakteriami? Nie lepiej dać nówkę wodę nie śmiganą?.

Piasek - myślałem o jak najdrobniejszym i bez ostrych kantów podłożu. Mam małe akwarium więc im drobniejszy żwirek tym zbiornik większy optycznie. Między innymi dlatego chcę całkowicie wymienić podłoże. Pierwszy powód to natomiast wszędobylskie, dzikie ślimaki. A potrafilibyście wymienić jakiś konkretnie rodzaj żwirku podobny do piasku? Są tu jakieś zależności czy kierować się samym wyglądem?

Bardzo chcę zostawić natomiast ampularię. Od małego jest w akwarium. Bardzo nam się podoba, szybko rośnie i robi ciekawe rzeczy w akwarium. To naprawdę świetny, szybki i ciekawy ślimak. Wiem, że jest obojniakiem, ale sama się przecież chyba nie zapłodni?
Uwierz mi adminie, piasek to złe rozwiązanie, rośliny nie czują się w nim dobrze. Korzenie będą ci gniły, a wygląd po jakimś czasie (szczególnie w małym zbiorniku) będzie nieciekawy, piasek będzie bardziej przypominał muł niż piasek. Żwirek wygotuj i ślimaki znikną, dobrze wyczyść wszystkie urządzenia w akwarium. Nie może na nich zostać ani jedno jajeczko, filtry również w środku i najlepiej wymień wkłady. Z wodą zrób tak jak pisałam wcześniej i będzie ok.
Ok z piasku rezygnuję.

A co powiecie o tych wulkanicznych podłożach? Dobrze w tym rosną rośliny?
Zależy skąd pochodzi to podłoże. Lawy są kwaśne i zasadowe, zależy co zawierają. Resztę sam sobie dopowiedz z czym to się może wiązać. Ja używam kwarcu, obojętnego. Jasny żwir dobrze komponuje się z ciemnymi dodatkami do akwarium, słabo widać na nim kupy mieczyków (a są naprawdę długie, 3/4 długości ryby), rybki mogą trochę w nim pokopać (granulacja 1-3mm), łatwo ułożyć w nim rośliny, można nawet z doniczkami, po prostu je zasypać w żwirku. Jestem zadowolony z niego. Gorzej przy czyszczeniu bo wąż mi zasysa, ale mam już metodę. Wodę przepuszczam przez pieluchę (bo wody nie wylewam tylko podlewam nią kwiatki)
admin napisał(a):Mam małe akwarium więc im drobniejszy żwirek tym zbiornik większy optycznie.
Tym sugerowałem się wybierając granulację. Ja wybrałem 1-3 mm ale do sadzenia roślin używam koszyczków i wiekszego żwirku. Nie wypada przy przesadzaniu i czyszczeniu roślin poza akwa.