22.03.2011, 21:34
40dkg.mięsa mielonego
1/2 szklanki ryżu
1 jajko
3 cebule
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
tarta bułka
tłuszcz do smażenia
Ryż ugotować na półsypko. Mięso mielone dodać do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno – ryżowej, wymieszać z natką pietruszki i jajkiem, posolić, przyprawić pieprzem. Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, obtaczać je w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić na 10 minut do piekarnika. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką lub sałatką z warzyw.
1/2 szklanki ryżu
1 jajko
3 cebule
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
tarta bułka
tłuszcz do smażenia
Ryż ugotować na półsypko. Mięso mielone dodać do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno – ryżowej, wymieszać z natką pietruszki i jajkiem, posolić, przyprawić pieprzem. Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, obtaczać je w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić na 10 minut do piekarnika. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką lub sałatką z warzyw.