Witam mam pytanie odnośnie pamięci Ram. Mam zainstalowaną pamięć Ram 4 Gb a w menedżerze urządzeń pisze że jest dostępna 2,5 Gb.
Czemu jest dostępna nieco ponad połowa zainstalowanej pamięci?
Dodam jeszcze, że w zaawansowanych ustawieniach na pamięć wirtualną mam przydzielone 6 Gb miejsca z dysku.
A mam takie pytanie ile bitową masz wersje systemu ?
Michał tu wersja bitowa nie ma nic do gadania bo 32 bit obsługuje do 4 GB RAM (dokładnie to niecałe 4 GB pokazuje), a 64 bit 4 GB i więcej.
Sprawdź za pomocą CPU-Z (darmowy programik) ile kości widzi komputer.
System 32-bitowy widzi 3,75 GB bodajże, także nie zależy to od systemu. Być może któraś
kość mogła się rozłączyć. Warto rozkręcić komputer wyjąc pamięci i przedmuchać porty sprężonym
powietrzem (bądź po prostu mocniej dmuchnąć) i włożyć kości ponownie.
W najgorszym przypadku okaże się że któraś kość została spalona.
Zobacz jeszcze jak działają kości w dualu czy singu (są włożone w porty o tych samych kolorach czy do innych).
System mam 64 bitowy. Ale zrobię jeszcze tak jak piszecie.
Przecież w menadżerze zadań pokazuje że masz 4 GB Ramu, patrz pamięć fizyczna - razem.
Sprawdź programem CPU-Z co i jak. Nie masz aby czasem zintegrowanej karty graficznej?
Jak widzę masz jedną kość ramu 4 GB.
Także kość musi działać, gdyż inaczej nie uruchomiłby się system.
W dalszej części a dokładnie na tym screenie:
Widzę że posiadasz zintegrowaną grafikę.
Wytłumaczenie znikającego ramu jest proste. Zintegrowane grafiki wykorzystują
RAM zainstalowany w komputerze. Oznacza to że Twoja karta wykorzystuje
1GB pamięci ram a cała reszta pozostaje do Twojego użytku. Możesz zmiejszyć
pamięć wykorzystywaną przez kartę graficzną w ustawieniach BIOS.
Dzięki wielkie za pomoc. A wiesz może jak mogę zmniejszyć pamięć wykorzystywaną przez kartę graficzną w BIOSIE? Bo kiedyś ustawiałem w nim aby system na starcie czytał mi płytę z Windowsem i coś pogrzebałem a teraz nie wiem jak to ustawić.
Oczywiście.
Przy uruchamianiu komputera musisz dostać się do programu BIOS, w tym celu klikaj przycisk Delete aby odpalił
się BIOS. Następnie w zakładce Advanced/Chipsed powinna być opcja Graphic Adapter bądź Graphic Memory.
Wszystko zależy od BIOS'u jaki posiadasz. Myślę że połapiesz się co i jak.